Hoppa till huvudinnehållet

Galen dansföreställning ges på årliga lekparksfesten i Helås

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Dansteatergruppen Big Wind bjuder på en galen dansföreställning i Helås lekpark den 20 augusti.
Dansteatergruppen Big Wind bjuder på en galen dansföreställning i Helås lekpark den 20 augusti. Foto: Lina Ikse

På söndag, den 20 augusti, blir det extra festliga aktiviteter på lekparken i Helås. Förutom torghandel, hoppborg, hästmys och glass till alla barn kommer teatergruppen Big Wind och presenterar en galen dansföreställning.

Vid de årliga festligheterna i lekparken som Helås intresseförening står för strax innan skolstart har Vara Riksteaterförening varit med och arrangerat teater ett par gånger tidigare. Denna gång blir det ”Hovet – den anarkistiska monarkin”. Den beskrivs som en galen dansföreställning i det fria, där hovet klarar sig galant helt utan kung och drottning.

– Jag har en känsla av att det är en ganska fri föreställning och att de tar in platsen de är på. Så det är möjligt att de får idéer om var de vill vara när det kommer hit, säger Maria Bengtsson, ordförande i Vara Riksteaterförening.

Medverkar gör bland andra dansaren Fanny Kivimäki som har varit i Vara tidigare, bland annat höll hon i lekparkballett för kommunens alla 4-5-åringar för några år sedan.

Lasse Larsson i teaterföreningen har varit och sett en annan föreställning med Big Wind som vände sig till autistiska barn.

– Den var jättebra. Sen var det en kultursamordnare från Ulricehamn som hade haft denna föreställningen, Hovet, och tyckte att den var festlig, säger han.

Lena Johansson, Agneta Jonsson, Maria Bengtsson, Siv Hellqvist och Lasse Larsson planerar för lekparksfest med friluftsteater i Helås.
Lena Johansson, Agneta Jonsson, Maria Bengtsson, Siv Hellqvist och Lasse Larsson planerar för lekparksfest med friluftsteater i Helås. Foto: Åsa Mwansa

Förutom Helås intresseförening och Vara Riksteaterförening så är Sparbanksstiftelsen med och finansierar.

Efter några gånger har det nästan blivit en tradition med teater på lekplatsfesten. Och det kommer många besökare – förra året var det närmare 300 – kommuninvånare så väl som än mer långväga.

– Det som är roligt är att vi har varit här två gånger och bjudit på föreställning. Nu frågade ju intresseföreningen i Helås ”Vad kommer ni med i år?”. Så jag tycker att det är jätteroligt att vi har etablerat det här samarbetet, säger Maria.

Tält finns till hands för publiken ifall det skulle bli regn och rusk, men förhoppningen är att det inte kommer behövas.

– Vi har faktiskt beställt fint väder, säger Siv Hellqvist i intresseföreningen.

Artikeltaggar

Fanny KivimäkiFöreställningarHelåsNöje/KulturTeaterVara Riksteaterförening

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.