Hoppa till huvudinnehållet

Ida inspirerar tusentals med sitt inredningskonto: ”Gör det för min egen skull”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Ida Olofsson från Lidköping driver Instagramkontot ”Idaskvm” och har över trettiotusen följare.
Ida Olofsson från Lidköping driver Instagramkontot ”Idaskvm” och har över trettiotusen följare. Foto: Sören Turesson

Lidköpingstjejen Ida Olofsson hade aldrig som mål att nå tusentals följare när hon i januari 2020 startade upp ett inredningskonto på Instagram.

I dag inspirerar hon över 30 000 följare med bilder på sitt hem, när hon inte är i tjänst som polis.

När Ida i januari 2020 startade upp sitt inredningskonto bodde hon i en lägenhet i centrala Lidköping på 46 kvadratmeter.

Instagramkontot blev för Ida ett sätt att kombinera sina två stora intressen; fotografering och inredning.

– Jag har alltid varit väldigt inredningsintresserad. Jag spelade mycket Sims när jag var ung där jag byggde och inredde hus. Jag möblerade också om väldigt mycket på mitt flickrum, det gjorde jag så många gånger det gick.

När vi besöker Ida bor hon inte längre kvar i lägenheten där allt började. Den nya lägenheten ligger en bit från stan med närhet till naturen och är på 68 kvadratmeter.

Direkt när vi kliver in möts vi av en öppen planlösning. Hallen, vardagsrummet och köket är allt i samma rum och går i samma neutrala färger. Det är en skandinavisk stil som genomsyrar lägenheten.

Idas nuvarande lägenhet är i skandinavisk stil och går i neutrala färger.
Idas nuvarande lägenhet är i skandinavisk stil och går i neutrala färger. Foto: Sören Turesson

Det står inredningsdetaljer var och var annanstans i olika modeller och vart man än kollar känner man igen vinklarna från Idas inredningskonto på Instagram.

Idas följarantal växte snabbt redan i gamla lägenheten. Efter att hon startade kontot dröjde det bara åtta månader innan hon hade fått tiotusen följare.

– Det gick förvånansvärt fort. Tiotusen var ett jättestort mål för mig, för det var då det gick över till att stå ”10K”. Innan såg man att det stod till exempel ”9 543”, så tiotusen då var jag jättenöjd.

2021 hade Idas konto blivit så stort att hon kunde börja tjäna pengar genom samarbeten, då bestämde hon sig för att starta upp sitt eget företag.

I dag inspirerar Lidköpingstjejen över trettiotusen personer med sitt konto. Det kreativa med inredning är en av de sakerna som Ida berättar att hon tycker är roligast.

– Det blir att man hakar på väldigt mycket trender, men att man får göra precis som man vill och att de inte finns något rätt eller fel i inredning – det är nog det jag tycker är roligast, säger Ida.

Hon fortsätter:

– Sen blir det också mycket roligare när jag har kontot. Jag gör det för min egen skull, men nu har jag också någon att dela det med.

Favoritdelen i lägenheten är enligt Ida hennes vardagsrum, det är även de bilderna som är populärast på hennes konto.
Favoritdelen i lägenheten är enligt Ida hennes vardagsrum, det är även de bilderna som är populärast på hennes konto. Foto: Sören Turesson

Även om inredning och fotografering är två av Idas stora intressen så har drömyrket sedan barnsben varit något helt annat. Hon jobbar nämligen som polis.

– Polisyrket har alltid varit planen. För mig är inredningen mer än hobby, jag tycker det är väldigt skönt att ha något annat och göra när man kommer hem. Sen är det även kul att jag kan tjäna pengar på min hobby, oftast kostar ens hobby pengar.

Hur mycket tid lägger du på ditt konto?

– Jag tror att det egentligen är alldeles för mycket tid. Det ingår också att gå in och kommentera på andras bilder för och hålla kontot levande – så jag lägger ner mycket tid, säger Ida.

Hon fortsätter:

– Man får höra ofta: ”Det är bara och ta en bild”, men riktigt så enkelt är det inte. Det är mycket tid bakom, speciellt när det är ett samarbete. Det är mycket mejlkontakt och man har deadlines att förhålla sig till. Samtidigt påverkar det vad det är för ljusinsläpp och om man ska arrangera bilder.

Ida jobbar som polis och har inredningen som hennes hobby.
Ida jobbar som polis och har inredningen som hennes hobby. Foto: Sören Turesson

Ida drömmer om att en dag köpa ett hus. Hur huset ska se ut och inredas är något som Ida redan idag har en vision om.

– Jag gillar enplanshus, jag tycker det är både praktiskt och snyggt. Sen gillar jag skiffer och gotländska stenhus tycker jag också är fint. Jag skulle vilja ha stora industrifönster, högt i tak och öppen planlösning.

Idag driver Ida eget företag och tjänar pengar på hennes inredningskonto genom bland annat samarbeten med olika företag.
Idag driver Ida eget företag och tjänar pengar på hennes inredningskonto genom bland annat samarbeten med olika företag. Foto: Sören Turesson
Att det vare sig finns något rätt eller fel inom inredningen är en av de sakerna som Ida tycker är roligast.
Att det vare sig finns något rätt eller fel inom inredningen är en av de sakerna som Ida tycker är roligast. Foto: Sören Turesson
Ida lägger ner mycket tid på hennes inredningskonto för att hålla det levande.
Ida lägger ner mycket tid på hennes inredningskonto för att hålla det levande. Foto: Sören Turesson

IDA BÄSTA TIPS

Så inreder du bostaden:

En lägenhet i jämförelse med ett hus innebär som oftast mindre yta att jobba med när man inreder.

Vi bad om Idas fem bästa inredningstips till just lägenhet:

• Var smart med förvaring. Att använda sig av stängd förvaring är ett av Idas tips om man bor i lägenhet. Ida menar på att stängd förvaring är mer praktiskt när det kommer till att förvara mycket utan att det syns framme.

• Om man bor litet så kan belysning påverka hur storleken på lägenheten eller rummen upplevs.

• Att använda sig av ljusa toner i lägenheten kan också göra att det upplevs större, menar Ida.

• Försök hålla lägenheten luftig och öppen genom att undvika stora och klumpiga möbler – håll det enkelt.

• Ida avslutar med det viktigaste tipset som hon menar är att ha den inredningen man själv trivs med, oavsett om det är trendigt eller inte trendigt.

Artikeltaggar

Djur och naturFotograferingInredningInstagramLidköpingNatur

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.