Hoppa till huvudinnehållet

Akutavdelningar tar emot många ”onödiga” besök – pengar finns att spara

Publicerad:
Hur många som åker till akutmottagningarna skulle kunna få hjälp på en vårdcentral istället?
Hur många som åker till akutmottagningarna skulle kunna få hjälp på en vårdcentral istället? Foto: Alf Ehn

Hur många ”onödiga” besök tar akutmottagningarna emot? Sahlgrenska i Göteborg tror att de kan spara 400 miljoner kronor per år bara på att många patienter istället söker hjälp på vårdcentral.

Hur tänker Skaraborgs sjukhusledning kring detta? Är det här något som skulle kunna lösa sjukhusets stora underskott?

Precis som Skaraborgs sjukhus har Sahlgrenska universitetssjukhus stora underskott att tampas med. Prognosen för 2023 är minus 900 miljoner kronor.

Nu föreslår den nya sjukhusdirektören i Göteborg, Boubou Hallberg, att regionstyrelsen ska fatta beslut om förändrade patientströmmar till akutmottagningarna och vill se att primärvården tar hand om fler patienter.

Boubou Hallberg hänvisar till att en relativt stor andel av de patienter som i dag söker hos sjukhusets akutmottagningar hör till primärvården. Det ska enligt honom handla om totalt cirka 40 procent på Sahlgrenska, med högst andel på barnakuten och ortopedakuten. 70 000 akutbesök årligen skulle kunna utföras av primärvården och kunna spara cirka 400 miljoner kronor åt sjukhuset.

Under hösten 2023 kommer därför Sahlgrenska att påbörja ett närmare samarbete med Närhälsan, privata vårdgivare, 1177, och länssjukhusen i Västra Götalandsregionen.

Kan primärvården ta emot?

Men har primärvården resurser för att ta hand om alla dessa patienter?

Boubou Hallberg hänvisar till en analys som genomförts inom regionen som visar att primärvården har haft en betydligt högre ökning av pengar per invånare än hälso- och sjukvården i övrigt.

Han får dock mothugg från personalorganisationerna på Sahlgrenska.

– Man kan flytta ett vårduppdrag och en påse pengar, och därmed tro att patienterna också flyttas över. Men någon måste finnas i den andra änden och utföra de här arbetsuppgifterna – och vi vet i dag att det är oerhört tajt i primärvården, säger Hanna Kataoka, ordförande för Läkarförbundet på SU, till Göteborgs-Posten.

Stellan Ahlström, sjukhusdirektör, tycker man redan i dag har en bra dialog med primärvården.
Stellan Ahlström, sjukhusdirektör, tycker man redan i dag har en bra dialog med primärvården. Foto: Roland Svensson

Bra i Skaraborg

Hur tänker då Skaraborgs sjukhus kring det här, ett sjukhus som har en prognos på 450 miljoner kronor i underskott för 2023.

Stellan Ahlström sitter i samma styrgrupp i koncernen som Boubou Hallberg, tillsammans med övriga sjukhusdirektörer. Men Stellan Ahlström menar att i Skaraborg har man redan i dag en kontinuerlig samverkan med Närhälsan och primärvården.

– Vi har en väldigt bra samverkan och möts kontinuerligt och diskuterar våra akutflöden.

Stellan Ahlström hänvisar till att primärvården redan förlängt öppethållande på ett antal vårdcentraler i Skaraborg, för att öka tillgängligheten och minska onödiga besök på akutmottagningarna.

– Samtidigt med att vi öppnar den nya akutmottagningen i Skövde så är planen också att ha jourcentralen inlokaliserad på akuten.

På så sätt kan en besökare lättare komma in till rätt vårdnivå direkt i samma lokaler.

Längre öppettider

Att jourcentralen i Mariestad varit stängd under en längre tid, tror inte Stellan Ahlström har påverkat att fler har sökt till akutmottagningen i Skövde.

– Jag har inte fått några sådana signaler ifrån verksamheterna, säger han och hänvisar till att de nu har förlängt öppettiderna på Närhälsans vårdcentral i Mariestad.

Enligt Stellan Ahlström kommer Skaraborgs sjukhus inte ställa några ytterligare krav på primärvården.

– Vi har inte uttalat några specifika krav. Jag för en dialog i tvåpartssamverkan. Vi har en bra dialog och är helt överens om att den nära vården är jätteviktig för vårt vårdsystem och vi behöver hjälpas åt i regionen så att våra patienter har en tillgänglig nära vård.

Han nämner också det arbete som handlar om att ställa om vården i stort, från sjukhus till primärvård.

– Vi är väldigt sjukhustunga i Sverige och i Västra Götalandsregionen så vi behöver göra den här förflyttningen ut från våra akutsjukhus till vårdcentraler och nära vård.

Artikeltaggar

LäkarförbundetMariestadNärhälsanSjukhusSkaraborgSkaraborgs sjukhusStellan AhlströmVårdVård och omsorgVårdcentralerVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.