Hoppa till huvudinnehållet

Julia, 25, satsar på eget – inriktad mot ryttare: ”Svårt att prioritera sig själv”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
25-åriga Julia Anerös från Grästorp satsar på eget företag för att främst hjälpa ryttare.
25-åriga Julia Anerös från Grästorp satsar på eget företag för att främst hjälpa ryttare. Foto: Emma Edling

Grästorpstjejen Julia Anerös, 25, har spenderat större delen av sitt liv omgiven av hästar. Hon har tidigare varit svårklassryttare i dressyr.

I dag utbildar hon sig till medicinsk massageterapeut och personlig tränare för att kunna hjälpa andra ryttare.

– Jag tror många ryttare behöver en push för att prioritera sig själva.

Julias hästintresse sträcker sig långt tillbaka till barndomen. Redan som liten hade hennes mamma en häst på gården och hon började tidigt på ridskola.

– Jag har alltid hållit på med hästar, det är egentligen nu som jag har min första paus från hästarna.

All ledig tid har Julia spenderat i stallet och hästintresset har tagit upp en stor del av hennes liv. Hon har jobbat heltid som ryttare och hästskötare i flera år.

– Jag tävlade några SM, lag-SM och svår klass i dressyr innan min häst skadade sig.

Sedan barnsben har Julia varit omringad av hästar.
Sedan barnsben har Julia varit omringad av hästar. Foto: Emma Edling

När Julias häst blev allvarligt skadad väntade en lång period av rehab. Under den tiden föddes en idé om att bli hästmassör.

– Men det finns redan ganska många som gör det – däremot finns det inte många som hjälper ryttarna. Så jag bestämde mig för att istället satsa på att bli medicinsk massageterapeut och personlig tränare.

Hur vanligt är det att man som ryttare sätter hästen i första rummet?

– Det gör man alltid. Min häst hade inbokad massage var tredje vecka, men jag själv hade aldrig varit på massage. Om jag är sned eller har ont någonstans så kommer min häst känna av det direkt och då hjälper det inte att jag behandlar hästen hundra gånger om jag fortfarande sitter snett och gör hästen sned igen, säger Julia.

Hon fortsätter:

– Jag tror många ryttare behöver en push för att prioritera sig själva lite mer, men så är det med nästan alla människor jag möter. Man har svårt att prioritera sig själv för att det är så mycket omkring som ofta får gå före.

Vad kan ryttare behöva hjälp med?

– Att vara ryttare är ett tungt jobb så det är mycket kring höfter, axlar och rygg. Sen är ryttare ganska stela överlag, de är starka idrottare och kan behöva hjälp att mjuka upp sig. Som ryttare är det bra att kunna vara följsam för att kunna ge mjukare ridning till hästen.

Tillsammans med hunden Stella bor Julia i ett litet hus i Tengene.
Tillsammans med hunden Stella bor Julia i ett litet hus i Tengene. Foto: Emma Edling

Nu har Julia bara ett halvår kvar på sin utbildning som hon påbörjade i januari 2022. Utbildningen är i Linköping och under en period bodde Julia i Stockholm och pendlade till skolan.

Där fick hon arbeta på en massageklinik i några månader och samla erfarenhet. Strax innan jul beslutade hon sig däremot för att åter flytta hem till Grästorp.

Nu bor Julia i ett torp ute i Tengene tillsammans med hunden Stella. De är omringade av stora gräsytor, hästhagar och en bäck som sipprar stilla.

Redan nu har Julia startat upp verksamhet under företagsnamnet ”Health by Anerös”. Hon bjuder bland annat in till utomhus-yoga hemma på tomten.

– Jag har redan några stall som jag åker ut till, men jag har inte tagit upp det så mycket än. Jag tar också emot kunder hemma för behandling, det är både behandlande massage och kinesiologitejpning.

Till hösten gör Julia sin sista termin på utbildningen och nästa år ser hon fram emot att kunna satsa ordentligt på företaget.

– En dröm jag har är att kunna bjuda in till ett ställe där man kan inspirera både med behandlingar, träning och yoga – men även kost och mentalcoachning. Det hade varit jättehäftigt!

Julia utbildar sig till medicinsk massageterapeut och personlig tränare.
Julia utbildar sig till medicinsk massageterapeut och personlig tränare. Foto: Emma Edling

Artikeltaggar

DressyrGrästorpHusdjurLinköpingMänskligtNäringslivSkola och utbildningTengeneUtbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.