Hoppa till huvudinnehållet

Ostprofilen Sivan fick stroke – så är hennes nya liv i Lidköping: ”Drar mig tillbaka”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Vara-profilen Sivan öppnar upp om sitt nya liv i Lidköping.
Vara-profilen Sivan öppnar upp om sitt nya liv i Lidköping. Foto: Emma Edling

Vara-profilen Sivan Johansson har nyligen flyttat in på trygghetsboende i Lidköping och meddelar att hon nu drar sig tillbaka.

Det var efter en stroke i våras som synen på båda ögonen försämrades och nu håller sig Sivan helst för sig själv.

– Som jag är i dag vill jag helst vara för mig själv, säger Sivan Johansson.

Sivan Johansson är en Vara-profil vars namn allt som oftast kopplas till ost. Hela Sivans liv har nämligen präglats av just ost. Sivan var fjärde generationen osthandlare och sålde ost i 68 år. 2010 tog hennes två döttrar Sofia och Maria över företaget.

Redan som ung var Sivan bestämd – hon skulle bli affärskvinna. Genom åren har mottagit en rad utmärkelser, fått både en bok och en film om sig, samt intervjuats av en uppsjö olika medier.

Men idag ser livet annorlunda ut för Sivan. Sedan en månad tillbaka har hon lämnat Vara för ett trygghetsboende inne i Lidköping. Där bor hon nu i en trea tillsammans med sin sambo Åke Kjellman.

När vi möter Sivan i den nya lägenheten är det med ett stort leende och en pigg energi som hon välkomnar in genom ytterdörren. Hon har en rosa tunika och en lång halsduk som matchar hennes blåa örhängen. Trots att de bara bott i lägenheten där en kort tid så är rummen välmöblerade.

– Det känns konstigt att lämna Vara. Det finns så många kunder som jag är kompis med, jag kan inte gå någonstans på gatorna utan att människor kommer och hejar och frågar hur det är. Jag får hälsningar varenda vecka från affären, eftersom de inte ser mig längre. Samtidigt är jag jätteglad över att få avsluta här på detta boendet.

Efter en rundtur slår vi oss ner vid soffgruppen i det stora rummet där en bukett med liljor pryder soffbordet. Trots att Sivan känner människor från när och fjärran som genom åren vallfärdat till osthandeln så är hon idag helst för sig själv.

– Som jag är idag så vill jag helst vara för mig själv i och med att jag inte har kontroll på allt. Förut har jag sagt att livet bara leker och att det inte finns någon som har det så bra som jag – men den personen är jag inte nu för tillfället. Nu drar jag mig tillbaka.

I våras drabbades Sivan av en stroke som påverkade synen på båda ögonen, nu håller hon sig helst för sig själv.
I våras drabbades Sivan av en stroke som påverkade synen på båda ögonen, nu håller hon sig helst för sig själv. Foto: Emma Edling

Påverkade synen

Sivan drabbades av en stroke under påskveckan i våras, som i sin tur påverkade synen på båda ögonen. Sivan upplever det obehagligt att gå på gatan utan att se ordentligt vilka människor hon passerar. Hon kan inte längre hälsa på människor som förr.

– Jag kan bara se rätt fram, vad som rör sig sig omkring har jag ingen aning om. Samtidigt hade jag lika gärna kunnat mista talet eller blivit förlamad. Åkes barnbarn Frida har jobbat på strokeavdelningen, hon sa: ”Du har haft en förfärlig tur att det bara blev detta, även om allt är jobbigt och få.”.

Sivan fortsätter:

– Jag blir fortare ledsen och sårbar nu, jag som aldrig gråter annars. Jag har aldrig suttit och vrålat och skrikit, men nu tar jag illa vid mig för jag har inte riktigt kontroll på mig själv. Jag har heller inte samma fart längre, jag som är van vid att jobba och ta i.

Sivan berättar hur hon till en början gick rakt på dörrposter, stolsben och pallar. Hon berättar vidare hur hon helst fördrar att ligga och lyssna på radion med stängda ögon.

– Jag vill hemskt gärna lägga mig i fåtöljen och bara blunda och höra på radion. För jag anstränger blicken hela tiden, men när jag ligger där tar jag bara in och lyssnar. Det tycker jag är skönt.

Innan hennes stroke hade Sivan dessutom fått starr och gula fläcken. Vilket upptäcktes när hon skulle få nya glasögon.

Trots att Sivans nya liv i Lidköping skiljer sig från berömmelsen under sin tid i osthandeln så svarar hon snabbt och bestämt ”ja” på frågan om hon är lycklig.

Vad har varit det roligast under åren som osthandlare?

– Jag har fått uppleva hemskt mycket och jag har varit uppskattad där jag har varit. Jag har nog haft tur – samtidigt som det har varit intressant. Har man något man tycker är roligt så spelar det ingen roll om det är arbete eller hobby.

Har du någon gång tröttnat på ost?

– Ja, jag har aldrig ost på smörgåsen. Åke har ost på sin tekaka varenda morgon, men jag har makrillfilé och sådana saker, säger Sivan.

Framåt uttrycker Sivan att hon bara ska ha det skönt.

– Det ska bli så skönt och inte ha en massa måsten, utan att bara få njuta. Jag är jätteglad över detta boendet. Det är ett fantastiskt ställe här, det får jag lov och säga. Bättre kan en inte ha det!

Artikeltaggar

HobbyLidköpingMänskligtNäringslivSamhälleStrokeVaraVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.