Hoppa till huvudinnehållet

100-tals veteranfordon väntas till Fornbyn: ”Oftast går de på hjul”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Arrangörerna Bo Axelsson, Anita Nyman, Emil Jonsson och Clars-Göran Steen med respektive organisation ser fram emot veteranfordonsträffen.
Arrangörerna Bo Axelsson, Anita Nyman, Emil Jonsson och Clars-Göran Steen med respektive organisation ser fram emot veteranfordonsträffen. Foto: Elin Andersson

På julis sista söndag väntas hundratals veteranfordon av olika slag till Fornbyn i Skara.

Det är ett av de större arrangemangen i parken under året.

– Veteranfordon ska vara minst 30 år gamla och oftast går de på någon sorts hjul. Men ibland dyker det upp stationära maskiner också, säger Claes-Göran Steen från Skaraborgs motorveteraner.

Det kommer brumma, mullra, låta och kanske bonka lite av alla de möjliga slag när det vankas veteranfordonsträff i Fornbyn utanför Västergötlands museum i Skara.

Sista söndagen i juli är det dags att ta med sig valfritt fordon som är äldre än 30 år för att åka och visa upp det. Arrangörerna förväntar sig flera hundra olika fordon, några vanliga och några ovanliga.

– Min ena motorcykel kommer från England och det finns bara fem av dem i hela Sverige, säger Bo Axelsson från Motorcykelhistoriska klubben och pekar på sin hoj från 1930.

En sällsynt motorcykel från 1930 har många detaljer att bjuda på.
En sällsynt motorcykel från 1930 har många detaljer att bjuda på. Foto: Elin Andersson
Många kan ta sig en titt i veteranfordonen, som denna Jaguar som ”bara” är 30 år vid det här laget.
Många kan ta sig en titt i veteranfordonen, som denna Jaguar som ”bara” är 30 år vid det här laget. Foto: Elin Andersson

Minst 30 år

Vad räknas som ett veteranfordon då?

– Veteranfordon ska vara minst 30 år gamla och oftast går de på någon sorts hjul. Men ibland dyker det upp stationära maskiner också, som någon drar hit för att visa upp, tändkulemotorer till exempel, säger Claes-Göran Steen från Skaraborgs motorveteraner.

Förutom motorcyklar och bilar kommer det också traktorer då Grålleklubben också är med och arrangerar. Och Lions Club Skara Lisa, som har det viktiga uppdraget att ordna fika till den månghövdade publiken.

– Vi bakar för fullt. Och så ska vi koka kaffe och bre´ smörgåsar. Totalt kommer vi vara tio medlemmar på plats som hjälper till på motordagen, berättar Anita Nyman.

Bo Axelsson, Anita Nyman, Emil Jonsson och Clars-Göran Steen har en del att stå i innan veteranfordonsträffen äger rum sista söndagen i juli.
Bo Axelsson, Anita Nyman, Emil Jonsson och Clars-Göran Steen har en del att stå i innan veteranfordonsträffen äger rum sista söndagen i juli. Foto: Elin Andersson

Tusen besökare

Västergötlands museum står för utställningsytan i Fornbyn och för dem är detta en av årets bästa dagar besöksmässigt.

– Det brukar komma över tusen personer, men Fornbyn är ju ett stort område så det krävs mycket för att fylla den, konstaterar Emil Jonsson som är föremålsantikvarie på museet.

Med hyfsat väder ser alla fram emot veteranfordonsträffen som nästan inte brukar innehålla några raggarbilar eller ”amerikanare”.

Läs också

Artikeltaggar

FordonMotorSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.