Hoppa till huvudinnehållet

Götenepolitiker kritisk till uppgörelse – beslutet tas upp i rätten

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Evalena Öman (V) hoppas att förvaltningsrätten häver kommunstyrelsens beslut.
Evalena Öman (V) hoppas att förvaltningsrätten häver kommunstyrelsens beslut. Foto: Jens Fritzson

I höst väntar en rejäl uppstädning i Kinnekullebacken. Götene kommun står för notan. Evalena Öman (V) tycker att det är fel och har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

– Jag är absolut inte emot en uppstädning – men det ska göras på ett lagligt sätt.

Under midsommarveckan beslutade kommunstyrelsen i Götene att avbryta kommunens arrendeavtal med det bolag som tidigare bedrivit skidverksamhet i Kinnekullebacken, plus att gamla byggnader och liftstolpar ska forslas bort.

Kostnaden för Götene kommun väntas uppgå till dryga miljonen.

Kommunstyrelsens Evalena Öman (V) var en av de politiker som motsatte sig uppgörelsen. Hon menar att det enligt arrendeavtalet är bolagets, och inte kommunens, ansvar att bekosta arbetet.

Byggnader och ”bröte” ska bort från backen: ”Sett bedrövligt ut i flera år”
Kinnekullebackens skidanläggning med lift och byggnader ska rivas senare i år – såvida inget annat besked kommer.
Kinnekullebackens skidanläggning med lift och byggnader ska rivas senare i år – såvida inget annat besked kommer. Foto: Jens Fritzson

Ser inga synnerliga skäl

Öman anser vidare att beslutet strider mot kommunallagen och hänvisar till det andra kapitlet som säger att stöd till enskilda näringsidkare bara får lämnas om det finns synnerliga skäl.

– Något sådant har varken presenterats eller angivits i beslutet. Jag ser en risk för att beslutet kan komma att bli prejudicerande. Vi har flera liknande arrendeavtal och detta öppnar för att företag kan lämna sina ställen när de har tröttnat och låta kommunen ”ta hand om skiten”.

Upp till rätten

Öman har överklagat kommunstyrelsens beslut till förvaltningsrätten. I veckan kom beskedet att enheten i Växjö ska handlägga ärendet. Öman hoppas att rätten ska häva beslutet.

– Jag ser inte att det här är ett lagligt beslut. Jag hade aldrig lämnat in en överklagan om jag inte trodde att det var rätt. Kinnekullebacken är en jätteviktig plats och vi behöver se till att den hålls fin och är i gott skick. Jag är absolut inte emot en uppstädning – men det ska göras på ett lagligt sätt.

Artikeltaggar

Evalena ÖmanFörvaltningsrättenGötene kommun (org)KinnekullePolitikVänsterpartietÖverklaganden

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.