Hoppa till huvudinnehållet

Värnar gamla överlevnadsmetoder i företaget ”Får balans från det folk kallar normalt liv”

Publicerad:
Annika Elwing
annika.elwing@nlt.se
Många arbetar mycket eftersom de konsumerar för mycket. Det menar Tobias Karlsson som valt att vara ledig fem dagar i veckan.
Många arbetar mycket eftersom de konsumerar för mycket. Det menar Tobias Karlsson som valt att vara ledig fem dagar i veckan. Foto: Annika Elwing

Tobias Karlsson arbetar två dagar och är ledig fem. Den lediga tiden ägnar han åt uteliv och att förvalta gammal kunskap som flintaknackning, skinngarvning, knyta nät och tillverka fällor.

– Om jag lägger mig på kvällen och inte har lärt mig något är det en helt bortkastad dag, säger Tobias, som arrangerar kurser inom bushcraft.

Där vägen tar slut bor Tobias Karlsson. Ett stenkast från Hjelmsäters pampiga herrgård, men Tobias värld är en helt annan. Han hyr Hjelmsäters gamla banvaktarstuga. Där väntsalen fanns förr har han satt upp en segelduk som tak, och under den ligger små halmbalar att sitta på under de föreläsningar som arrangeras här.

Kinnekulletåget svischar förbi den gamla banvaktarstugan där Tobias Karlsson bor och har sin kursverksamhet.
Kinnekulletåget svischar förbi den gamla banvaktarstugan där Tobias Karlsson bor och har sin kursverksamhet. Foto: Annika Elwing

Tegelhuset är förmodligen den enda lugna platsen på området idag, för här pågår skinngarvningskurs. Theresa Emmerish har kommit i sin skåpbil. Hon är så skicklig att deltagarna åkt både från USA och Spanien för att delta i kursen. Theresa är ursprungligen från USA, bor i Storbritannien där hon är doktor i skinngarvning. Full aktivitet med andra ord, men Tobias har ändå tid att visa runt.

Bastu och kallbad

Bostadshuset har el men inget indraget vatten, så utanför finns diskställ, utedass och två bastur som Tobias själv har byggt. Badar gör han året om i Vänern.

Två bastur, en utomhusdusch och sjöbad året runt finns för att sköta hygienen i hemmet som saknar indraget vatten. Basturna har Tobias Karlsson byggt själv.
Två bastur, en utomhusdusch och sjöbad året runt finns för att sköta hygienen i hemmet som saknar indraget vatten. Basturna har Tobias Karlsson byggt själv. Foto: Annika Elwing

Det blir kallt på vintern.

– Man lär sig hur kroppen reagerar, och så får man hantera det.

En stor kåta med halmbalar fungerar som samlingsplats, liksom långbordet. Runt omkring finns tält uppsatta för kursdeltagare, och tvättade kläder hänger på linor mellan träden. I en svart, sotig grop har lerkärls bränts, och i den egenbyggda röken hanteras fisk och kött.

Ett rop bryter tystnaden och Tobias stannar till, lyssnar.

– Det lät som om någon har skadat sig.

Vem kan ha skadat sig?

– Christian. Han håller på med fällor och flinta.

Christian är en av deltagarna på skinngarvningkursen och var workshophållare på den stora kurshelgen Workshop Weekend en vecka tidigare. Han är kvar och förbereder en fyra veckor lång ensamtur då han bara kommer ha med sig egentillverkad utrustning såsom skinnkläder och tovad filt.

Det som han, Tobias och många av kursdeltagarna är intresserade av är bushcraft, ett samlingsnamn för att leva i och med naturen med hjälp av gamla metoder för att göra upp eld, tillverka fiskeredskap, fällor och verktyg, garva skinn, fläta korgar och tillreda mat, bland mycket annat. En samling kunskaper efter inhemska traditioner och urbefolkningar.

Nu skapas snapsbägare i keramik inför nästa års Workshop Weekend.
Nu skapas snapsbägare i keramik inför nästa års Workshop Weekend. Foto: Annika Elwing
De små bägarna bränns i en grop i marken och får en vacker, glänsande yta.
De små bägarna bränns i en grop i marken och får en vacker, glänsande yta. Foto: Annika Elwing

Onödiga prylar för utelivet

Bushcraft handlar om att leva gott utomhus utan så mycket saker.

– Man behöver inte ha mycket med sig ut för att leva bra. Många täcker bristen på kunskap med prylar. Nya intressen närmar man sig med saker, menar Tobias.

Han ger exempel på onödiga prylar som säljs, och som egentligen inte behövs. Vattenreningsfilter, till exempel. Om man misstänker att ett vatten är dåligt kan man alltid koka det. Eller det teleskopliknande röret som används till att blåsa på elden.

– Det är det mest onödiga jag vet, säger Tobias och visar hur man med fingrarna kan göra ett litet hål att blåsa på elden med.

De flesta tar också med för mycket kläder när de ska ut, anser Tobias.

– De är rädda för att frysa och bli blöta, men det gör inget om man fryser och blir blöt. Man kan lära sig hur man värmer sig och torkar saker. Vi har blivit så bekväma av oss att det har blivit obekvämt att vara ute.

Vad tar du själv med när du ska ut?

– Jag har alltid med mig nål och tråd så att jag kan laga grejer, lite fiskegrejer, gryta, kniv och något som skyddar mot väder. Och sjukvårdsgrejer.

