Hoppa till huvudinnehållet

Unga användare av p-piller riskerar att bli deprimerade: ”Känt sedan tidigare”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
P-piller kan öka risken för depressiva symtom. Genrebild.
P-piller kan öka risken för depressiva symtom. Genrebild. Foto: Beate Oma Dahle

Enligt en ny brittisk studie på över en kvarts miljon personer, fördubblas nästan risken för depressiva symtom under användning av p-piller.

Risken ökar ju yngre personerna är när p-pillren börjar att användas.

– Det görs alltid ett avvägande mellan nytta och risk, säger Jannike Norström, specialistläkare och medicinsk rådgivare för ungdomsmottagningarna i VGR.

Den stora studien släpptes under försommaren, och har väckt en del diskussion kring ämnet. Det finns ett tydligt samband mellan depressiva symtom och användning av p-piller bland unga personer.

Risken nästintill fördubblas, och ökar ju yngre personerna är.

– När ett läkemedel förskrivs görs alltid en avvägning mellan nytta och risk/biverkan. Överväger inte nyttan de potentiella riskerna och biverkningarna, sker ingen förskrivning, säger Jannike Norström, specialistläkare och medicinsk rådgivare för ungdomsmottagningarna i Västra Götalandsregionen.

Just biverkningarna med potentiella depressiva symtom är inte direkt ovanliga sådana.

– Att vissa preventivmedel har humörpåverkan som biverkan är känt sedan tidigare och vi informerar noga vid insättning om eventuella biverkningar som kan uppkomma. De flesta biverkningar är övergående inom några månader och vi följer alltid upp med återbesök tre till sex månader efter insättning, samt vid årliga besök, säger Jannike Norström.

Mognadsbedömning

Besökarna på en ungdomsmottagning är i regel mellan 13 och 25 år gamla. Då de som vill ha p-piller kanske inte alltid är myndiga, görs en bedömning på plats av mottagningen.

– Vid förskrivning till ungdom som inte är myndig, gör vi en mognadsbedömning där vi bedömer om ungdomen kan fatta egna beslut utan vårdnadshavare. Vid vilken åldern det inträder är individuellt för varje person, säger Jannike Norström.

Och fortsätter:

– Vi uppmuntrar till att vårdnadshavare är informerade om beslutet och vårdnadshavare är mer än välkomna till besöket hos oss om ungdomen önskar det.

Hur vanligt är förskrivningen av p-piller till unga?

– Vi följer listan med rekommenderade läkemedel och informerar ungdomarna om de olika alternativ som finns. Ungdomen är sedan själv delaktig i beslutet av val av läkemedel, men vi för inte statistik över hur vanligt ett visst preventivmedel är vid en viss ålder.

Artikeltaggar

LäkemedelPreventivmedelVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.