Hoppa till huvudinnehållet

Gideon, 26, är en av Sveriges största biodlare: ”Effektivare än många andra”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
 Gideon Jungblom från Saleby är bland de större biodlarna i Sverige.
Gideon Jungblom från Saleby är bland de större biodlarna i Sverige. Foto: Sören Turesson

26-årige Gideon Jungblom från Saleby har över 500 bisamhällen och är en av de större biodlarna i Sverige.

Hans uppfinningsrikedom och effektivitet fick företaget att växa snabbt – och nu delar han med sig av framgångsreceptet.

Vi står mitt ute i Saleby framför bisamhällen uppställda på rad. I varje bisamhälle är det mellan 30 000 till 60 000 individer. Trots att man inte hör dem surra, så kan man se honungsbina flyga omkring. De är små och för tillfället lugna.

Gideon Jungblom skämtar om att dräkten han har på sig, som beskrivs av många som en rymddräkt – men Gideon är inte på väg till rymden.

Han omger sig hellre med skog, ängar och framförallt bin.

26-åringen är en av de större biodlarna i Sverige. I snitt per år producerar Gideon 30 ton honung och i våras hade han över 576 bisamhällen på 27 olika platser.

Det var Gideons far Olof Jungblom som inspirerade han till yrket från början.
Det var Gideons far Olof Jungblom som inspirerade han till yrket från början. Foto: Sören Turesson

När Gideon var liten var hans pappa Olof Jungblom hobby-biodlare. Han hade några få bisamhällen och Gideon fick ofta följa med ut och hjälpa till. Det var där intresset föddes.

– Jag tycker det är väldigt intressant med bin, för vi vet inte så mycket om dem. På det sättet skiljer de sig från kor och grisar. Eftersom forskningen inte har kommit så långt så får man gör ganska mycket på egen känsla och egen erfarenhet.

Studerade till biodlare

På gymnasiet gick Gideon biodlingsspecialisering och därefter studerade han till yrkesbiodlare.

När studierna var klara satte framgångsresan igång på riktigt. Sedan 2019 har han jobbat heltid med sitt företag.

– Det finns många biodlare som försöker med det här, men det är ingen som lyckats växa så här snabbt – i alla fall inte vad jag vet, säger Gideon.

Kranen som Gideon själv konstruerat använder han för att underlätta tunga lyft.
Kranen som Gideon själv konstruerat använder han för att underlätta tunga lyft. Foto: Sören Turesson

Mycket egentillverkning

En av Gideons stora hobbys är att bygga och konstruera. Han har byggt det mesta själv, allt från lådor till kranen han använder för alla lyft, tror han är en del av framgången.

– På grund av att jag jobbar med kran och med andra format, så är jag lite effektivare än många andra. Att vara effektiv är en förutsättning.

I ladugården, där det för 23 år sedan var fullt av grisar, pågår nu honungsslungningen. När man kliver in möts man av den söta och blommiga doften.

Vidare in i ladugården kommer man till snickeriet. Där står ett 80-tal skattlådor på hög. Skattlåda kallas den lådan där honungsbina lagrar honung. Gideon berättar att han har cirka 1 300 lådor ute i fält.

Gideon har egna mått på sina lådor och bygger allting själv i snickeriet.
Gideon har egna mått på sina lådor och bygger allting själv i snickeriet. Foto: Sören Turesson

Branschens motgångar

2022 mottog Gideon priset som årets landsbygdsföretagare av Lantbrukarnas riksförbund och 2019 mottog han pris inom hållbar utveckling av Lidköpings miljö- och klimatutskott.

Trots hans snabba framgång har branschen mött många utmaningar de senaste åren. Allt från fuskhonung från utlandet till den pågående inflationen som lett till överflödiga lager hos de stora uppköparna.

– Att det blir lågkonjunktur och helt plötsligt kostar dubbelt så mycket att låna pengar tänkte jag inte skulle påverka mig så jättemycket – men helt plötsligt så innebär det att ingen köper min honung.

Vad har ni gjort åt det?

– Vi håller på och startar en ekonomisk förening vid namn Honungsföretagarna. Det är vårt sätt att försöka överleva. Vi har fått en bra uppslutning, vi är ett 30-tal yrkesverksamma biodlare över hela Sverige som ska börja tappa honung i egen regi.

Tydligt tips

När Gideon avslutningsvis får frågan kring vad han vill ge för tips till de människor som känner sig sugna på att börja med biodling så är svaret självklart och kommer snabbt.

– Gå en utbildning. Det finns flera olika nybörjarkurser och böcker. Det finns mycket och lära sig och bin är svåra att förstå sig på – alla behöver hjälp med det. Så det är mitt tips, avslutar Gideon.

Gideon Jungblom biodlare Salebyproducerar ca 30 ton honung per år.
Gideon Jungblom biodlare Salebyproducerar ca 30 ton honung per år. Foto: Sören Turesson
Att Gideon gör mycket själv har hjälpt han att hålla nere på kostnaderna i företaget.
Att Gideon gör mycket själv har hjälpt han att hålla nere på kostnaderna i företaget. Foto: Sören Turesson
I våras hade Gideon över 576 stycken bisamhällen.
I våras hade Gideon över 576 stycken bisamhällen. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

BlommorDjur och naturHobbyLidköpingMänskligtNäringslivSalebySkogUtbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.