Hoppa till huvudinnehållet

Ingrid tröttnade på livet som pensionär – har fått Hjulets café att snurra igen

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Ingrid Axelsson driver och arrenderar Hjulets café på Kinnekulle där hon vill skapa en familjär känsla för gästerna.
Ingrid Axelsson driver och arrenderar Hjulets café på Kinnekulle där hon vill skapa en familjär känsla för gästerna. Foto: Jens Fritzson

I fjol saknades en person som ville driva Hjulets café i Kinne-Kleva. I år har Ingrid Axelsson klivit in och fyllt tomrummet.

– Hittills har det gått över förväntan. Jag fortsätter nog även nästa säsong.

Ingrid Axelsson har ett stort intresse för matlagning och har arbetat som kock under större delen av sitt arbetsliv.

Hon har bland annat drivit Forshems gästgivargård, den tidigare restaurangen Postiljonen i Götene, och inte minst Hellekis trädgårdscafé och kök på Hellekis säteri.

Där var hon verksam i 13 år och hennes bakverk blev inte bara populära bland gästerna, utan prisades även av kafé- och restaurangbranschens kvalitetsguide White guide.

”Det blev långtråkigt”

Hösten 2017 tackade hon för sig och gick i pension.

Omställningen till att leva ett lugnt pensionärsliv, utan några som helst arbetstider att förhålla sig till, skulle dock visa sig vara lättare sagt än gjort.

Bara 1,5 år senare började hon driva Café Doppingen vid Naturum Hornborgasjön.

– Det blev långtråkigt som pensionär. Jag har utslitna knän och kan inte gå omkring och påta hemma i trädgården som jag hade tänkt. Det blev mycket stillasittande och därför ville jag börja jobba igen.

Det lilla stenhuset vid Brattefors gård har varit café sedan 1980-talet och är ett smultronställe på Kinnekulle.
Det lilla stenhuset vid Brattefors gård har varit café sedan 1980-talet och är ett smultronställe på Kinnekulle. Foto: Jens Fritzson

Tackade ja till slut

Totalt blev det fyra säsonger (2019-2022) vid Hornborgasjön och många pendlingstimmar innan hon valde att gå vidare.

I fjol fick hon en förfrågan från fastighetsägaren Katarina Engström om att driva Hjulets café, som då var helt stängt.

– Det var inte aktuellt då eftersom jag hade kontrakt året ut. Det får räcka med ett ställe i taget när man är över 70 år (skratt). Men inför den här säsongen tackade jag ja. Ett plus är att det inte är långt från hemmet i Österplana.

Mackor för alla

Det har haft öppet varje helg sedan slutet av april, plus några extra dagar nu i semestertider. Ingrid får hjälp av maken Christer och dottern Sara som jobbar deltid.

Här serveras hembakta kakor, smörgåsar och kaffe.

– Populärast är kycklingmackorna och räkmackorna, men vi månar också om de som är veganer och gluten- och laktosintoleranta. Det ska kunna finnas smörgåsar och fika för alla. Den filosofin hade vi också på Café Doppingen.

Redo för fortsättning

Säsongsavslutningen sker den 10 september i samband med evenemanget höstrundan Kinnekulle. Ingrid ser inte detta som en ettårsgrej, utan är öppen för att fortsätta även nästa säsong.

– Vi i familjen har lagt väldigt mycket engagemang och pengar på att skapa den miljö vi vill ha här. Nästa vår ser jag fram emot att inte behöva planera vilka lampor och bord vi ska köpa in, eller vilka färger vi ska välja på kakfat och dukar.

Artikeltaggar

KaféerKinne-KlevaKinnekulleMat och dryck

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.