Hoppa till huvudinnehållet

Genombrottet rann ut i sanden – 30 år senare återförenades bandet: ”Känns märkligt”

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Då och nu. Fast det ska sägas: På bilden från 80-talet är det sångerskan Marita Andersson som syns, på bilden från nutid är det Anita Fransson som är med. Men Anders von Tell och Håkan Torpenberg är sig ju lika.
Då och nu. Fast det ska sägas: På bilden från 80-talet är det sångerskan Marita Andersson som syns, på bilden från nutid är det Anita Fransson som är med. Men Anders von Tell och Håkan Torpenberg är sig ju lika. Foto: Cecilia Isberg

De slog igenom på 80-talet, men genombrottet rann ut i sanden. 30 år senare bestämde sig medlemmarna i Rou Nouz för att återförenas som en kul grej.

Nu har bandet vunnit musiktävlingen P4 Nästa och hoppas på riksfinal.

– Det känns nästan märkligt, säger Håkan Torpenberg i Rou Nouz.

Under 1980-talets andra halva hade Grästorpsbandet Rou Nouz en hit med Erotic Girl. Singeln klättrade på Tysklandslistan, bandet var signat med skivbolaget Marianne och bandmedlemmarna var laddade att ta nästa steg i musikbranschen.

– Men allt rann ut i sanden, det blev inget av det. Och vi var för unga och naiva för att veta hur vi skulle göra, berättar Anders von Tell.

Så småningom lade Rou Nouz ned, bandmedlemmarna skingrades och blev så småningom upptagna med jobb, familjer och allt annat vad vuxenlivet innebär. De höll ändå kontakten som vänner – och när det var dags för sångerskan Marita Anderssons 50-årsdag och de alla samlades så började de gamla bandmedlemmarna prata om att kanske göra nån slags återförening.

Så 2019, prick 30 år efter att Rou Nouz gått i graven, återuppstod bandet.

– Det är både en ganska konstig känsla och väldigt roligt att dra igång igen efter så många år. Jag menar, jag är ju ändå snart 60 år, säger Anders och skrattar.

Pandemin kom emellan

Hela gänget, som förutom Anders von Tell, Håkan Torpenberg, Stefan Bertilsson och Marita Andersson från originaluppsättningen också inkluderar Ulrika von Tell och Anita Fransson (respektive till Anders och Håkan), var taggade att ge sig ut och ha spelningar efter återföreningen. Rou Nouz hann också med att vara förband till Thomas di Leva på Ljusfestivalen...

– ... Men sen kom pandemin, så allt blev lagt på is, säger Håkan Torpenberg.

Så istället för livepublik och spelningar har det blivit en hel del arbete i studion. I Håkan Torpenbergs byrålådor finns det mängder av material från tiden det begav, sig, och låtarna med 80-talsvibbar har redan hunnit bli Rou Nouz signum.

– Låtarna vi spelat in är alla gamla – eller nygamla kanske man kan kalla det. Vi har kvar soundet från 80-talet, men det har ju tillkommit en del, säger Håkan Torpenberg.

Grästorpsbandet Rou Nouz återförenades efter 30 år och har nu vunnit delfinalen för Skaraborg i P4 Nästa.
Grästorpsbandet Rou Nouz återförenades efter 30 år och har nu vunnit delfinalen för Skaraborg i P4 Nästa. Foto: Josefine Larsson

”Inte blodigt allvar”

Och kanske kan det kallas tredje gången gillt – genom segern för Skaraborg i P4 Nästa, Sveriges Radios musiktävling har nya dörrar öppnats för Grästorpsbandet.

– Man märker ju ett ökat intresse efter det. Nu hoppas vi bara att vi ska bli en av de åtta länsvinnarna som tar sig till finalen i P4 Nästa. Det avgörs i augusti, säger Anders von Tell.

Att ta sig till riksfinal hade inneburit att vinnarlåten Calling through the night hade spelats mer i riksradio, vilket i sin tur skulle ge en helt annan exponering.

Fast numera drömmer bandmedlemmarna inte om att bli superstjärnor eller spela för utsålda arenor.

– När man var ung tog man ju det här på blodigt allvar, det gör vi inte längre. Numera är vi ju mer ett gäng med kompisar som träffas och spelar. Det är roligt, och jättekul om vi dessutom kan få lite spelningar, säger Anders.

Anita Fransson nickar instämmande:

– Musiken är ju ett gemensamt intresse, och vi är nöjda om vi får små spelningar här och var, vi drömmer inte om Globen, säger hon.

Så ler hon lite och tillägger:

– Det är rätt roligt också att visa att vi faktiskt fortfarande kan fast vi är 50 plus hela gänget. Man behöver inte tacka ned till roliga saker bara för att man kommit upp lite i åren.

Segern i Skaraborgsfinalen av P4 Nästa innebär förhoppningsvis att fler dörrar öppnas för Grästorpsbandet Rou Nouz, menar Håkan Torpenberg och de andra bandmedlemmarna.
Segern i Skaraborgsfinalen av P4 Nästa innebär förhoppningsvis att fler dörrar öppnas för Grästorpsbandet Rou Nouz, menar Håkan Torpenberg och de andra bandmedlemmarna. Foto: Emma Hurtig
"Det är kul att visa att man kan fast man kommit upp lite till åren", säger Anita Fransson.
"Det är kul att visa att man kan fast man kommit upp lite till åren", säger Anita Fransson. Foto: Emma Hurtig
"Förr var det på blodigt allvar, nu tar vio det här mest på kul", säger Rou Nouz bandmedlemmar Anders von Tell, Håkan Torpenberg och Anita Fransson.
"Förr var det på blodigt allvar, nu tar vio det här mest på kul", säger Rou Nouz bandmedlemmar Anders von Tell, Håkan Torpenberg och Anita Fransson. Foto: Cecilia Isberg
Rou Nouz när det begav sig på 80-talet.
Rou Nouz när det begav sig på 80-talet.

Artikeltaggar

Anders von TellGrästorpHåkan TorpenbergKonserterMusikP4 NästaSamhälleSkaraborgSpelningarSveriges Radio

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.