Hoppa till huvudinnehållet

Paret spelar musik ihop – släppt debutalbum: ”Som ett klister i vår relation”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Paret Sara Mehner och Patriec Ahlström spelade in sitt debutalbum hemma i vardagsrummet.
Paret Sara Mehner och Patriec Ahlström spelade in sitt debutalbum hemma i vardagsrummet. Foto: Emma Edling

Paret Sara Mehner och Patriec Ahlström, från Grästorp, är två musikaliska själar som tillbringar stor del av sin tid med att skapa musik.

Nu har paret släppt sitt debutalbum – She’s A Starry Night. Det är tio låtar med en blandning av folk och rock.

Sara Mehner och Patriec Ahlström träffades för över tio år sedan på en musikfestival i Östergötland. Därefter har det varit de två och musiken har fortsatt att vara en gemensam nämnare i deras relation.

– Musiken har alltid varit som ett klister i vår relation, berättar Patriec Ahlström.

Paret har tidigare uppträtt ihop, men efter flytten till Grästorp bestämde de sig för en nystart. De påbörjade arbetet med ett debutalbum som fick namnet She’s A Starry Night och valde att behålla sitt tidigare artistnamn Moon Mother.

Sara och Patriec fick hjälp av Anders Rane, på Vintage Loft Studio, som lånade ut lite studioutrustning. Sedan producerade de låtarna hemma i vardagsrummet. Det är husets största rum och på nästan varje vägg hänger en gitarr. I mitten av rummet står ett stort piano och det är där som låtarna har fått komma till liv.

– Varken jag eller Patriec hade någon producenterfarenhet innan. När Anders var här och lämnade utrustningen fick vi en snabb genomgång av programmen, sen var det bara att kasta sig rätt in i det. Vi lärde oss att spela in under själva processen, säger Sara.

– Det är det som gör den här skivan lite speciell, att den är inspelad i vår comfort zone. På skivan kan man inte riktigt höra det, vilket är lite coolt, fyller Patriec i.

”Skriver överallt”

Sara har skrivit texterna, medan de tillsammans skrivit melodierna.

– Textförfattande är något som är med mig hela tiden. Jag skriver överallt, när det kommer till mig så skriver jag, säger Sara.

Förutom från naturen, blommorna och fåglarna får Sara mycket inspiration till sina texter från jobbiga upplevelser och känslor.

– Liksom världen inom mig så speglas även världen utanför mycket i texterna. Det är mycket som kommer ur mörker och från jobbiga saker, säger Sara.

Hon fortsätter:

– Sedan jag fann det här med att skriva och sjunga så har jag använt det på ett sätt att omvandla saker som är jobbigt. Det är ett sätt att möta mig själv, det är ett sätt att möta världen och det är en bearbetningsprocess.

Månrock

Arbetet med albumet tog cirka ett halvår och resultatet blev tio stycken låtar. Paret beskriver musiken som en blandning av folk och rock, de kallar det själva för ”månrock”.

– Låtarna är väldigt olika så det känns som det finns något för alla, säger Patriec.

Hur känner ni kring albumet nu när det är klart?

– Jag kan nog prata för Sara också när jag säger att vi är stolta. Jag tror att det är nästan åtta år sedan vi startade Moon Mother och det har varit väldigt tumultartat i livet överlag. Så det som betyder mest med det här albumet var att jag och Sara gjorde det alldeles själva, säger Patriec.

– Jag är också jättenöjd. Eftersom det var första gången vi skapade ett album så blev hela processen en läroprocess. Det är klart att man tänkt: ”Så kan man göra nästa gång”, men med den tiden och det vi åstadkom så är jag väldigt nöjd med hur det blev, säger Sara.

Vilken låt som står dem närmast om hjärtat är däremot en svårare fråga, de skämtar båda två om att det är som att välja ett favoritbarn.

– För mig har alla en väldigt stor betydelse med tanke på att jag varit med sedan låtarna kom till och då finns det alltid en stark koppling till alla, säger Sara.

– Det är svårt att säga, men en av låtarna som jag tycker väldigt mycket om är Catgold. Den har allt tycker jag. Den är folklig, jordnära och mörk. Den blir ärlig på det sättet - för att den är mörk. Den har ett bra gitarrsolo också, säger Patriec.

Paret har redan uppträtt med låtarna från albumet och fler gig är inbokade. I framtiden drömmer de båda om att släppa ytterligare låtar, sätta ihop ett band och uppträda runtom i Europa.

Musikstilen på albumet är en blandning av folk och rock, paret själva kallar det för ”månrock”.
Musikstilen på albumet är en blandning av folk och rock, paret själva kallar det för ”månrock”. Foto: Emma Edling

Artikeltaggar

EuropaFolkmusikGrästorpMusikMusikfestivalerNöje/KulturRock

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.