Hoppa till huvudinnehållet

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:
Reporter Esbjörn Guwallius
Esbjörn Guwallius
webbredaktion@nwt.se

En port till ett bostadshus i Falkenberg sprängdes sent på torsdagskvällen.

Minst 53 personer har dött i de kraftiga skogsbränder som härjar i Hawaii.

Det har varit en lugn natt i Skaraborg.

Sverige

Flera personer hörde på torsdagskvällen en stor smäll i centrala Falkenberg, och både polis och räddningstjänst larmades om en explosion, skriver Hallands Nyheter.

– Det ska vara en port som har sprängts. Vi går inte fram än utan väntar på att polisen ska säkra platsen, säger vakthavande befäl vid räddningstjänsten till tidningen.

Det ska vara tredje gången på en vecka som det har skett någon form av explosion i centrala Falkenberg. (TT)

En lägenhet i Malmöstadsdelen Rosengård bedöms ha beskjutits. Det är dock okänt när skottlossningen har skett. Det finns inga uppgifter om att någon är skadad, skriver polisen på sin hemsida. Det var boende i ett flerfamiljshus som sent på torsdagskvällen upptäckte förmodade skotthål vid ett lägenhetsfönster och ringde polisen. Platsen runt lägenheten spärrades av och polisen hör personer på platsen. Kriminaltekniker ska undersöka lägenheten och en specialsökhund sätts också in. (TT)

En man i 25-årsåldern hittades på torsdagskvällen skuren i ansiktet på en gata i Gamlestaden i östra Göteborg. I samband med den efterföljande polisinsatsen kunde en misstänkt gärningsman lokaliseras och gripas.

– Det är en man i 30-årsåldern som är gripen misstänkt för försök till mord, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Polisen larmades om händelsen vid 19-tiden. Offret fördes till sjukhus i ambulans. Det är oklart hur svåra skadorna är.

– Det är någon form av skärskador i ansiktet, säger Svedemyr.

Den misstänkte gärningsmannen sågs efter dådet fly i riktning mot Gamlestadens resecentrum. En teknisk undersökning har gjorts på brottsplatsen. (TT)

Världen

Minst 53 personer har dött i de kraftiga skogsbränder som härjar på ön Maui i amerikanska delstaten Hawaii. Det uppger delstatens guvernör Josh Green, som befarar att dödssiffran kommer att stiga ytterligare. Skogsbränderna väntas bli den dödligaste naturkatastrofen i delstaten sedan 1961 då 61 människor miste livet i en tsunami på Big Island.

– Den här gången är det mycket troligt att dödstalen kommer att överstiga det betydligt, säger Hawaiis guvernör Josh Green.

Under natten till fredagen, svensk tid, rapporterades minst 53 personer ha omkommit. Över 1 000 byggnader har förstörts i bränderna som fortfarande pågår i området kring den historiskt betydelsefulla kuststaden Lahaina, där nästan inget har gått att rädda. Uppskattningsvis är 80 procent av staden nedbrunnen, enligt Green.

USA:s president Joe Biden sade tidigare under torsdagen att bränderna i Hawaii är en naturkatastrof av enorm omfattning. Presidenten meddelande också att han frigör federala nödinsatser för ögruppen och främst den hård drabbade ön Maui. Därmed uppgraderas naturkatastrofen till en av de högsta risknivåerna, med omfattande federal hjälp till utsatta. (TT)

Den ryska rymdmyndigheten har under natten till fredagen skjutit upp sin månlandare Luna-25 från rymdbasen Kosmodrom Vostotjnyj i ryska Fjärran östern. Det blir Rysslands första expedition till månen på nära 50 år. Senaste gången var 1976 och nu är man angelägen om att bygga vidare på det banbrytande månprogrammet från Sovjettiden. Rymdfarkosten beräknas nå månens omloppsbana om fem dagar och väntas landa på månens sydpol drygt en vecka därpå. (TT)

Norge hukar fortsatt under extremvädret Hans som lett till översvämningar, broras och isolerade samhällen. Närmare 4 000 människor har tvingats evakuera och i Hønefoss, nordväst om Oslo, fortsätter samhället att tömmas. I östra Norge har extremvädret lett till ökade vattennivåer i flera älvar. Norges vatten- och energimyndighet (NVE) uppger att vattennivån i älven Gudbrandsdalslågen är sju gånger högre än normalt, skriver publice service-bolaget NRK.

Översvämningarna i Drammensälven kan bli de värsta hittills. Kulmen har nåtts i de övre delarna, men vattenflödet ökar nedströms.

– Det är inte över även om solen skiner och det ser lugnt ut, säger justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl på besök i Drammen på torsdagen.

I Hokksund utanför Drammen evakuerades under torsdagskvällen ett 80-tal bostäder, längs älven. (TT)

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättEmilie MehlFalkenbergFredrik SvedemyrGripandenHawaiiNorgeNorsk RikskringkastingSjukhus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.