Pipa och lasagne på paddelturen

Snart ska Tobias ut på en femdagars ensampaddling i Värmland. Han försöker komma ut två gånger i månaden på längre turer. Eftersom han kommer att paddla har han mer plats för utrustning, och kommer att ta med sig regnponcho, tvål, förstärkningskläder, myggmedel, något att göra upp eld med och, förstås, pipa och tobak, både för egen njutning och för att skrämma bort myggen.

Maten planerar han gärna i förväg.

– Jag är sugen på att laga lasagne från grunden. När man är ute så länge kan man låta maten ta tid och göra ett projekt av det hela.

Tobias Karlsson växte upp utanför Kristinehamn. Han har alltid tyckt om att vara i naturen. Han följde med föräldrarna och plockade svamp och bär, följde med på fiskesemester, täljde metspön och fiskade öring att grilla över öppen eld. Redan som liten gav han sig iväg ensam. Sex år gammal gick han ut i skogen med hunden som sällskap och grillade korv. Några år senare försvann han ofta. Då rymde han till skogs. En sommar bodde han och en kompis i skogen i tio dagar, fast de gick hem på nätterna och åt smörgåsar.

Arbete ett nödvändigt ont

Tobias fortsatte att söka sig till naturen. Han utbildade sig till personalvetare, studerade sociologi, arbetade som marknadsföringschef, elevassistent, och på sin fars husvagnsfirma. På fritiden var han instruktör på civilförsvarsförbundet och ägnade sig åt överlevnadskurser. Till slut ändrade han livsbana och tog tjänstledigt för att studera forntida smide på Bäckedals folkhögskola i Sveg. Utbildningen skulle följas av fler inom området hantverk med äldre metoder. Därefter fanns ingen återvändo till det gamla livet.

– Jag älskar att jobba, jag är en arbetsnarkoman, men pengar är inte en motivator för mig, säger han.

Kurser i smide, trä och gamla hantverk har hjälpt Tobias Karlsson att fatta beslut om att lämna det ordinära yrkeslivet.
Kurser i smide, trä och gamla hantverk har hjälpt Tobias Karlsson att fatta beslut om att lämna det ordinära yrkeslivet. Foto: Annika Elwing

Numera arbetar Tobias Karlsson endast lördagar och söndagar på ett psykiatriskt stödboende. Övriga fem dagar är han ledig.

– Jag känner en tillhörighet i naturen, jag laddar mina batterier där. Jag får jättemycket energi av att vara ute och för mig är det helt naturligt. Jag får balans från det folk kallar för ett normalt liv.

Tobias menar att jobb är ett nödvändigt ont för många, och anledningen till att de arbetar så mycket är för att de konsumerar för mycket.

– Jag säger inte att mitt liv är det rätta, men det är rätt för mig.

Själv har Tobias få utgifter. Det är hyra, mat och telefon, inte mycket mer.

Flinta från Danmark

Genom att vara ledig fem dagar i veckan får Tobias tid att göra det han mår bäst av - att lära sig nya saker inom bushcraft och att vara ute. Han är vetgirig och tror att även om han skulle vara ledig sju dagar i veckan skulle tiden inte räcka till allt han vill göra och lära sig. Och inom bushcraft finns det oändligt mycket att lära. Just nu är Tobias inne på att knacka flinta. En kursdeltagare har tagit med sig flintsten från Danmark och det ligger en massa vassa skärvor i en hög på marken. Tobias visar hur man kan tillverka en pilspets.

Att skjuta djur med?

– Ja, om det inte vore olagligt.

I Tobias fall har viljan att lära sig gått långt.

– Om jag lägger mig på kvällen och inte har lärt mig något har det varit en helt bortkastad dag. Men jag tycker att det är svårt att inte lära mig något varje dag, säger han.

Plats för föreläsningar finns det alldeles intill järnvägen. Här är Tobias Karlsson med ett hopbyggt djur han fått av vänner.
Plats för föreläsningar finns det alldeles intill järnvägen. Här är Tobias Karlsson med ett hopbyggt djur han fått av vänner. Foto: Annika Elwing

Kuursverksamhet

Den kunskap som Tobias besitter inom bushcraft använder han nu i det egna företaget Craft by Karlsson, som han startade 2018. Han beskriver en verksamhet av kunskapsförmedling i vilken han bland annat arrangerar kurser. Den största händelsen under året är utan tvekan Workshop Weekend, som i slutet av juni hölls för tredje gången. Det är ett intensivt veckoslut med en mängd olika kurser att välja bland. Workshop Weekend är på väg att expandera. Nästa år ska den arrangeras både i Norge och Finland, och i Finland siktar man på en hel veckas kursverksamhet.

Marken runt banvaktarstugan har blivit en utmärkt plats för kursverksamhet, och det mesta Tobias behöver finns i närheten. Järn till smide, ull, skinn från jägare, kött, fisk, trä... Dessutom trivs han med invånarna på Kinnekulle.

– Jag känner mig oerhört välkommen här. Jag trivs där jag är nu. Det vill jag inte byta bort.

Bushcraft är att förvalta och förmedla gammal kunskap så att den inte försvinner, menar Tobias Karlsson.
Bushcraft är att förvalta och förmedla gammal kunskap så att den inte försvinner, menar Tobias Karlsson. Foto: Annika Elwing

Bushcraft med Tobias Karlsson

Namn: Tobias Karlsson

Ålder: 47

Kommer från: Kristinehamn

Bor: Vid Hjelmsäter på Kinnekulle

Familj: Ensamstående

Intressen: Är inte intresserad av att titta på tv och sport, har däremot starkt intresse för gammal kunskap och hantverk

Artikeltaggar

KinnekulleNaturSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.