Hoppa till huvudinnehållet

Kreativiteten slutar aldrig att glöda för inredaren Karin: ”Det är min styrka”

Publicerad:
Karin Lindstedt Kirchhoff
Karin Lindstedt Kirchhoff Foto: Privat

Måleri, inredning och trädgård.

Tidigt insåg Karin Lindstedt Kirchhoff från Lidköping att hon var en idérik och påhittig individ som hade lätt att arbeta och skapa med sina händer.

Något som hon lyckats försörja sig på, bland annat genom att arbeta med inredning i tv-program.

– Jag har fortfarande massor av drömmar som jag strävar efter, men jag sågar dem ibland och går vidare, säger hon.

Sedan många år tillbaka lever konstnären och inredningsarkitekten Karin Lindstedt Kirchhoff, 51, i Malmö med sin familj. Somrarna tillbringas i sommarstugan i Skalunda nära Karins föräldrar som bor i Tofta.

Uppväxten i Lidköping är något som förknippas med fina och glada minnen, exempelvis båtutflykterna med familjen till olika öar ute i Kållands skärgård. Tidigt i sin ungdom insåg Karin att hon var en idérik och påhittig individ som hade lätt att arbeta och skapa med sina händer.

– Jag har nog svårt att göra något annat. I skolan var det rätt hårt och svårt, det fanns ju ingen benämning på dyslexi när jag var liten, men det förstår jag nu när min son har gått igenom en dyslexiutredning att det var samma för mig. Det fanns bara inget ord för det då, berättar Karin Lindstedt Kirchhoff och fortsätter:

– Det kreativa är min styrka och jag är glad att jag hittade den vägen.

Karin Lindstedt Kirchhoff hälsar på sina föräldrar varje sommar som bor i Lidköping. ”Mina barn är uppvuxna med att tillbringa alla somrar i Lidköping”, säger hon.
Karin Lindstedt Kirchhoff hälsar på sina föräldrar varje sommar som bor i Lidköping. ”Mina barn är uppvuxna med att tillbringa alla somrar i Lidköping”, säger hon. Foto: Privat

”Glad att jag följde mig själv”

På högstadiet valde hon till extra bild och på gymnasiet gick Karin estetisk praktiskt, vilket gjorde skolåren extra roliga. Efter gymnasiet såg hon till att utbilda sig till designer på Beckmans School of Design, som länge var en dröm för henne.

Sedan början av 2000-talet har hon drivit eget företag där hon jobbar sömlöst mellan inredning, trädgård och konst.

– Jag är glad att jag följde mig själv, för då har ju livet inte blivit krångligt som det annars kan bli, säger hon och berättar att ibland dyker tankar upp om att hon borde ha satsat på konsten direkt.

– Man fick ju höra så ofta att man var tvungen att få ett jobb, men ibland kan jag tänka att tänk om jag hade kunnat komma ut som konstnär och verkligen satsat på det i ung ålder. Men det vågade jag inte och då tänkte jag att jag måste bli designer.

Långt in på småtimmarna har Karin suttit i lugn och ro i sin ateljé i Malmö och skissat.
Långt in på småtimmarna har Karin suttit i lugn och ro i sin ateljé i Malmö och skissat. Foto: Privat

Idag är hon nöjd över det hon åstadkommit. Det ena ledde till det andra, bland annat har hon haft uppdrag för Ikea och arbetat med inredning i tv-program, så som i Roomservice och Husräddarna på Kanal 5.

Trots starka intresset för inredningen och trädgård är det måleriet som ligger Karin extra varmt om hjärtat. I sommar har hon målat bland klippor i naturen och lång in på småtimmarna suttit i lugn och ro i sin ateljé och skissat. Just nu pågår en utställning där hon visar upp sina sommarprojekt i Rydénska Huset i Lundsbrunn.

Hur är det att ställa ut i sina hemtrakter?

– Det är lite speciellt, det känns viktigare att det blir en bra utställning eftersom jag har mina gamla vänner och kontakter i området. Det är roligt när bekanta hör av sig och vill åka dit och titta.

Efter utställningen i Lundsbrunn, som går att se fram till slutet av september, är nästa projekt att sätta tänderna i skulpteringens värld.

– Jag har fortfarande massor av drömmar som jag strävar efter, men jag sågar dem ibland och går vidare.

Hon fortsätter:

– Just nu skulle jag vilja ge mig på att skulptera och komma utomlands och se vart det kan bära.

Karin Lindstedt Kirchhoff har en pågående utställning i Rydénska Huset i Lundsbrunn som pågår september ut.
Karin Lindstedt Kirchhoff har en pågående utställning i Rydénska Huset i Lundsbrunn som pågår september ut. Foto: Privat

Artikeltaggar

IkeaKonstLidköpingLundsbrunnMalmöSkulpturerUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.