Hoppa till huvudinnehållet

Anita strider för barn och ungdomar – trots sin sjukdom: ”Det är värt allt”

Publicerad:
För tio år sedan drabbades Anita av sjukdomen ME/CFS. Men trots det fortsätter hon kämpa för barn och ungdomar.
För tio år sedan drabbades Anita av sjukdomen ME/CFS. Men trots det fortsätter hon kämpa för barn och ungdomar. Foto: Thomas Kühnel

Sedan 27 års ålder har Anita Blom föreläst, påverkat politiker, drivit läger och stöttat människor som stammar.

Men för tio år sedan föll hennes liv samman – hon drabbades av sjukdomen ME/CFS. Trots det fortsätter hon hjälpa och stötta människor.

– Folk ska inte må dåligt på grund av andras okunskap. Så jag finns där för människor med den ork jag har, berättar hon.

Anita Blom välkomnar oss in i huset i Vättlösa utanför Götene. På köksbordet står det en rektangulär korg full med kantareller. Hon berättar att hon fått dem av sin granne och att hon ska sätta sig och rensa vid ett senare tillfälle.

Vi slår oss ner i varsin fåtölj i vardagsrummet. För två år sedan skrev NLT om Anita som har stammat sedan hon var nio år gammal, och för tio år sedan drabbades hon av sjukdomen ME/CFS. Den gör så att psykiska och fysiska aktiviteter är påfrestande för henne, och hon berättar att efter NLT:s besök kommer hon behöva gå och lägga sig.

– När jag blev sjuk så föll livet och det är en jättesorg. Men jag kände att det får inte stanna här. Folk ska inte må dåligt på grund av andras okunskap. Så jag finns där för människor med den ork jag har, berättar hon.

Anita själv har mått dåligt över sin stamning och hon berättar att hennes föräldrar hade svårt för det. Att stamma var fel och hon önskade att hon istället var stum. Under sin skolgång blev hon såpass hårt mobbad att hon försökte ta sitt liv på grund av hur hon blev bemött.

– Jag fick bland annat höra att jag inte kunde bli någonting eller att jag inte kunde hitta en partner. Mina lärare sa att det liksom är kört för mig, så man får med sig det i livet och jag har mått väldigt dåligt av det, säger hon.

Anita har fått massor av kantareller av sin granne som hon kommer sätta sig ner och rensa dem vid ett senare tillfälle.
Anita har fått massor av kantareller av sin granne som hon kommer sätta sig ner och rensa dem vid ett senare tillfälle. Foto: Thomas Kühnel

Ska aldrig mer vara tyst

Vändningen kom när hon var 27 år gammal och fick en broschyr i handen från stamningsföreningen.

– Då gick jag med och bestämde mig för att nu ska jag aldrig mer vara tyst. Nu ska alla veta om vad stamning är. Jag gick ut till skolor och var bland annat på EU-parlamentet i Bryssel och pratade om stamning, säger hon.

Det är via kontakter och internet som människor från hela världen får kontakt med Anita. Bland annat har hon fått förfrågan att prata för unga i både Kina och i Afrika. Personen från Afrika berättade bland annat att stamning i hans land är fel, och att barn i skolan får stryk för att de stammar.

– Han frågade om jag kunde ha ett videosamtal där jag pratade hur jag kom ur från mitt mörka hål och reste mig igen. Jag skulle prata i 45 minuter, men det blev två timmar istället. Det var flera som sa att de var på väg att ta sitt liv, men nu efter samtalet så kände de att de var värdefulla och att de skulle satsa på sig själva, berättar hon.

Hur känns det för dig att höra det?

– Lycka, för när jag har gjort något sådant, som att prata i två timmar, så är det två dagar i sängen. Jag ger hela min energi till detta. Men sen när jag ser svaren och responsen så ger det mig så mycket. När de säger att de vågar prata med sin chef eller stå upp för sig själva till exempel, säger hon.

