Hoppa till huvudinnehållet

Ungern: Bara en ”teknikalitet” att ratificera

Publicerad:
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Natochefen Jens Stoltenberg och statsminister Ulf Kristersson skakar hand efter överenskommelsen i Vilnius på måndagen.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Natochefen Jens Stoltenberg och statsminister Ulf Kristersson skakar hand efter överenskommelsen i Vilnius på måndagen. Foto: Nato

Turkiet är redo att säga ja till Sverige i Nato.

Men det är oklart när Sverige faktiskt kan omfattas av försvarsalliansens säkerhetsgarantier.

Ungern meddelar samtidigt att det bara är "en teknikalitet" att ratificera.

Turkiets president lovade på måndagen att så snabbt som möjligt föreslå landets parlament att godkänna Sverige i Nato. Men någon exakt tidpunkt har varken Jens Stoltenberg eller Recep Tayyip Erdogan gett.

Inte heller statsminister Ulf Kristersson (M) vill spekulera i hur fort Turkiet kan godkänna Sverige som Natos 32:a medlemsland.

– Vi är överens om att göra det så fort som möjligt, sen måste Turkiet själv svara för hur deras parlamentariska rutiner kring detta ser ut. Så jag vågar inte gissa någon specifik dag, men alla förväntar sig en snabb ratificering, säger Kristersson till P1 Morgon.

Planerade koranbränningar

Även Ungern måste godkänna, ratificera, Sveriges Natomedlemskap. På tisdagen skriver Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó på Facebook att det nu bara är en teknikalitet att ratificera Sveriges medlemskap.

Kristersson framhåller att måndagens besked från Turkiet var ett stort steg mot den slutliga ratificeringen.

Samtidigt planeras nya koranbränningar i Sverige. Ulf Kristersson manar till besinning.

– Man har rätt att vara emot Nato, man har rätt att ha synpunkter på religion i Sverige. Men nu bör man besinna sig och tänka på Sveriges säkerhet.

Tog en öl

Han får också frågan om han firat i natt.

– Nja, det var inte riktigt läge med alltför mycket firande. Men vi samlade hela gänget i ett konferensrum och tog en öl, säger han till radion.

Kristersson anger inget specifikt ögonblick då han förstod att allt var klart.

– Det var en konstruktiv stämning i rummet, inte okritisk på något sätt, men våra argument fungerade väl, vi kunde visa att vi hade gjort många saker inom ramen för det trilaterala avtalet.

Anja Haglund/TT

FAKTA

Vägen in i Nato:

Sverige och Finland ansökte samtidigt om Natomedlemskap den 18 maj 2022. Vid Natos toppmöte i Madrid den 29 juni togs beslut om att bjuda in länderna, varpå anslutningsprotokollen undertecknades den 5 juli.

I samtliga Natoländer utom Ungern och Turkiet godkändes sedan medlemskapen av ländernas parlament under sommaren och början av hösten 2022.

Sedan Natos generalsekreterare besökt Turkiet i februari 2023 och efter ett tjänstemannamöte i Bryssel den 9 mars mellan Sverige, Finland och Turkiet gav den turkiske presidenten klartecken för att säga ja till Finland.

Ungerns parlamentet röstade sedan ja till Finland den 27 mars, följt av ja från Turkiets parlament den 30 mars.

Den 4 april 2023 blev Finland formell medlem, då Turkiets utrikesminister överlämnade de turkiska handlingarna till sin USA-kollega vid ett Natomöte i Bryssel.

Artikeltaggar

AvtalBeslutFinlandModeraternaNatoPolitikSäkerhetTurkietUlf KristerssonUngern

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.