Hoppa till huvudinnehållet

Johan blev stucken av getingar – hamnade på akuten: ”De fick skramla liv i mig”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Johan Larm fick två getingstick och några minuter senare låg han avsvimmad på gräset.
Johan Larm fick två getingstick och några minuter senare låg han avsvimmad på gräset. Foto: Sören Turesson

Johan Larm, 26, från Lundsbrunn fick två getingstick på jobbet, något som tidigare bara resulterat i en svullnad – men den här gången var det annorlunda.

Inom fem minuter låg han ner med utslag, kramper och en hals som svullnade. Nu uttrycker han sin tacksamhet till akuten i Lidköping.

26-årige Johan Larm från Lundsbrunn jobbar som lantbrukare på en gård i Hangelösa. När vi anländer till gården kliver han ur traktorn och möter upp oss på uppfarten.

Det är samma traktor som han körde när han för några veckor sedan utsattes för en allvarlig allergisk reaktion.

Det var dagen innan midsommar och Johan höll på med bevattningen. Platsen han befann sig på vid tillfället ligger endast två kilometer från gården och Johan var där själv. När han skulle lyfta bort brunnslocket för att koppla på vattnet såg han inte det getingbo som bildats därunder.

– Jag gjorde bara som vanligt, jag kastade bort brunnslocket en bit bort. Jag tänkte inte mer på det – men sen kände jag att det stack till, berättar Johan som inte tidigare reagerat på getingstick, mer än svullnad.

Först kände han ett stick på benet och sen ett stick på armen. Johan berättar att det började klia både i hårbotten och under fötterna. Han släppte allt och begav sig till traktorn för att ringa sin mamma och be henne ta fram allergitabletterna.

Johan har tidigare bara fått svullnad vid getingstick, men den här gången resulterade det i en allvarlig allergisk reaktion.
Johan har tidigare bara fått svullnad vid getingstick, men den här gången resulterade det i en allvarlig allergisk reaktion. Foto: Sören Turesson

Tre minuter tog resan med traktorn tillbaka till gården. Väl framme beslöt sig Johan för att han borde åka in till akuten – men när Johan gick för och byta om från arbetskläderna till de vanliga blev han snabbt sämre.

– När jag kom mellan magasinet och gick ut på gräsmattan så la jag mig ner. Jag låg bara ner och krampa. Sen svimmade jag. Då ringde mamma SOS, berättar Johan.

Han fortsätter:

– Jag kunde andas, men jag kände att det började klia och svullna till i halsen, och då blev jag riktigt rädd. Det var fruktansvärt. Jag hade nässelutslag över hela kroppen i oregelbundna mönster.

Lägre blodtryck

När ambulansen, efter fjorton minuter, var på plats låg Johan kvar på samma ställe på gräset. Han hade fått kortison och vaknat till.

Ambulansen åkte med blåljus in till akuten i Lidköping. Väl på plats stod redan ett team redo för att ta emot honom.

På sjukhuset fick Johan lägre och lägre blodtryck. Till slut hade det sjunkit så mycket att han varken kunde röra sig ordentligt eller vara närvarande med sin omgivning.

– De blev lite rädda för att jag hade så lågt blodtryck, så då körde de in mig till ett akutrum och försökte skramla liv i mig. Där inne fick jag adrenalin och sen när det började verka så blev jag bättre.

”Att man kan bli så dålig utav två getingstick det trodde jag inte”, säger Johan Larm efter händelsen.
”Att man kan bli så dålig utav två getingstick det trodde jag inte”, säger Johan Larm efter händelsen. Foto: Sören Turesson

Tolv timmar fick Johan vara kvar på sjukhuset under uppsikt innan han åter fick komma hem. Klockan tio på kvällen var han åter hemma och gick direkt för att sova.

Johan beskriver hur han morgonen efter var eftertänksam, men framförallt tacksam gentemot sjukhuspersonalen.

– Att man kan bli så dålig utav två getingstick det trodde jag inte. Jag är glad att det fanns en akut såpass nära och att det var ett så bra team som tog emot mig. Jag skulle nog överlevt om jag hade fått åka till Skövde, men i och med att det hade blivit längre hade det nog varit mer spänning, säger Johan.

Han fortsätter:

– Jag tycker att spara ner på ett sjukhus som går för fullt är helt vansinne. Det finns de som har det värre än mig och jag vill inte få det att låta som att det var synd om mig, utan jag talar nog för väldigt många när jag understryker hur viktigt det är med akuten i Lidköping.

Artikeltaggar

AllergierDjurGöteneLidköpingLundsbrunnMidsommarMänskligtSamhälleSjukhusSkövdeVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.