Hoppa till huvudinnehållet

Höghöjdsbana mitt bland trädkronorna – Julia och Anton om satsningen: ”Finns mycket potential”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Julia och Antons vänskap växte fram under gymnasietiden i Vara, men inte trodde de då att de en dag skulle äga en höghöjdsbana ihop.
Julia och Antons vänskap växte fram under gymnasietiden i Vara, men inte trodde de då att de en dag skulle äga en höghöjdsbana ihop. Foto: Thomas Kühnel

Årsskiftet till 2022 gick kompisarna Julia Erlingson och Anton Trulsson, från Nossebro respektive Grästorp, in i ett gemensamt projekt och köpte en höghöjdsbana.

I dag driver kompisarna High Adventure i Partille – ett svindlande klätteräventyr bland trädtopparna.

Porlande bäckar, fågelkvitter och en lätt bris är det enda ljuden som hörs när vi kommer fram till höghöjdsbanan High Adventure i Partille. På plats möts vi av en svettig Anton Trulsson, 30, som precis sprungit igenom alla de tre banorna för att besiktiga dem innan besökarna kommer. Det är något som sker varje morgon.

Anton har en rutig flanellskjorta och när vi slår oss ner vid de gröna bänkarna utomhus har han bytt ut hjälmen mot en hatt. Inrullandes kommer Julia Erlingson, 30, i en likadan rutig flanellskjorta.

Det är Julia och Anton som tillsammans driver verksamheten. De är båda bosatta i Göteborg, men Julia är ursprungligen från Nossebro och Anton från Grästorp.

Julia Erlingson och Anton Trulsson driver en höghöjdsbana i Partille tillsammans.
Julia Erlingson och Anton Trulsson driver en höghöjdsbana i Partille tillsammans. Foto: Thomas Kühnel

Deras vänskap växte fram under gymnasietiden i Vara. Julia och Anton beskriver det själva som att de är varandras motsatser. Julia är motorn medan Anton är ankaret.

– Man kan inte hitta två personer som är mer olika än jag och Anton. Jag är till exempel tidsoptimist och Anton är tidspessimist. Så om jag kommer tio minuter försent till ett möte, vilket jag absolut inte ska göra, så ber jag om ursäkt för att jag är sen medan Anton har varit 40 minuter för tidig istället, säger Julia.

Sedan gymnasietiden har de hållit ihop, men att de en dag skulle köpa en höghöjdsbana tillsammans var det ingen som kunde ana.

Köpte tillsammans

Till en början var det Julia som tipsat de tidigare ägarna om att anställa Anton som banansvarig. Anton har sedan tidigare en stor kärlek för naturen och en bakgrund av att klättra såväl inne som ute. Dessutom har han en höghöjdsutbildning.

– Det är fantastiskt! Inte för att sjukhuset inte är fantastiskt - men det här är raka motsatsen. Hit kommer människor för att de vill och de skrattar och är glada, säger Anton som lämnade sitt tidigare jobb som sjuksköterska på Sahlgrenska.

Anton var banansvarig på High Adventure innan kompisparet tog över verksamheten.
Anton var banansvarig på High Adventure innan kompisparet tog över verksamheten. Foto: Thomas Kühnel

När verksamheten skulle säljas beskriver Julia hur hennes initiala tanke var att Anton borde ta över stället.

– Min initiala tanke var: ”Anton köp det nu!”. Han vet vad det är och känner till varenda trädgren, men än en gång tror jag det var våra olika personligheter som avgjorde. För Anton var lite backad, medan jag sa: ”Nej, men vi gör det tillsammans!”.

Efter noggranna överläggningar och förberedelser tog de beslutet att satsa ihop. De beskriver affären som snabb, men inte spontan.

– Vi undersökte allt som gick att undersöka för att veta om vi vill och om vi klarar detta, men när allt låg på bordet behövde vi inte ens ta ett beslut för det var så självklart att vi skulle investera och då gjorde vi det, säger Julia.

I affären ingick konceptet, varumärket, byggnationerna och all utrustning.

Hur var känslan när affären väl var klar?

– Det var lite läskigt såklart, men också kul!, säger Anton.

Det finns tre olika banor i olika svårighetsgrader.
Det finns tre olika banor i olika svårighetsgrader. Foto: Thomas Kühnel

Snart är det två år sedan de tog beslutet att ta över verksamheten. Anton känner till banorna innan och utan. Likt Tarzan svingar han sig fram genom dem snabbare än någon annan.

Julia är den energiska idésprutan som sköter ekonomin, personalansvaret och marknadsföringen - detta vid sidan av hennes andra heltidsjobb.

Sedan kompisparet tog över beskriver de att det skett en utveckling av såväl verksamheten som vänskapen.

– Jag är skitstolt! Dels över hur vi båda vågade ta klivet och dels över vår vänskap. Jag ser att jag har vuxit, jag ser hur Anton vuxit och jag ser hur vår vänskap vuxit - vilket jag kan bli väldigt stolt över att tänka på, säger Julia.

Vad är roligast med att driva detta stället?

– Det är en svår fråga, men att vi får mycket positiv feedback av våra gäster är väldigt kul!, säger Anton.

Han fortsätter:

– Sedan att man också får bevittna en personlig utveckling hos väldigt många på en väldigt kort tid. Det är givande även för oss och man känner sig stolt när man guidar någon fram genom sin rädsla.

– Jag tycker också det är roligt att detta har blivit ett ställe för våra vänner och familjer att umgås och mötas på. Det är mysigt att de kommer hit bara för att ta en promenad och hänga, fyller Julia i.

Än har vare sig Anton eller Julia tröttnat på företaget och de båda ser fram emot många fler år ute vid höghöjdsbanan. Tillsammans har de många drömmar och idéer om verksamhetens framtid.

– Det finns så mycket potential här till att göra olika saker, så att så länge jag och Anton håller oss friska, glada och tycker det är övervägande kul så kommer det här kunna bli hur bra som helst, avslutar Julia.

Anton svinger sig fram bland banorna likt Tarzan, han känner till dem innan och utan.
Anton svinger sig fram bland banorna likt Tarzan, han känner till dem innan och utan. Foto: Thomas Kühnel
Märta Holgersson från Öjersjö var och besökte höghöjdsbanan för anda gången.
Foto: Thomas Kühnel
Ett gäng besökare från tretton till över 80 år som var sugna på lite klättring.
Ett gäng besökare från tretton till över 80 år som var sugna på lite klättring. Foto: Thomas Kühnel
Anton som svingar sig fram bland trädtopparna.
Anton som svingar sig fram bland trädtopparna. Foto: Thomas Kühnel
Julia och Anton ser mycket potential i verksamheten och har en uppsjö ideér på olika utvecklingsmöjligheter.
Julia och Anton ser mycket potential i verksamheten och har en uppsjö ideér på olika utvecklingsmöjligheter. Foto: Thomas Kühnel
På grund utav att Julia och Anton är varandras motsatser så kompletterar de varandra i företaget.
På grund utav att Julia och Anton är varandras motsatser så kompletterar de varandra i företaget. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGrästorpMarknadsföringMänskligtNaturNossebroNöje/KulturPartilleVaraVänskap

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.