Hoppa till huvudinnehållet

Fullspäckad hästhelg väntar på Kinnekulle: ”En otrolig uppslutning”

Publicerad:
Omkring 60 ardenner kommer att finnas på plats under 150-årsjubileet. Ett av dessa är ardennerstoet Majsan.
Omkring 60 ardenner kommer att finnas på plats under 150-årsjubileet. Ett av dessa är ardennerstoet Majsan. Foto: Pernilla Hägg

I år är det 150 år sedan de första ardennerhästarna kom till Sverige. Det firas med en jubileumsutställning på Hellekis säteri mellan fredag och söndag.

Arrangör är Avelsföreningen för Svenska Ardennerhästen och det utlovas fullspäckade dagar i ardennerhästens tecken.

Det hela inleds under fredagen med skogskörning, brukskörning och bruksridning.

På lördag väntar utställning av ardennerhästar i alla klasser och dagen därpå tävlar alla klassvinnare mot varandra i Best in show.

Utöver det blir det bland annat shower, utställare som säljer hästartiklar och hovslagare som visar skoning.

”Otrolig uppslutning”

Totalt är 60 ardennerhästar anmälda till helgen.

– Det är en otrolig uppslutning. Att vi har så många ardenner samlade på ett och samma ställe är unikt. Det här blir historiens vingslag på riktigt, menar föreningens Niklas Johansson som är platsansvarig och PR-ansvarig.

Han både tror och hoppas att familjeevenemanget kommer locka en stor publik.

– Om vi bara ser till de som har anknytningar till hästarna pratar vi om 300 personer. Sedan är det fri entré för allmänheten så vi hoppas på många besökare i helgen.

Två ston till Blomberg

De första ardennerhingstarna importerades till Sverige år 1873. Året därpå kom de två första stona till Blomberg. Därefter kom uppfödningen av ardenner snabbt igång i landet.

Det finns alltså en historisk koppling till att 150-årsfirandet förläggs till Kinnekulle. Initialt hade föreningen en tanke om att hålla jubileet i Blomberg.

– Vi kunde dessvärre inte vara i Blomberg eftersom det saknas stallar. Då passade det väldigt bra med Hellekis säteri som ligger i närheten. Det blir som att ardennerhästen kommer hem igen, säger föreningens styrelsemedlem Victoria Freij.

Artikeltaggar

HästsportHellekis SäteriNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.