Vad som hände för 280 år sedan är i fokus under 1700-talsveckan i Skara.
Med musik, boksläpp, guidningar och möjlighet att hjälpa självaste Carl von Linné är programmet klappat och klart.
Året är 1743. Den pampiga ostindefararen Götheborg ger sig ut på sin sista resa i mars. Sverige lider nederlag i kriget mot Ryssland. En upprorisk bondehär tågar från Falun för att ställa de ansvariga för kriget, och nederlaget, till svars. En preliminär fred kan slutas i juni, och i juli avrättas general Henrik Magnus von Buddenbrock. En av hans ägor kallas Kråk, i Mölltorps socken utanför Karlsborg.
Kråks herrgård står idag utanför Västergötlands museum i Skara dit den flyttades 1953. 70-årsjubileet firades högtidligt tillsammans med Göteborg Baroque i juli och kommer att fortsätta uppmärksammas även under 1700-talsveckan.
– Det blir guidade turer av herrgården men även öppet hus då besökare kan gå in och titta i museimiljön på egen hand, säger Emelie Byström, programansvarig på Västergötlands museum.
Ny bok
Hon berättar vidare att höjdpunkten under veckan blir släppet av Rose-Marie Söderströms nya bok om Sveneby säteri i Moholm, Töreboda kommun. Söderström är filosofie doktor, konsthistoriker, forskare och författare och boken ges ut på Västergötlands museums eget förlag.
– Min målsättning har hela tiden varit att dokumentera och publicera ett kulturarv, innan dess ursprung fallit i glömska från en period i Sveriges historia då landets hemkultur nådde sin höjdpunkt både estetiskt och hantverksmässigt. En kulturskatt kombinerad med en intressant byggnadshistoria och en lika intressant, fängslande tidlös personhistoria, som är lika aktuell idag som då, och som på många slingrande vägar nu är dokumenterad, säger Rose-Marie Söderström.
Sjömansvisor
I årets program återfinns också musikarrangemang i form av en konsert med den professionella vissångerskan Cilla Rudberg, som framför engelska och svenska sjömansvisor från 1700-talet och framåt. På lördagen kommer Westgiötha Gustavianer och iscensätter livet på 1700-talet. Både Västergötlands museum och Veterinärmuseet bjuder besökarna på utställningar med fokus på 1700-talet och det blir även en stadsvandring som avslutas med ”svartkrog” på Kråks Värdshus.
Hjälp Linné
För de yngre besökarna anordnas en aktivitet i Fornbyn vid Västergötlands museum, där de ska hjälpa botanikern och vetenskapsmannen Carl von Linné att klassificera olika växter och djur.
Fyra föreläsningar är också inplanerade där experter delar med sig av sin kunskap om 1700-talet. Besökare får möjlighet att lära sig om Linnés västgötaresa, Hattarnas krig, Dalupproret och Henrik Magnus von Buddenbrock.
Den som vill delta behöver anmäla sig till vissa av programpunkterna via Västergötlands museums hemsida. Bakom arrangemanget står Västergötlands museum, Skara kommun, Medborgarskolan, Veterinärmuseet och Skara Gille.
Kommunen släpar efter i finansieringen: ”Det ska öka med 1,4 miljoner”Se insidan av herrgården som fick ge plats åt skjutbana: ”Många känner till Kråk”