Hoppa till huvudinnehållet

TV: Syskonen gav sig ut på jakt under PBM – fick ihop 14 säckar pant: ”Proppfulla”

Publicerad:
Reporter Victoria Svärd Karlsson
Victoria Svärd Karlsson
victoria.svardkarlsson@nlt.se
Vidar och Elvira Rydqvist fick i lördags en genial idé; samla pant.
Vidar och Elvira Rydqvist fick i lördags en genial idé; samla pant. Foto: Sören Turesson

När cruisingbilarna intog Lidköping i lördags fick syskonen Elvira och Vidar Rydqvist en genial idé – nämligen att ta emot tomburkar från alla som rullade förbi.

Nu berättar familjen hur mycket samlandet gav.

Under lördagskvällens cruising träffade NLT på syskonen Elvira, 8, och Vidar Rydqvist, 7. De hade då fullt upp – för de hade nämligen kommit på en finurlig idé; att samla pant.

”Detta går väldigt bra. Det är ju roligt att få pengar men det är också väldigt roligt att stå här”, konstaterade Elvira då samtidigt som hon sprang fram och tillbaka mellan bilarna.

Foto: Sören Turesson

Hur uppstod den här idén?

– Innan vi gick ut så sa jag att barnen kunde ta med sig en sopsäck för att samla ihop tomburkarna som låg på backen. Men sen så stannade en bil som ville lämna ifrån sig sin pant och därefter var det igång, berättar syskonens mamma Evelin Rydqvist och fortsätter:

– Elvira och Vidar tyckte att det var jättekul. De var väldigt nöjda med kvällen. De fick väldigt bra respons från alla – vilket också bidrog till att de ville fortsätta.

”Vi ska dela på pengarna och kanske köpa något kul”, sa Elvira till NLT under lördagskvällen.
”Vi ska dela på pengarna och kanske köpa något kul”, sa Elvira till NLT under lördagskvällen. Foto: Sören Turesson
Foto: Sören Turesson

Mellan klockan 19 och fram till 22-tiden stod syskonen på Skaragatan och tog emot mängder och åter mängder av tomburkar.

”Hade kunnat fortsätta”

När första säcken hade blivit överfull fick de några säckar från restaurangen som låg i närheten, därefter fick storasyster Villemo Rydqvist, 12, vara snäll och springa och köpa några till.

– Till slut blev även de proppfulla. De hade kunnat fortsätta en bra stund till om det inte vore så att säckarna tog slut. På kvällen när vi kom hem så hade barnen redan planer på hur de skulle lägga upp det nästa år, om det nu blir något nästa år, skrattar Evelin.

14 säckar pant fick syskonen ihop – vilket resulterade i 1 880 kronor plus 200 kronor i kontanter som de fick av de personer som inte kunde lämna någon pant.

Elvira Rydqvist, 8, och storasyster Villemo Rydqvist, 12, tillsammans med all pant. 14 säckar fick syskonen ihop – vilket resulterade i 1 880 kronor.
Elvira Rydqvist, 8, och storasyster Villemo Rydqvist, 12, tillsammans med all pant. 14 säckar fick syskonen ihop – vilket resulterade i 1 880 kronor. Foto: Privat

Har barnen kommit fram till vad de ska göra för pengarna?

– Jag misstänker att Vidar kommer att köpa något Lego och Elvira vet jag inte riktigt. Hon ska på semester till Stockholm snart, då tror jag att det blir någonting som hon handlar där. Sedan får storasyster lite pengar också, eftersom hon sprang iväg och köpte fler sopsäckar.

Så var Power big meet – läs NLT:s livebevakning från de tre dagarna här

Artikeltaggar

LidköpingMotorSkaragatanStockholmSyskon

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.