Hoppa till huvudinnehållet

40 års produktion när Raine har utställning: ”Mitt sätt att uttrycka mig”

Publicerad:
Nossebrokonstnären Raine Falkås har utställning på Essunga Folkbibliotek i Nossebro.
Nossebrokonstnären Raine Falkås har utställning på Essunga Folkbibliotek i Nossebro. Foto: Cecilia Isberg

Från koppargrafik, skulpturer och målningar till konst skapad med hjälp av datorn. När Raine Falkås visar konst han skapat under 40 år är spannet brett.

– Hade jag kunnat skriva så kanske det är vad jag gjort. Nu är bildskapandet mitt sätt att uttrycka mig, säger Nossebrokonstnären.

Inspirationen kommer från vardagen, ofta handlar det om människan och förhållningssättet till tekniken, naturen, djuren - ja, omvärlden. Utifrån detta jobbar Raine med olika tekniker, stilarna går från det abstrakta till kubism och naivism.

Själv placerar han sig egentligen inte i något särskilt fack:

– Det är variationen som skapar lusten, att jobba med olika tekniker. Från att skapa med datorn till att göra grafik eller måla, säger Raine Falkås.

”Dags nu”

Vernissagen på Essunga Folkbibliotek är på onsdag, men redan nu har Raine Falkås hängt det 30-tal tavlor - och några skulpturer - som ska vara med på utställningen i Nossebro. Även om den lokala konstnären har varit flitig utställare genom åren, bland annat i Göteborg, Skövde, Lerum och Falköping, så är det många år sedan han ställde ut i hemkommunen.

– Det ska bli roligt att visa konst på hemmaplan. Senast var nog tillsammans med Mediaverkstaden på 2000-talet, så det kanske är dags nu, säger Raine Falkås.

Känner Nossebroborna till dig?

– En del gör det kanske. Men i och med att jag mest varit verksam i Skövde så tror jag att Skövdeborna nog egentligen känner till mig bättre än vad Nossebroborna gör.

Jobbat i Skövde

Raine Falkås har i många år varit en av de drivande krafterna i den konstgrafiska verkstaden i Skövde. Efter att han under 90-talet uppmärksammades av konstnärskollektivet i Skövde som en av fem konstnärer som fick möjligheten att blicka 25 år framåt i tiden blev han kvar i verkstad och arbetade med grafik i många år.

– Det var roligt, vi hade ju mycket utbyte med andra verkstäder och kollektiv även från andra länder. 2013, när jag var ordförande för verkstaden, så hade vi också ett stort symposium med besökare bland annat från Tyskland, Schweiz, Finland och Danmark, berättar Raine.

Raine Falkås har varit verksam som konstnär sedan mitten av 1980-talet. Egentligen skulle han bli ingenjör, gick fysiklinjen på Chalmers – men hoppade av och satsade på konstskola istället.

– Jag hamnade på Högskolan i Skövde där de hade koppargrafik som specialitet, berättar Raine.

Tillsammans med en av lärarna började Raine också skapa bilder med datorer som redskap. Det här var innan persondatorerna fanns, och duon var därmed en av de första att använda datorer i konsten. Raine arbetar fortfarande en hel del med datorn i sitt skapande, men gillar också att jobba med andra tekniker.

Men att försörja sig som konstnär kan vara tufft?

Raine ler.

– Det har aldrig varit min ambition. Det jag brinner för är att skapa bilder, och blir något sålt så är det naturligtvis trevligt.

Av de utställda konstverken på biblioteket är de flesta inte ens till salu. Bland tavlorna finns koppargrafiker och datorskapade bilder såväl från 80-talet som från nutid, målningar, skulpturer och grafiska blad.

Har du någon egen favorit?

– Det är väl så att allt det man plockar fram till en utställning är lite av favoriter, konstaterar Raine.

"Jag tycker om att växla mellan de olika teknikerna i konsten", säger Raine Falkås, här framför en av målningarna på utställningen.
"Jag tycker om att växla mellan de olika teknikerna i konsten", säger Raine Falkås, här framför en av målningarna på utställningen. Foto: Cecilia Isberg
Många av tavlorna i utställningen är inte till salu, men Raine Falkås har tagit fram ett tryck som han säljer.
Många av tavlorna i utställningen är inte till salu, men Raine Falkås har tagit fram ett tryck som han säljer. Foto: Cecilia Isberg
Raine Falkås ställer ut konst från fyra decennier på biblioteket i Nossebro.
Raine Falkås ställer ut konst från fyra decennier på biblioteket i Nossebro. Foto: Cecilia Isberg
Några av Raine Falkås tidiga konstverk. De två tavlorna till vänster är skapade med hjälp av datorn, den till höger är ett koppartryck.
Några av Raine Falkås tidiga konstverk. De två tavlorna till vänster är skapade med hjälp av datorn, den till höger är ett koppartryck. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

ChalmersDanmarkKonstNossebroSamhälleSkövdeSkulpturerTeknikUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.