Hoppa till huvudinnehållet

Polisens uppmaning efter våg av GPS-stölder: ”Lås in traktorerna”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Just nu är det en stöldvåg av gps-utrustning från lantbruksmaskiner i Skaraborg.
Just nu är det en stöldvåg av gps-utrustning från lantbruksmaskiner i Skaraborg.

Ett flertal stölder av GPS-utrustning från lantbruksmaskiner har inträffat i Skaraborg med omnejd. I flera fall rör det sig om utrustning för 100 000-tals kronor.

– Har man möjligheten att låsa in maskinerna så bör man göra det, säger Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, Grästorp och Essunga.

Hittills har Essungas och Grästorps kommuner varit förskonade, men i Vara har det nyligen inträffat att lantbrukare fått GPS-utrustning stulen från traktorer och lantbruksmaskiner.

Flera liknande stölder har skett runt om i Skaraborg den senaste tiden, och även lantbruk i området runt Trollhättan har blivit utsatta. I många fall rör det sig om utrustning för höga värden, mellan 100 000 och 200 000 kronor.

– Det här är en typ av brottslighet som funnits ganska länge, men som drabbar olika områden i perioder. Det är vår uppfattning att det ofta handlar om organiserade gäng som sedan säljer stöldgodset vidare för stora pengar. Det kan också vara fråga om rena beställningsarbeten, säger Kristoffer Hjelm som därmed också gärna vill uppmärksamma lantbrukare i trakten på problemet:

– Det finns all anledning att befara att också lantbrukare i Essunga och Grästorp kan drabbas vad det lider.

”Lås in traktorn”

Rådet till de som har lantbruksmaskiner med gps-utrustning är därför att om möjligt låsa in traktorer och maskiner över natten i maskinhallen.

– Stölderna sker oftast på natten när maskinerna står ute på gårdsplanen. Det kan vara bra om man är lite extra vaksam, och om man inte har möjligheten att låsa in sin traktor så kan man i varje fall ställa den där det är upplyst, säger Kristoffer Hjelm.

Om det är möjligt är ett råd också att ta bort gps:en från traktorn och förvara den inomhus över natten.

– Sedan vet jag att det i många fall kan vara ganska krångligt och ett stort arbete att ta bort gps-utrustningen, så i alla fall kanske det inte är rimligt, men om möjligheten finns är det ett bra tips. Att jobba med grannsamverkan och hjälpas åt att hålla lite extra uppsikt är också att rekommendera, säger Hjelm.

”Lås in traktorerna över natten”, råder Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp, efter stölderna av gps-utrustning på lantbruksmaskiner.
”Lås in traktorerna över natten”, råder Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp, efter stölderna av gps-utrustning på lantbruksmaskiner. Foto: Polisen

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEssungaGrästorpKristoffer HjelmSamhälleSkara kommunSkaraborgStölderVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.