Hoppa till huvudinnehållet

Diagnosen fick Catharina att acceptera sig själv: ”Kämpat med vikten hela livet”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
"Jag har kämpat mot min vikt i hela mitt liv", berättar Catharina Elmattar, som nu fått diagnosen lipödem.
"Jag har kämpat mot min vikt i hela mitt liv", berättar Catharina Elmattar, som nu fått diagnosen lipödem. Foto: Cecilia Isberg

Efter alla år av kamp mot sin vikt, självförakt och dåligt självförtroende fick Catharina Elmattar till sist en diagnos som förklarade allt: hon har lipödem.

– Jag har försökt gå ned i vikt i hela mitt liv utan att lyckas. Att få diagnosen hjälper mig att acceptera mig själv, säger Catharina.

Att något var annorlunda med Catharina Elmattars kropp insåg hon redan i lekis. Hon kunde inte hänga i knäveck eller sitta på knä eller på huk som de andra barnen utan att det gjorde ont.

Då reflekterade hon inte så mycket över det, inte heller när hon vid åtta-nio års ålder exploderade i vikt utan att egentligen har gjort några förändringar i levnadsvanorna.

– Viktuppgången kom från ingenstans. Jag var väldigt aktiv, åt inget särskilt onyttigt – ändå gick jag upp i vikt, berättar Catharina.

På ett år gick Catharina från att ha varit normalviktig till att bli tjock, och trots alla ansträngningar hon gjorde att gå ned i vikt så satt kilona där. Effekten blev att hon blev mobbad i skolan.

– Jag var helt förtvivlad, det var jättejobbigt. Jag kunde inte förstå vad jag gjorde för fel. Så till sist slutade jag gå i skolan, säger Catharina.

Tror du att du hade blivit lika mobbad om du hade varit normalviktig?

– Nej, det tror jag faktiskt inte. Det hade säkert ändå varit saker som folk slängt ur sig då och då, så funkar det ju... Men inte lika hårt och mycket som när man är överviktig. Då tycker ju folk bara att man borde ta sig i kragen och gå ned i vikt.

Uppväxten blev stökig, Catharina mådde psykiskt dåligt, det blev mycket kontakt med barnpsyk och olika utredningar.

I tonåren kom också smärtorna som är typiska för lipödem, med värk, beröringssmärta och en lätthet att få blåmärken.

– Då förstod jag inte vad det berodde på. Det är först i efterhand, efter att jag fått min diagnos, som jag förstått och kunnat lägga ihop två och två.

Men det dröjde innan Catharina, som i dag är 45 år, faktiskt fick veta att hon har lipödem. Diagnosen kom först i samband med besök hos en hudterapeut som lider av samma åkomma och som utbrast: ”Men det är ju lipödem du har”.

Catharina Elmattar har lipödem - en kronisk sjukdom som gör att fettcellerna växer.
Catharina Elmattar har lipödem - en kronisk sjukdom som gör att fettcellerna växer. Foto: Cecilia Isberg

– Och då var det som att poletten trillade ned. Jag gick hem och började söka all information jag kunde hitta om lipödem och allt stämde, berättar Catharina.

Skaratjejen skakar lite på huvudet:

– Jag har försökt att gå ned i vikt i hela mitt liv. Jag har bantat, kört hårda träningspass... Allt. Ingenting har hjälpt. Omgivningen har varit arga på mig för att jag inte gör något åt min vikt – och jag har känt mig misslyckad.

Mycket okunskap

Lipödem innebär att fettcellerna i kroppen växer och blir onormalt stora. Det är en kronisk och smärtsam sjukdom, Catharina har ständigt smärtor i kroppen och har svårt att både stå sitta och ligga ned länge. Men vad som också är tufft är att vara tjock i en tid när kroppsidealen ser helt annorlunda ut.

– Man borde gå ut och informera i skolorna om att den här sjukdomen finns. Det är psykiskt påfrestande att inte ens ha en chans att nå idealen. Att få veta att jag faktiskt inte kan hjälpa att jag är tjock och inte kan göra så mycket åt det har hjälpt mig att acceptera mig själv som jag är på ett annat sätt även om det fortfarande är svårt.

Catharina tycker också det finns mycket okunskap om lipödem, inte minst inom sjukvården. Hon berättar att hon ofta fått rådet att ”gå ned i vikt” när hon sökt hjälp för sina smärtor – och även vid något tillfälle rekommenderats en gastric bypass-operation.

Efter diagnosen har hon på egen hand hittat olika hjälpmedel för att må bättre. Kompressionsstrumpor för såväl ben som armar är ett av knepen som faktiskt hjälper henne.

En del människor som har lipödem gör fettsugningar, men det är kostsamma operationer som dessutom inte håller över tid eftersom de sjuka fettcellerna har tendensen att växa igen.

– Jag önskar att den här sjukdomen hade tagits mer på allvar. Och sen önskar jag också naturligtvis att vi hade haft ett samhälle som också hade accepterat de som inte har det perfekta utseendet.

"Diagnosen har fått mig att mer acceptera mig själv", säger Catharina Elmattar.
"Diagnosen har fått mig att mer acceptera mig själv", säger Catharina Elmattar. Foto: Cecilia Isberg

Lipödem

Lipödem är en smärtsam kronisk sjukdom i fettvävnaden. Vid lipödem ökar kroppens fettceller i storlek vilket gör att omfånget av vissa delar av kroppen ökar, framförallt över höfter, lår och underben men även armar.

Lipödem drabbar i stort sett endast kvinnor och kan vara ärftligt. Endast ett fåtal män har rapporterats ha lipödem.

Symptom är en ökad smärtsam fettansamling oftast på höfter, lår och underben men kan även förekomma på armarna. Typiskt är att fettansamlingen sitter symmetriskt (lika på båda sidor av kroppen), men påverkar sällan händer och fötter.

Fettansamlingen som bildas vid lipödem är smärtsam och orsakar ömhet, värk eller tyngdkänsla. Varför smärtan uppstår är inte ännu inte klarlagt. Det är också vanligt att lätt få blåmärken. Man kan känna sig orkeslös, uppleva mjölksyra och bli snabbt trött vid ansträngning.

Källa: 1177

Dolda funktionsnedsättningar

Det finns många handikapp, sjukdomar eller funktionshinder som inte syns utanpå, men kan innebära både begränsningar och utmaningar för den som är drabbad. NLT uppmärksammar nu de dolda handikappen i en artikelserie.

Har du också dyslexi, epilepsi eller någon annan utmaning att leva med som du hade kunnat tänka dig att berätta om?

Kontakta då reporter Cecilia Isberg: cecilia.isberg@nlt.se

Läs också

Artikeltaggar

DiagnoserPsykisk ohälsaSjukdomSkara kommunVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.