Hoppa till huvudinnehållet

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:
Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.
Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.

Man hotad på tåg i Falköping

Grannbråk urartade i Falköping - anmälde varandra för misshandel

Man i Mariestad attackerade hemtjänstpersonalens bil

Man ihjälskjuten i Haninge

Detonation i Södertälje – två till sjukhus

Polsk minister: Belarusgräns kan behöva stängas

Skaraborg

En man i 20-årsåldern larmade polisen efter att ha blivit hotad av fem personer på ett tåg i Falköping vid 02-tiden, rapporterar Skaraborgs Allehanda. En av personerna, en 18-årig man, ska varit känd för mannen sen tidigare och är nu misstänkt för olaga hot.

– Patrullen åker dit och efter samtal blir det en anmälan om olaga hot, säger Jansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Skövde.

Den misstänkta 18-åringen ska vara känd av målsägaren sen tidigare och kunnat namngivas i anmälan.

Ett bråk ska ha urartat totalt mellan två grannar och ett barn i Falköping, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Grannarna har nu anmält varandra för misshandel.

Larmet inkom vid 02:40-tiden. Enligt polisen ska händelsen börjat med att 27-åringen gått ner till sin 29-åriga granne.

– Det verkar som att sonen till anmälaren blivit attackerad av grannen som kommit dit. Sen står det inget om varför han som bor i lägenheten blir motanmäld för misshandel, säger Mikael Jansson, stationsbefäl vid polisen i Skövde.

Exakt varför konflikten uppstått och hur händelseförloppet sett ut är fortfarande oklart. Den 27-åriga mannen har dock även gjort en egen motanmälan mot 29-åringen om misshandel.

I Mariestad gick en man av okänd anledning till attack mot en av hemtjänstens nattpatrullers bild runt 03:20-tiden, rapporterar Mariestads-tidningen.

– Han försöker slå sönder en ruta och rycker upp dörren. De lyckas rycka tillbaka dörren och larma polisen, säger Mikael Jansson, stationsbefäl vid polisen i Skövde.

Polisen kunde på platsen hitta en man i 19-årsåldern som man misstänker för brottet. Vad mannen ska ha haft för motiv är i nuläget inte känt och mannen misstänks nu för skadegörelse.

Sverige

Två män i 20-årsåldern hittades skjutna i Handen i Haninge söder om Stockholm på fredagskvällen. En av dem har avlidit, uppger polisen.

Larmet inkom vid 23.07.

– Livräddande åtgärder påbörjades av polispersonal på plats tills ambulanspersonal tog över, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Polisen har inlett en förundersökning om mord och försök till mord och platsen har spärrats av för en teknisk undersökning.

Ett parkerat fordon har skador som kan ha med det här att göra. Nu arbetar vi med att tala med personer för att ta reda på vad som har hänt. (TT)

En detonation inträffade i ett flerfamiljshus i Södertälje under natten mot lördagen.

”Två personer har förts till sjukhus med ambulans, deras skador beskrivs som lättare rökskada”, skriver polisen på sin sajt.

Polisen fick in samtal om en hög smäll i stadsdelen Geneta strax före 01. Enligt polis på plats har något detonerad på ett av våningsplanen i huset.

Personal från polisens nationella bombskydd ska genomföra en undersökning av platsen. (TT)

Världen

Polens vice utrikesminister Pawel Jablonski säger att det finns ett konkret hot från Belarus och påstår att soldater från den ryska privatarmén Wagner har försökt ta sig in på polskt territorium.

– Vi väntar oss fler försök till attacker vid vår gräns, kanske fler försök att även kränka vårt luftrum, säger han till CNN.

– Vi överväger alla nödvändiga åtgärder för att skydda vårt territorium, skydda våra medborgare, inklusive fullständig isolering av Belarus och en fullständig stängning av gränsen, fortsätter Jablonski.

I tisdags sade Polen att två belarusiska helikoptrar kränkt landets luftrum och att man därför ökar antalet soldater vid gränsen. Belarus nekar till kränkningen och säger att påståendet är ett svepskäl för Polen att rusta upp vid gränsen. (TT)

Artikeltaggar

ÅtgärderBelarusBrott, lag och rättExpressenFörundersökningMordPolenSjukhusStockholm-arlandaSwedavia

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.