Det ser bra ut med lärarbemanningen inför skolstarterna i Skara kommun.
Över 360 personer arbetar med pedagogik i de olika skolorna.
– Inom gymnasiet, Katedralskolan, är det full behörighet i samtliga ämnen inför läsåret. Det är mycket glädjande och en förbättring jämfört med tidigare år, säger skolchef Elin Liljebäck Nilsson.
Skolorna drar strax igång höstterminen och för Skara kommuns del ser det bra ut på lärarfronten. Totalt finns 363 personer som ska arbeta med den pedagogiska verksamheten. Av dessa är 102 personer förskollärare och övriga 249 jobbar inom grund- och gymnasieskola och vuxenutbildning. Antalet specialpedagoger, varav några även undervisar inom anpassad grundskola, är 12 personer.
– Bemanningsläget avseende lärare inför läsåret 23/24 ser över lag bra ut, tycker skolchef Elin Liljebäck Nilsson.
Praktiska ämnen svårast
I det närmaste hundra procent är dessutom legitimerade lärare, men inte riktigt alla.
– Några enstaka tjänster inom grundskolan är tillsatta med personer som saknar lärarbehörighet. De behörigheter som utmanar oss mest är praktiska och estetiska ämnen inom grundskolan, lärare inom fritidshem och förskollärare. Det är grupper vi, liksom andra kommuner, tenderar att ha mer utmaningar att rekrytera till då det råder brist på dem, förklarar Liljebäck Nilsson.
För de lite äldre eleverna är det däremot full pott på lärarbehörigheten.
– Inom gymnasiet, Katedralskolan är det full behörighet i samtliga ämnen inför läsåret. Det är mycket glädjande och en förbättring jämfört med tidigare år, säger hon.
Ny yrkeskategori
Och för de allra minsta ser det lika bra ut.
– Förskolan är inte lika läsårsbunden men rekryteringsläget för de förskollärartjänster vi hade ute som lediga jobb under senvåren och sommaren var gott, och vi fick behöriga sökande till samtliga förskollärartjänster. Det är också en förbättring jämfört tidigare då vi i vissa lägen saknat behöriga sökande till förskollärartjänster.
Det är inte bara pedagoger på förskolorna utan också barnskötare och en ny yrkestitel har införts för att få ett bättre flöde i arbetet, nämligen förskoleassistent.
– Vi har även fått in personal med barnskötarutbildning till tjänster där den utbildningen efterfrågas. Under våren förde vi in en ny yrkeskategori, förskoleassistent, som vi börjat anställa till. Det ska bidra till såväl kontinuitet som attraktivitet för de olika yrkesrollerna inom förskolan, bland annat när det gäller arbetsfördelning, berättar Elin Liljebäck Nilsson.
Ont om vikarier
Däremot är det svårare att hitta vikarier som kan hoppa in i förskolan, och det beror på att tillgången är för låg.
Trots att det ser bra ut med den pedagogiska bemanningen inför höstterminen kan inte skolledningen luta sig tillbaka.
–Kompetensförsörjning är alltjämt en utmaning. Vi kan inte slå oss till ro utan vi arbetar vidare med att stärka attraktiviteten i de yrken vi söker samt hos oss själva som arbetsgivare. Vi jobbar med sedvanliga saker prao, praktik inom gymnasiet), praktik inom högskolan och nystartsjobb. Att börja som vikarie är en förhållandevis vanlig ingång till yrkena vilket gör att vi jobbar med strukturerad introduktion bland annat, säger skolchefen och tillägger:
– Sedan ska vi komma ihåg ambassadörskapet som våra medarbetare bidrar med för att visa på dessa viktiga jobb.
Klart med firman som får bygga om Viktoriagården: ”Färdiga till årsskiftet”