Hoppa till huvudinnehållet

Bongobrottslingarnas udda inbrott blev viralt: ”Det känns som en fyllegrej, va?”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Alex Schulman och Sigge Eklund, mediemän och författare, kommenterade inbrottet i sin podcast och döpte även avsnittet till ”Bongobrottslingar”.
Alex Schulman och Sigge Eklund, mediemän och författare, kommenterade inbrottet i sin podcast och döpte även avsnittet till ”Bongobrottslingar”. Foto: Claudio Bresciani / TT

Grästorps kyrka utsattes i början av juli för ett inbrott. När tjuvarna sedan lämnade kyrkan var de iklädda i prästkläder spelandes på bongotrumma.

Det udda inbrottet har efteråt uppmärksammats av kända medieprofiler och blev en viral nyhet över hela Sverige.

Det var natten till lördag den 1 juli i år, som två män tog sig in i Grästorps kyrka genom att slå sönder ett fönster. Väl inne i kyrkan välte de bland annat olika föremål, sprutade med brandsläckare i sakristian samt satte i gång klockorna som slog ett antal gånger.

När männen sedan lämnade kyrkan var de iklädda prästkläder. Då hade de övergått från kyrkklockorna till att spela på en bongotrumma.

Kyrktjuvarnas meddelande efter skadegörelsen: ”Bloody Mary, Jesus lever inte längre”

Hela händelsen har uppmärksammats av flera stora medier samt medieprofiler. Bland annat diskuterade mediemännen Alex Schulman och Sigge Eklund händelsen i sin podcast ”Alex och Sigge”, där de även döpte avsnittet till ”Bongobrottslingarna”.

– Har det varit någon svensexa? Det känns som att det är en fyllegrej, va?, säger Alex Schulman i avsnittet.

Grästorps kyrka utsattes för inbrott i början av juli. Männen som gjorde inbrott flydde därifrån i prästkläder spelandes på en bongotrumma, hela händelsen har nu blivit viral.
Grästorps kyrka utsattes för inbrott i början av juli. Männen som gjorde inbrott flydde därifrån i prästkläder spelandes på en bongotrumma, hela händelsen har nu blivit viral. Foto: Emma Edling

Alex och Sigge beskriver gärningsmännen som både noggranna och målmedvetna.

– Deras agerande präglas av en orädsla. Att de också lämnar kyrkan iklädda bevis – prästkläderna, säger Sigge Eklund.

Han fortsätter:

– Det finns ju någon slags dödsdrift här nästan, att de vill bli upptäckta. I och med att de också spelar högt på bongotrumma när de lämnar kyrkan.

Ytterligare en podcast som uppmärksammade det udda inbrottet var Niclas Norlindh och Jonatan Jonassons podcast ”Den som skrattar förlorar”.

– Vad i helvete!, säger Jonathan Jonasson i avsnittet efter att de lyssnat på ett nyhetsinslag om händelsen.

– Inbrottstjuvar brukar väl försöka gå lite under radarn, så att säga, men det verkar de här ha skitit i, fyller Niclas Norlindh i och skrattar.

”Bra att det inte blev värre”

Nu har det gått cirka tre veckor sedan händelsen inträffade och på Grästorps pastorat berättar vikarierande kyrkoherden Thommy Hallin att man fått tillbaka det mesta av föremålen. Dessutom är rutan lagad och ny brandsläckare är på plats.

– Skadegörelsen blev inte så omfattande och det mesta fick vi tillbaka, det var våra julkrubbe-figurer som är lite skadade och sen har de skrivit i gästboken också, säger Thommy.

Thommy Hallin, vikarierande kyrkoherde, om skadegörelsen i Grästorps kyrka.
Thommy Hallin, vikarierande kyrkoherde, om skadegörelsen i Grästorps kyrka. Foto: Cecilia Isberg

Hur fick ni tillbaka föremålen?

– Trumman hittades utanför kyrkan. Sen hade de dumpat ett par ljusstakar och en dopkanna utanför, säger Thommy.

Prästkläderna är däremot fortfarande på vift.

Hur ser ni på händelsen nu i efterhand?

– Vi tänker inte mycket på det, det är väl en fylle-grej på något vis. Det blev ju inte så mycket utav det så att säga, men det var bra att det inte blev värre, säger Thommy.

Vad gäller Grästorparnas reaktioner efter det udda inbrottet menar Thommy Hallin att det inte varit någon vidare uppståndelse, enligt Thommy blev det mer uppmärksammat av massmedia.

– Det blev en kul grej på något vis, att de gick in i kyrkan och klädde ut sig och trummade i samhället klockan halv fyra på morgonen. Till och med när jag gick och hämta trumman så gick jag och trummade lite längs väg 47, säger Thommy med ett lätt skratt.

Bongotjuvarna i Grästorp på fortsatt fri fot: ”Finns vissa spår”

Artikeltaggar

Alex SchulmanBrott, lag och rättGrästorpGrästorps kyrkaGrästorps pastoratInbrottPodcastSigge EklundSkadegörelseThommy Hallin

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.