Hoppa till huvudinnehållet

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:

Kraftig explosion i bostadshus i Göteborg.

Vladimir Putin försvarar polistillslag mot Rysslandskritiker.

Det har varit en lugn natt i Skaraborg.

Sverige

En kraftig explosion inträffade i ett bostadshus i stadsdelen Frölunda i Göteborg under natten till söndagen. Explosionen inträffade vid 00.40-tiden i porten till ett flerfamiljshus, rapporterar GP. Ingen ska vara skadad, enligt uppgift från polisen till GP, men porten är skadad och omkringliggande fönster utblåsta. Det ska även ha blivit skador på en lägenhetsdörr inne i trapphuset och bilar på gatan har fått skador av smällen. Platsen är avspärrad och tekniker samt polisens nationella bombgrupp har larmats. Enligt uppgifter till GP ska vittnen ha sett en eller flera bilar lämna platsen i samband med smällen. (TT)

En man hittades svårt skadad i en trappuppgång i Eskilstuna under natten till söndagen. Polis fick larm om smällar från bostadsområdet Lagersberg vid 01.13 natten till söndagen och när polis kom till platsen hittades en skottskadad man i 30-årsåldern i en trappuppgång till ett flerfamiljshus.

– Jag kan inte säga nu om han är livshotande skadad, det låter jag sjukvården avgöra men första bedömningen är att han är svårt skadad, säger inspektör Marcus Anefur, presstalesperson vid polisregion Öst.

En förundersökning om försök till mord samt grovt vapenbrott har inletts och platsen är avspärrad för teknisk undersökning. Ingen är ännu frihetsberövad eller misstänkt för mordförsöket. (TT)

Polisen är på plats i Nynäshamns kommun efter att en person har hittats avliden.

– Vi ser inte att det finns någon naturlig förklaring till dödsfallet och behöver undersöka om den misstanken stämmer, säger Tove Hägg, presstalesperson på polisen.

Polisen har inlett en förundersökning om mord och har spärrat av området.

– Teknikerna kommer att göra sitt arbete och vi har också personal på plats som arbetar med att identifiera personen, säger hon. (TT)

En ung man som åtalats för ett mord 2019 i Ånge erkänner rån men nekar under rättegången till mord, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland. Mannen, som flydde utomlands efter mordet och var internationellt efterlyst, greps i januari i Libanon. Han anklagas för mordet på en 20-årig man i december 2019. Offret blev tejpad runt ansikte, hals, händer och fötter och avled på grund av kvävning. 2020 dömdes en annan man, då 18-år, till nio års fängelse, bland annat för inblandning i mordet. Händelseförloppet beskrevs i domen som långdraget och med tortyrliknande inslag. Den nu anklagade mannen förhördes under den andra rättegångsdagen. Det är första gången han ger sin egen beskrivning av händelseförloppet, enligt SVT Nyheter. Enligt honom har han inte orsakat offrets död.

– Jag rörde aldrig tejpen, säger den misstänkte under rättegången, enligt kanalen.

Världen

Bogseringen av det brinnande bilfartyget utanför Nederländernas kust, som skulle ha inletts på lördagen, har stoppats på grund av hårda vindar i området. Enligt vattenmyndigheten Rijkswaterstaat kan fartyget inte flyttas på flera dagar, eftersom vindförhållandena väntas hålla i sig. Branden ombord har minskat i omfattning men de hårda vindarna gör att röken från elden hamnar på de båtar som ska bogsera fartyget och utgör en hälsofara för besättningen på dem. Enligt Rijkswaterstaat förväntas det inte ge några ”direkta konsekvenser” för miljön i närheten av fartyget. Branden på fartyget Fremantle Highway, med nästan 4 000 bilar ombord, har rasat sedan i tisdags. Först sades att Fremantle Highway innehöll 3 000 bilar, men enligt senare uppgifter från operatören K Line var det lastat med 3 783 nya bilar med destination Egypten. Av dessa ska 498 vara elbilar. Olyckan i känsliga vatten utanför Nederländernas, Tysklands och Danmarks kust har väckt oro för en miljökatastrof. Särskilt som man vid tidigare liknande händelser inte kunnat bärga fartyget, utan tvingats låta det brinna och sedan sjunka. (TT)

Det danska utrikesdepartementet har sedan den 20 juli aktiverat sin krisstab och den internationella operativa staben för att hantera de internationella reaktioner som kommit mot koranbränningar i landet, enligt ett pressmeddelande. Bakgrunden är den senaste veckans demonstrationer där tusentals medborgare i muslimska länder har deltagit. Därtill har 15 länder gjort officiella uttalanden som fördömer Danmark och fem danska ambassadörer och en chargé d’affaires har kallats till samtal där kritik har framförts mot Danmarks hantering av koranbränningarna. Danmarks utrikesminister, Lars Løkke Rasmussen, har upprepade gånger fördömt koranbränningarna i landet. Danska UD skriver vidare att man följer de internationella reaktionerna noga och för en dialog med flera länder. På måndag träffas 57 utrikesministrar från den islamiska samarbetsorganisationen OIC för att diskutera nya åtgärder mot Danmark och Sverige som svar på koranbränningarna. (TT)

Rysslands president Vladimir Putin försvarade på lördagen att allt fler polistillslag görs mot personer som uttrycker kritik inom Ryssland.

– Det är 2023 och Ryssland är inblandat i en väpnad konflikt med en granne. Och jag anser att det borde finnas en viss inställning till människor som skadar oss inne i landet, sade Putin till reportrar i S:t Petersburg.

Han sade också att för att nå framgång, inklusive i konfliktzoner, måste ”alla följa vissa regler”. Putin kommenterade tillslagen mot kritiker efter att ha fått frågor om det av reportrar vid en presskonferens i S:t Petersburg, Kritik mot Moskvas offensiv i Ukraina har förbjudits i Ryssland och många framstående medlemmar av den liberala oppositionen i landet sitter antingen fängslade eller har gått i exil. Förra veckan fängslade myndigheterna den tidigare separatistbefälhavaren och nationalistiska bloggaren Igor Girkin anklagad för ”extremism” efter att han kritiserat Putin. (TT)

Biohelgen är inte slut än – men redan nu står det klart att succén för Greta Gerwigs ”Barbie” fortsätter. Filmen är ohotad etta på den nordamerikanska biotoppen även under sin andra vecka. Bara under fredagen drog den in 29 miljoner dollar, motsvarande över 305 miljoner kronor, rapporterar Variety. Under helgen väntas ”Barbie” nå 350 miljoner dollar, motsvarande över 3,6 miljarder kronor, i sammanlagda biljettintäkter på den nordamerikanska biomarknaden. Nästa vecka kommer filmen sannolikt att gå om Spider-Man: Across the spiderverse” och Guardians of the Galaxy Vol. 3”, enligt Variety. På andra plats hamnar, liksom förra veckan, ”Oppenheimer”, som totalt väntas dra in ytterligare 46 miljoner dollar i helgen. Båda filmerna har dragit fördel av hajpen kring begreppet ”Barbenheimer” och att många valde att se båda filmerna samma dag. På tredje plats hamnar Disneys nya ”Haunted Mansion”, som hade amerikansk premiär på fredagen och hittills har dragit in 9,9 miljoner dollar. (TT)

Artikeltaggar

Ånge kommunBränderBrott, lag och rättDanmarkFängelseFörundersökningFremantleGöteborgIgor GirkinK LineMordRijkswaterstaatRysslandSVTVladimir Putin

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.