Hoppa till huvudinnehållet

Maja och Stella investerar i miljön – startat företag: ”Är väldigt viktigt”

Publicerad:
Lidköpingstjejerna Stella Wisemark och Maja Hjort har startat upp företaget Mars Design via UngDrive Academy.
Lidköpingstjejerna Stella Wisemark och Maja Hjort har startat upp företaget Mars Design via UngDrive Academy. Foto: Sören Turesson

Under sommaren har många ungdomar startat eget företag via det återkommande projektet UngDrive Academy.

Lidköpingstjejerna Stella Wisemark och Maja Hjort har startat företaget Mars Design, där de gör om gamla tyger och plagg till nya produkter.

– Vi tycker att miljön är väldigt viktig, säger Stella Wisemark.

Det var Stella Wisemark som först fick höra om projektet UngDrive Academy i skolan. Hon hörde direkt av sig till kompisen Maja Hjort.

– Jag ringde till Maja för att vi är väldigt lika. Båda är framåt, drivna och vi får saker gjort, säger Stella Wisemark.

Maja var inte sen på att hoppa på projektet och tillsammans anmälde de sig.

– Jag går försäljning och service på gymnasiet. UngDrive lockade mig extra mycket eftersom att jag vill hålla på med företagande och för att jag kan försäljning, service och entreprenörskap, säger Maja.

Inför Kick off-veckan hade Maja och Stella redan klurat på sin affärsidé sedan en lång tid tillbaka.

– Till en början tänkte vi starta en nattklubb för ungdomar. Vi tycker att det finns dåligt med det här. När det väl har varit så har det varit jättekul – men det händer så himla sällan, säger Stella.

– Vi tyckte det var en jättebra idé. Vi tror även det hade gått väldigt bra då det finns en hög efterfrågan, fyller Maja i.

Genom gamla klädesplagg och tyger gör tjejerna nya produkter och plagg till försäljning.
Genom gamla klädesplagg och tyger gör tjejerna nya produkter och plagg till försäljning. Foto: Sören Turesson

Väl på plats insåg tjejerna att en nattklubb var ett större projekt än de först hade tänkt.

– Vi insåg att det är ganska mycket jobb. Vi tyckte det blev för avancerat så vi valde att byta, säger Stella.

Istället kom de upp med affärsidén att återanvända gamla kläder och tyger för att sy om till nya produkter.

– Vi fick som råd av Stellas pappa att vi skulle brainstorma kring vad vi gillar a göra. Då kom vi fram till att vi båda gillar att sy och just nu är det väldigt inne med second hand och att återvinna kläder, säger Stella.

Hur kommer det sig att ni ville fokusera på miljön?

– Vi tycker att miljön är väldigt viktig. Vi har nyligen sett hur kläder man skickar tillbaka riskerar hamna i stora högar och att det bara slängs – så vi ville ta tag i det genom att göra något vi tycker kul, säger Stella.

Genom sociala medier hittade Stella och Maja olika mönster och inspiration till plagg och produkter de kunde sy i företaget. Tjejernas första produktsläpp blev en necessär.

– Det mönstret var det första vi såg och vi tyckte det såg hyfsat lätt ut, säger Stella.

Företagets första produktsläpp blev en necessär.
Företagets första produktsläpp blev en necessär. Foto: Sören Turesson

Hur har det gått sen ett första produktsläpp?

– Det har gått helt okej, säger Stella.

– Ja, det tycker jag faktiskt. Det är alltid lite jobbigt i början, men jag tycker vi har fått väldigt mycket stöd av våra familjer och vänner. De får oss verkligen att vilja fortsätta, säger Maja.

Sedan slutet av juni har tjejerna drivit sitt företag. Nu är UngDrive Academy slut, men Stella och Maja tänker fortsätta med företaget så länge de tycker det är kul.

– Vi kommer driva det så länge som vi orkar och så länge som vi brinner för det, säger Stella.

– Huvudsaken är att vi ska tycka det är roligt, fyller Maja i.

Ramen Karim och Isabel Hjelmström driver tillsammans med två andra ungdomar företaget ”T2GO” i sommar.
Ramen Karim och Isabel Hjelmström driver tillsammans med två andra ungdomar företaget ”T2GO” i sommar. Foto: Emma Edling

Det är fler ungdomar i vårt område som drivit eget företag via UngDrive Academy i sommar. Bland annat Ramen Karim, Isabel Hjelmström, Rawan Alchalabi och Srod Karem. De startade företaget T2GO

Företaget bakar på beställning och levererar sedan ut ordrarna runtom i Mariestad, Lidköping, Götene, Skövde och Skara.

Det var Isabel Hjelmström som kom på affärsidén.

– Jag hade min affärsidé klar från början med att jag ville baka hembakat och sälja det, säger Isabel.

När ordrarna trillar in så bakar två i företaget, medan två levererar.

Vad har ni tyckt om att driva eget i sommar?

– Ändå rätt kul. Man möter många nya människor, säger Ramen.

– Det har varit nytt och jag håller med om att det är kul för man lär sig mycket. Man får också väldigt mycket pepp från coacherna, säger Isabel.

Bobby Gradde, delägare i glassföretagen Aromio och Wetternglass, är projektledare för UngDrive i Skaraborg.
Bobby Gradde, delägare i glassföretagen Aromio och Wetternglass, är projektledare för UngDrive i Skaraborg. Foto: CHRISTOPHER SCHAUZ

UngDrive Academy är ett återkommande projekt varje sommar och pågår under fyra veckor. Ungdomarna utbildas först i företagsamhet genom en kick off-vecka, innan det är dags att driva sin egen verksamhet i tre veckor.

Målet är att unga ska lära sig mer om entreprenörskap, marknadsföring och försäljning. Bobby Gradde, delägare i glassföretagen Aromio och Wetternglass, är projektledare för UngDrive i Skaraborg. Han ser flera fördelar med projektet.

– Genom UngDrive Academy får ungdomarna tydligt reda på hur företag fungerar och man får en bättre förståelse för hur samhället fungerar i stort, säger Bobby.

Han fortsätter:

– De andra fördelarna som vi kanske inte lyfter lika ofta, men som är lika viktiga, det är att man får egenskaper genom att driva ett eget företag som man har med sig i resten av sitt liv. Man får arbetsmoral, blir mer disciplinerad och man har ett driv att lösa problem som dyker upp.

Artikeltaggar

EkonomiEntreprenörskapFörsäljningKläderLidköpingMariestadNäringslivSamhälleSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.