”Om man inte kan prata om det hemma så kan man prata med mig istället. Jag lyssnar och säger att de duger precis som de är”, berättar Anita.
”Om man inte kan prata om det hemma så kan man prata med mig istället. Jag lyssnar och säger att de duger precis som de är”, berättar Anita. Foto: Thomas Kühnel

Som en extramamma

I nomineringen står det bland annat att Anita har blivit som en extramamma för barn och ungdomar. Hon berättar att det är stort för henne då det finns många som skäms över sin stamning – både barn och föräldrar.

– Om man inte kan prata om det hemma så kan man prata med mig istället, oavsett vilket land man befinner sig i. Jag lyssnar och säger att de duger precis som de är. Jag bygger upp dem och berättar vad de är bra på, och då får de självförtroende, säger hon och fortsätter:

– Kan jag hjälpa en unge att må bättre, då är det värt allt. Att få höra att man är extramamma till andra är härligt, det värmer.

Vad säger du till de barn och ungdomar som tar kontakt med dig och mår dåligt?

– Det första steget är att man inte är sin stamning. Det är någonting som man gör och ingenting som man är, utan man är så mycket mer. Jag brukar fråga vad de är bra på eller vad de tycker är roligt att göra. Helt enkelt försöker jag få dem att byta fokus.

Anita pratar också med barn och ungdomar som har ME. Många av dem berättar för henne att deras liv är över när de får diagnosen. De kan inte längre gå till skolan, och de är oroliga över att de inte kommer få ett jobb eller partner. Hon försöker då få dem att få en annan syn på livet.

– Man ska inte ha fokus på det man inte kan göra, utan tänka på det man faktiskt kan göra. Det gäller att hitta den där lilla luckan, säger hon.

Hon berättar att hon bland annat inte kan plocka äpplen, men ibland vill hon göra det ändå. Då ligger hon i gräset med en hink bredvid sig och plockar.

– Det handlar om att ta fram det lilla som funkar och är roligt. Du är inte din stamning eller din sjukdom. Du är du och du är kvar. Se till att andra får se det också, och att du själv ser det, säger hon.

När NLT besöker Anita berättar hon att hon dagen efter ska tatuera in Good enough på sin arm. ”Dessa två enkla ord betyder så otroligt mycket för mig och många andras mentala hälsa. Inte minst i Sverige där Jantelagen härskar, och kan vara skillnaden mellan liv och död”, säger hon.
När NLT besöker Anita berättar hon att hon dagen efter ska tatuera in Good enough på sin arm. ”Dessa två enkla ord betyder så otroligt mycket för mig och många andras mentala hälsa. Inte minst i Sverige där Jantelagen härskar, och kan vara skillnaden mellan liv och död”, säger hon. Foto: Privat

Fakta om sjukdomen ME/CFS

ME/CFS är en allvarlig, kronisk multisystemsjukdom där nervsystem, immunförsvar och energiproduktion är påverkade. Aktuell forskning talar för att överansträngning utlöser en sänkning av den aeroba energiproduktionen, som tycks bli långvarig eller i värsta fall bestående.

Källa: https://rme.nu/

Fakta om stamning:

Stamning kännetecknas av svårigheter att komma framåt i talet, trots att personen vet vad hen vill säga. Vanliga symptom är blockeringar eller upprepningar av ljud, stavelser eller ord. Många har problem med att starta talet. Ofta stammar barnet mer på vissa ljud och ord. Ibland är stamningen förknippad med muskelspänning eller medrörelser, särskilt i käke, mun och ögon.

Källa: https://stamning.se/

Utdrag från nomineringen:

Hon stöttar andra som mår dåligt trots sin sjukdom ME/CFS Myalgisk Encefalomyelit och sin nyckfulla stamning.

Hon svarar alltid i telefon och på mejl då någon behöver stöd och råd. Hon är mångas tröst och kallas även för extramamma av de ungdomar hon stöttar och hjälper. En kram, en hjälpande hand, ett uppmuntrande telefonsamtal, ja hon finns för alla. Anita har ett stort hjärta och vill alla väl.

Läs också

Artikeltaggar

EuropaparlamentetLärareMakalösa människorMänskligtPsykisk ohälsaRosenbadSjukdomSkolorStockholmVård och omsorgVättlösa

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.