Hoppa till huvudinnehållet

Här kan du fortfarande plocka jordgubbar: ”Självplocket har ökat”

Publicerad:
Är jordgubbssäsongen över? NLT har kollat läget med några av bärodlarna i Skaraborg.
Är jordgubbssäsongen över? NLT har kollat läget med några av bärodlarna i Skaraborg. Foto: Tommy Andersson

Vi närmar oss sista sommarmånaden med stormsteg.

Hinner man plocka jordgubbar innan bärodlarna stänger igen för säsongen?

NLT kollade läget med några av Skaraborgs bärodlare.

I juni skrev NLT en artikel som årets jordgubbssäsong. Säsongen skulle bli kort och man uppmanade folk att plocka så tidigt som möjligt så man inte skulle bli utan.

Råda Bär Siggetorp stängde för säsongen den 10 juli på grund av vädret. Alexander Svederberg, som tillsammans med sina bröder Ludwig och Wilhelm, som driver verksamheten berättar att säsongen har varit bra men kort.

– De kom in väldigt mycket regn som i princip bara fortsatte. Jordgubbarna blev dåliga på grund av det, så vi tog beslutet att stänga. Det skulle också komma mycket regn framöver och jordgubbarna höll inte för mer, och det fanns inte så mycket mer som var på gång, säger Alexander.

Har ni fått slänga mycket jordgubbar i år?

– Nja inte så mycket. Har det varit jordgubbar som vi inte sålt ut till kund har vi istället sålt det till en som vill göra saft eller sylt av dem, säger han.

Bröderna Ludwig, Alexander och Wilhelm Svederberg, som driver Råda bär Siggetorp, fick stänga för säsongen 10 juli.
Bröderna Ludwig, Alexander och Wilhelm Svederberg, som driver Råda bär Siggetorp, fick stänga för säsongen 10 juli. Foto: Theo Sundblad

Vättlösa jordgubbar stängde igen för säsongen i början av juli.

– Totalt sett så var det samma plockningstid och inkomstmässigt, berättar bärodlaren Kristian Persson.

Drabbades ni av värmen som var i början av sommaren?

– Vi drabbades inte egentligen av det förutom att vi fick en för tidig och för snabb utveckling i jordgubbslandet. Vattningsmässigt så har jag inget problem med det, jag har vatten som jag kan tillföra, berättar han.

Värmen ställde till det

Tängs Bärodling håller öppet fram till söndag den 23 juli. Bärodlaren Albin Holgersson berättar att jordgubbarna håller på att ta slut.

– Det har gått bra, jordgubbarna mognade ifrån oss i början på grund av värmen och även i mitten på sommaren innan regnet kom. Men annars har det gått bra, berättar han.

Han berättar att de har varit mer folk i år än i fjol.

– Självplocket har ökat en hel del och sen har vi haft mer jordgubbar i år också, säger han.

Vad gör ni med de jordgubbar som ni inte säljer till kund?

– Mycket har vi sålt till Mäjens då de har gjort saft och sylt av jordgubbarna. Sen har vi fått slänga en del när de inte har kunnat ta emot mer. Då har vi slängt det ute i skogen.

Tängs Bärodling håller öppet fram till slutet av veckan. På bilden syns Albin Holgersson och Anders Holgersson.
Tängs Bärodling håller öppet fram till slutet av veckan. På bilden syns Albin Holgersson och Anders Holgersson. Foto: Thomas Kühnel

Rydevalds Jordgubbar stänger igen för säsongen nu på lördag den 22 juli. Uno Rydevalds berättar att säsongen i år har varit sämre än förra året.

– Det har varit alldeles för varmt och väldigt mycket regn här på slutet, säger han.

Han fortsätter:

– Nu får vi göra i ordning och hoppas på att det blir bättre väder nästa år.

För den som vill ha jordgubbar får skynda sig innan säsongen är helt över.
För den som vill ha jordgubbar får skynda sig innan säsongen är helt över. Foto: Thomas Kühnel

Anders Lilja på Arentorps Bärodling berättar att deras jordgubbssäsong är över för i år, men att de har hallon kvar. Vidare berättar han att årets och fjolårets säsong var likvärdiga.

Har det varit en bra säsong?

– Nej det tycker jag inte, för våran del fick vi problem när det var så varmt. Den värmen som var kostade oss pengar.

Artikeltaggar

ArentorpMat och dryckMäjensRegnVäderVättlösa

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.