Hoppa till huvudinnehållet

Efter Victors larm vallfärdar fågelskådarna till Lidköping: ”Det tog en halvtimma”

Publicerad:
Reporter Håkan Johansson
Håkan Johansson
hakan.johansson@nlt.se
Stående under Ågårdsbron fick Anders Lindroos fina bilder på den natthäger som just nu gästar Lidköping.
Stående under Ågårdsbron fick Anders Lindroos fina bilder på den natthäger som just nu gästar Lidköping. Foto: Anders Lindroos

Victor Lindh såg den först och efter hans rapport började fågelskådarna vallfärda till Lidköping.

– De tog en halvtimma, sedan kom den förste, säger Victor.

Fågeln det gäller är en natthäger som under lördagen och söndagen har fått fågelskådare från stora delar av landet att ta sig till Lidköping och området runt Ågårdsbron.

För det var på bron Victor Lindh befann sig när han under en promenad fick se en fågel på Lidans vatten.

Han kallar sig inte fågelskådare, men tycker fågelskådning är ett trevligt intresse och har spanat efter fåglar de tio senaste åren. Han håller alltid ögonen öppna.

– Först trodde jag att det var en felparkerad mås, men när den lyfte och flög och satte sig i en pil i strandkanten såg jag att det var något annat. Jag hann filma en kort snutt och tog några bilder med mobilen.

Rapporterade till Artportalen

Victor konstaterar själv att bilderna blev usla, men med hjälp av dem och filmsnutten kunde han ändå artbestämma fågeln till en natthäger. Han rapporterade in sin observation till artportalen.se och satte därmed stenen i rullning.

– Flera olika appar för fågelskådare läser av observationerna i Artportalen och sedan går ett larm i appen. Så det dröjde väl ungefär en halvtimma innan den första skådaren var på plats.

En av fågelskådarna som fick larm var Anders Lindroos, boende på Öckerö i Göteborgs skärgård. Han har tagit de fina bilderna på natthägern som du kan se i artikeln.

– Jag har semester och gick hemma och skrotade när larmet kom. Lidköping kändes överkomligt långt att åka, så jag drog iväg.

Men det var nära att det inte blivit något kryss för natthäger i Anders skådningslista...

– Jag läste fel först och trodde det stod Linköping. Det hade känts för långt, så det var tur att jag kollade igen.

Anders Lindroos åkte från hemmet på Öckerö till Lidköping under lördagen och fick lön för mödan i form av fina bilder på natthägern.
Anders Lindroos åkte från hemmet på Öckerö till Lidköping under lördagen och fick lön för mödan i form av fina bilder på natthägern. Foto: Anders Lindroos

Väl på plats hade Anders flyt igen, bilderna tog han i samband med en rejäl regnskur.

– Ja, det kom en regnby så jag tog skydd under bron. Precis då flög fågeln en sväng och då hade jag väldigt bra läge för att ta bilder.

Natthägern finns kvar i stan, Victor Lindh skickade in sin rapport vid 10-tiden på lördagen och på söndagseftermiddagen fortsatte rapporterna om observationer att strömma in på Artportalen, alla från området runt Ågårdsbron.

Som namnet anger är natthägern inte så aktiv på dagarna, så det gäller att ha tålamod om man vill få den på bild.

– Jag pratade med en kille som väntat tre, fyra timmar utan resultat. Så fort de fått en bild drar de flesta hemåt igen, säger Victor Lindh, som själv var vid Ågårdsbron och tittade igen på söndagen.

Efter Victor Lindhs rapport om natthägern på lördagsförmiddagen flockades snart fågelskådarna runt Ågårdsbron.
Efter Victor Lindhs rapport om natthägern på lördagsförmiddagen flockades snart fågelskådarna runt Ågårdsbron. Foto: Victor Lindh

– Visst var det kul att vara först med att se en såpass ovanlig fågel. Det blev en del ryggdunkningar och gratulationer, säger Victor.

Globalt är natthägern ingen ovanlig fågel, den finns i såväl Sydamerika som Afrika och Asien. Men så här långt norrut kommer den ytterst sällan. I Sverige har det gjorts ett 40-tal observationer genom tiderna. Hur just den här fågeln kommit hit är oklart.

– Det är helt enkelt sådant som händer ibland, fåglar flyger fel. Det finns ju fisk här också, så den klarar sig nog och så småningom letar den sig söderut igen. Någon partner lär den väl inte hitta här, avslutar Victor.

Artikeltaggar

ApparDjur och naturFågelskådningFåglarLidköpingLinköpingParkeringÖckerö

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.