Hoppa till huvudinnehållet

SD-toppen om framtiden: ”Stänga akuten i Lidköping vore ett för stort ingrepp”

Publicerad:
Kommer den akuta vården centraliseras till Skövde? Hur blir med den föreslagna flytten av de psykiatriska mottagningarna i Mariestad? Snart ska frågan avgöras.
Kommer den akuta vården centraliseras till Skövde? Hur blir med den föreslagna flytten av de psykiatriska mottagningarna i Mariestad? Snart ska frågan avgöras. Foto: Helene Magnusson

Inom kort ska politikerna fatta beslut om framtidens Skaraborgs sjukhus. Hur blir det med akutvården, BUP och vuxenpsykiatrin? Eller gynekologin, hematologin och röntgen?

Efter att ha ställt frågor till tre regionråd är det tveksamt om sjukhusdirektörens hela förslag kommer att gå igenom.

Den 31 augusti sammanträder den strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden för att ställning till sjukhusdirektör Stellan Ahlströms förslag om strukturella förändringar vid Skaraborgs sjukhus.

Men hur tänker politikerna just nu kring de här frågorna?

Lars Holmin är regionråd för Moderaterna och tillhör därmed oppositionen. Men om oppositionen går ihop så är de i majoritet mot den rödgröna minoritetsledningen.

Moderaterna kommer sannolikt inte att ställa sig bakom att flytta BUP och Vuxenpsykiatrin från Mariestad.

– Det gjordes en stor förändring för några år sedan och nu verkar det som att det börjar komma igång och att det fungerar ganska väl, säger han med hänvisning till BUP:s flytt från Lidköping till Mariestad.

– Att då bryta upp det en gång till är vi väldigt tveksamma till.

Moderaterna har lagt den stramaste oppositionsbudgeten för nästa år.

– Det är inte lätt för oss att släppa iväg pengarna, samtidig måste vi också se vad vi gått till val på. Vi har pratat mycket om psykisk ohälsa bland unga.

Sparpaket och hot om nedläggning – här är alla turer kring Skaraborgs sjukhus
Lars Holmin (M), förklarar att de sannolikt inte kommer att gå med på en stängning av BUP och Vuxenpsykiatrin i Mariestad.
Lars Holmin (M), förklarar att de sannolikt inte kommer att gå med på en stängning av BUP och Vuxenpsykiatrin i Mariestad. Foto: Peter Wahlström

Rätt patienter?

Vad gäller akut eller inte i Lidköping så betonar Lars Holmin vikten av att titta på patientflödena.

– Vi kan inte bara titta utifrån ett Skas-perspektiv utan vi måste titta på det utifrån våra jourcentraler och hur till exempel Lidköpings sjukhus används i dag. Vad är det för patienter? Är det där de ska vara eller ska de vara någon annanstans?

Enligt Lars Holmin så lär det inte finnas en majoritet bland politikerna bakom hela förslaget från Stellan Ahlström.

Carina Örgård (V) vill inte ta förhastade beslut. Ett beslut om Skaraborgs sjukhus får effekter för hela regionen.
Carina Örgård (V) vill inte ta förhastade beslut. Ett beslut om Skaraborgs sjukhus får effekter för hela regionen.

Carina Örgård från Vänsterpartiet är med i ledningen för Västra Götalandsregionen, tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Hon sitter också som vice ordförande i strategiska nämnden.

Vänsterpartiet vill invänta tjänstemännens underlag som ska visa hur de föreslagna förändringarna för Skaraborgs sjukhus påverkar regionen som helhet och hur det stämmer överens med strategiska planer som redan finns.

– Finns det strategier som är tillräckligt för beslut av Skas styrelse? Stellan Ahlström har ansvar för sin ekonomi och sitt sjukhus, men vi måste ju också matcha det här mot framtida vårdbehov så vi inte tar beslut som är fel om fem år.

Inte bara BUP

Carina Örgård stod på barrikaden och protesterade mot att BUP i Lidköping skulle flyttas över till Mariestad för några år sedan. Hur ställer hon sig i dag till ytterligare en flytt av BUP, den här gången från Mariestad till Skövde?

– Med facit i hand så tycker jag det var rätt att vara motståndare till att man stängde i Lidköping då vi ser att vi inte fick med personalen. Men jag har inte följt BUP i Mariestad och hur personalutvecklingen har sett ut där.

Samtidigt säger hon att BUP inte kan vara enda räddningen för barn och unga med psykisk ohälsa. Hon skulle vilja göra större satsningar i primärvården för att få det mer robust och hållbart.

– Det är där jag tycker man ska lägga krutet.

Håkan Lösnitz (SD) vill vare sig stänga akuten i Lidköping eller BUP och Vuxenpsykiatrin i Mariestad.
Håkan Lösnitz (SD) vill vare sig stänga akuten i Lidköping eller BUP och Vuxenpsykiatrin i Mariestad.

Håkan Lösnitz, regionråd för Sverigedemokraterna, säger att de inte kommer att ställa sig bakom de stora strukturella förändringarna på Skaraborgs sjukhus.

– Vi är emot att stänga akuten på Lidköpings sjukhus. Det är ett för stort ingrepp för invånarna och kommer inte spara speciellt mycket pengar.

Han anser inte heller att BUP och Vuxenpsykiatrin i Mariestad ska stänga igen.

– Mariestad är en stad i expansion då borde man snarare lägga till vårdområden, menar han.

”Skriv av underskott”

Håkan Lösnitz anser att de stora sparkraven på sjukhusen inte ska behövas med tanke på att de stora underskotten i regionen är en ”tillfällig svacka” med hänvisning till inflationen som bland annat påverkar stora uppskrivningar av pensionerna.

– Vi har resurser i regionen och vi har tidigare kunnat skriva av sjukhusens underskott, menar han.

Samtidigt säger han att Sverigedemokraterna inte har tagit ställning till alla förslag på de olika sjukhusen ännu. Det jobbet ska påbörjas från och med nästa vecka.

Fortsatt stängda vårdplatser i Lidköping: ”Inväntar akutbeslut”

Artikeltaggar

BeslutCarina ÖrgårdHåkan LösnitzLars HolminLidköpingLidköpings sjukhusMariestadMiljöpartietModeraternaPsykisk ohälsaSjukhusSkaraborgs sjukhusStellan AhlströmSverigedemokraternaVänsterpartietVårdVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.