Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Moderaterna har hittat Larssons efterträdare – måste flytta från familjen

Publicerad:
Även om de formella valen återstår, finns det en hel del som pekar på att Robert Fransson är Grästorps nästa kommunalråd.
Även om de formella valen återstår, finns det en hel del som pekar på att Robert Fransson är Grästorps nästa kommunalråd. Foto: Mats Rosqvist

Grästorpsmoderaterna har nu hittat sin kandidat till att efterträda kommunalrådet Kent Larsson.

Enda problemet – han bor i grannkommunen Essunga.

Men Robert Fransson är beredd att prova livet som särbo för att kunna väljas till kommunstyrelsens ordförande i Grästorp.

Thomas Johansson som lett den rekryteringsgrupp som haft till uppdrag att hitta en kandidat att lägga fram för kommunfullmäktiges valberedning förklarar att Robert Franssons namn kom upp tidigt.

– Han har ju haft uppdrag här tidigare så vi känner honom. Det är en politiskt engagerad person som brinner för Grästorps utveckling, säger Thomas Johansson.

I valet 2018 stod Robert Fransson på sjätte plats på Moderaternas lista och kom in i fullmäktige. Han fick olika uppdrag, bland annat som vice ordförande i bildningsutskottet.

Och när rekryteringsgruppen kontaktade Robert visade det sig att intresset var ömsesidigt.

– Jag var supertaggad och tyckte att det skulle vara jättespännande, säger han.

Men ett stort krux fanns. För ett par år sedan flyttade familjen Fransson nämligen till en fastighet på gränsen mellan Grästorp och Essunga kommun.

– Gränsen går rakt genom min fastighet och jag bor på Essungasidan, konstaterar Robert.

Tinnitus tvingar Kent Larsson att avgå: ”Helt slut i skallen när jag kommer hem”
Förmodligen en vanlig syn framöver - Robert Fransson bakom skrivbordet i kommunalrådets arbetsrum.
Förmodligen en vanlig syn framöver - Robert Fransson bakom skrivbordet i kommunalrådets arbetsrum. Foto: Mats Rosqvist

Han gjorde till och med ett försök att få gränsen flyttad för att kunna fortsätta vara Grästorpsbo och behålla sina uppdrag, men Essunga motsatte sig och beslutande myndigheter gick på samma linje. Därmed fick han fasa ut sitt politiska engagemang.

Och när rekryteringsgruppen åter kontaktade honom verkade någon lösning inte finnas. Att välja bort familjen för en politisk karriär var inte ett alternativ. Gruppen gick vidare och kontaktade andra möjliga kandidater. Men hemma fortsatte Robert och hans fru att diskutera situationen.

– Och det var faktiskt hon som kom med förslaget. Jag flyttar till en egen liten lägenhet i Grästorp, berättar han.

Den 1 september går flyttlasset i god tid innan fullmäktige ska utse ny kommunstyrelseordförande, något som ska ske den 25 i samma månad. Den övriga familjen ska bo kvar i huset ungefär åtta kilometer från centralorten.

– Vi ska leva som särbos. Vi bor ju båda nära och kommer kunna hjälpas åt med att lämna och hämta barn på skola och liknande, säger han.

Särbolivet hör till

Att lösningen är något som kan komma att bli ifrågasatt, är både Robert Fransson och Thomas Johansson medvetna om. Men de förklarar att flytten är på riktigt – Robert Fransson kommer att ha sin dygnsvila i Grästorp. Thomas Johansson förklarar att utgångspunkten från Grästorpsmoderaternas sida hela tiden har varit att Skatteverkets regler om bostadsort ska följas.

– Jag kommer att ha mina skor och min tandborste i Grästorp, det är här jag kommer att bo, säger Robert Fransson.

Och han menar att det hela inte är så dramatiskt. Till vardags är han officer på F7. Att bo på annan ort än familjen är ändå en realitet man får räkna med i hans yrkeskår.

– Det hör till att man får tjänstgöra på andra orter – ofta i Mälardalen, säger han.

Att jobba för att både individernas och organisationens välmående är en hjärtefråga för Robert Fransson
Att jobba för att både individernas och organisationens välmående är en hjärtefråga för Robert Fransson Foto: Mats Rosqvist

När det gäller uppdraget att ersätta Kent Larsson som under drygt tre mandatperioder varit Moderaternas och Grästorpspolitikens centralfigur är han ödmjuk och framhåller att det handlar om ett lagarbete.

– Jag är en annan individ. Sedan är jag ju tacksam över att Kent kommer att finnas kvar i fullmäktige och i partiet, säger han.

Som ledare beskriver han sig som ambitiös, drivande och som en som värnar om gruppen. Att leda genom att föregå är ett ledord.

– Och jag vill kämpa hårt för välmående, både när det gäller medborgare, medledare och för ekonomin. Min grundsyn är att en välmående organisation och välmående individer kan åstadkomma underverk.

S-politikern om Kent Larssons plötsliga avgång: ”Klart att de tappar sin nummer ett”

Artikeltaggar

EssungaEssunga kommunGrästorpGrästorps kommunKent LarssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMänskligtModeraternaPolitikSkaraborgs flygflottilj

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.