Hoppa till huvudinnehållet

Årets naturpass – orientering på landsväg och i skogen

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Fredrika Eriksson och Maria Ahlberg är förberedda inför årets Naturpass.
Fredrika Eriksson och Maria Ahlberg är förberedda inför årets Naturpass. Foto: Mats Rosqvist

För den som vill ägna sommaren åt att motionera och samtidigt utforska omgivningen på hemmaplan erbjuder Ryda SK som vanligt ett alternativ.

De anordnar nämligen både cykelpass och naturpass.

Cykelpasset består av en karta med 40 kontroller plus numrerade foton. Det gäller att känna igen platsen på bilden och para ihop den med rätt kontroll. Vill man klara hela banan blir det cykelturer i trakterna av Vara, Vedum, Essunga, Hyringa och Stora Levene.

Arrangörerna har fyra förslag på turer av varierande längd.

– Hur långt det blir beror ju på varifrån man startar, men från Vara har vi till exempel förslag på en ganska kort tur som är lämplig att starta med, för en barnfamilj till exempel, säger Maria Ahlberg från arrangerande Ryda SK.

Men med hjälp av kartorna som säljs på biblioteket i Vara, Conditori Lifweni (enbart cykelpass) och på Sporttorget går det utmärkt att själv planera sina cykelturer.

Naturpasset är en orienteringsbana i skogen med vanliga orienteringskontroller, den här gången i trakten av Larv.

– Det var några år sedan som vi var där senast, säger Maria Ahlberg.

Vill man delta i Ryda SK:s utlottning av priser har man till den 7 oktober på sig att lämna in sina kontrollkort till Sporttorget eller Ryda SK.

Många deltagare

Naturpasset är vid det här laget en inarbetad tradition. Som mest under pandemin sålde man över 130 pass. Därefter har det minskat något, men deltagarantalet har hållit sig över 100-strecket.

– Det är jätteroligt att så många vill delta. Vi har ett antal trogna som är med varje år. De kontaktar oss och frågar om det är dags snart, men det brukar också komma nya och det är extra roligt, vi vill ju nå ut till fler med orientering, förklarar Fredrika Eriksson.

Artikeltaggar

Djur och naturEssungaHyringaNaturpassetOrienteringRyda SKSkogVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.