Hoppa till huvudinnehållet

En modevecka med extra allt – kan vara startskottet på något större: ”Blir häftigt”

Publicerad:
Nu börjar LDKPN fashionweek, vilket modeskaparen Tonje Halvorsen ser fram emot: ”Kommer bli så bra”, säger hon.
Nu börjar LDKPN fashionweek, vilket modeskaparen Tonje Halvorsen ser fram emot: ”Kommer bli så bra”, säger hon. Foto: Thomas Kühnel

Makalösa kreationer, modevisningar och viktiga föreläsningar. På måndagen inleds LDKPN fashion week i Lidköping.

Nu hoppas initiativtagaren Victor Rojas att konceptet ska vara startskottet på något större.

– Målet är att det blir ett återkommande årligt evenemang, där lilla Lidköping har möjlighet att vara med och förändra modebranschen, säger han.

Nu pågår ett intensivt sista arbete inför LDKPN fashion week, som drar i gång under måndagen, där allmänheten kan förvänta sig spektakulära aktiviteter, menar Victor Rojas, initiativtagare.

– Det kommer vara en otrolig upplevelse för alla som kommer hit, det kommer bli så häftigt, säger han.

Programmet för veckan bjuder på en mängd olika aktiviteter som berör ämnet mode på ett eller annat sätt. På plats under veckan är flera stora modeskapare, Bea Szenfeld till exempel, som bland annat designar kläder åt den amerikanska superstjärnan Beyonce.

Tonje Halvorsen är en av modeskaparna som deltar under modeveckan. Hennes kreationer består av inget mindre än säkerhetsnålar.
Tonje Halvorsen är en av modeskaparna som deltar under modeveckan. Hennes kreationer består av inget mindre än säkerhetsnålar. Foto: Thomas Kühnel

Hon får sällskap av Tonje Halvorsen, vars kreationer har synts på bland annat Cornelia Jacobs. Tonje reste till Lidköping tidigare i veckan för att förbereda sig inför det stundande arrangemanget. Med sig hade hon sina skapelser som består av tusentals säkerhetsnålar (!).

– En kreation tar ungefär 500 timmar att tillverka, så det har tagit sin tid. Här har jag använt 75 000 säkerhetsnålar, säger Tonje och pekar på en skyltdocka som hon tidigare klätt.

Denna outfit består av 75 000 säkerhetsnålar. ”Det tar ungefär 500 timmar att få klart”, säger arbetsmyran Tonje Halvorsen.
Denna outfit består av 75 000 säkerhetsnålar. ”Det tar ungefär 500 timmar att få klart”, säger arbetsmyran Tonje Halvorsen. Foto: Thomas Kühnel

Vidare är dragartisten Adam Spjuth på plats för att visa sina verk som innehåller extra allt: Glitter, glamour och extravagans, samt lokala talanger och förmågor med olika inriktningar.

Men veckan består inte enbart av glitter och fest, utan kommer även beröra modebranschens baksida.

”Kan vara smutsigt”

– Det är en bransch som kan vara rätt smutsig och därför vill beröra ämnen som är svårare att ta i, för att utbilda och för att ha representation, berättar Victor Rojas.

Därför kommer man kunna ta del av föreläsningar och samtal om ämnen som textilindustrin och slavarbete, om ätstörningar och den negativa påverkan som klädindustrin har på miljön, med mera.

Victor Rojas är initiativtagare till arrangemanget och har jobbat hårt för att få till programmet, som han känner sig stolt över. ”Vi visar modebranschen framsidor och baksidor, det är viktigt”, menar han.
Victor Rojas är initiativtagare till arrangemanget och har jobbat hårt för att få till programmet, som han känner sig stolt över. ”Vi visar modebranschen framsidor och baksidor, det är viktigt”, menar han. Foto: Thomas Kühnel

– Det är en miljardindustri som behöver ifrågasättas på många plan, det gäller att våga röra om i grytan för att förändra, och det hade varit fantastiskt om lilla Lidköping fick chansen att vara med i det, konstaterar Victor Rojas.

Modeveckan kommer att hållas i lokalen på Industrigatan 3, men aktiviteter kommer även hållas i Väner ateljés lokal på Sockerbruksgtan 3, samt på Stadshotellet.

Var med och utmana

Nu hoppas Victor Rojas att alla som kan beger sig dit under någon av dagarna, då det pågår aktiviteter dagligen fram till och med lördagen den 26 augusti.

– Var med och utmana modebranschen med oss, det blir kul.

Artikeltaggar

Adam SpjuthÄtstörningarBeyoncéDesignKläderLidköpingModeSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.