Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen släpar efter i finansieringen: ”Det ska öka med 1,4 miljoner”

Publicerad:
Västergötlands museum i Skara styrs av en stiftelseurkund där Skara kommun är med.
Västergötlands museum i Skara styrs av en stiftelseurkund där Skara kommun är med. Foto: Elin Andersson

Skara kommun har inte uppfyllt sin del av finansieringen av Västergötlands museum.

Nu måste det rättas till, och det handlar om 1,4 miljoner kronor.

– Vi har halkat efter i den ekonomiska finansieringen. Kommunen ska stå för en tredjedel men har inte riktigt gjort det de senaste åren, säger Gunilla Druve Jansson, kommunalråd.

I dag betalar Skara kommun över 3,3 miljoner kronor till Västergötlands museum årligen. Det är för lite och inte enligt tillräckligt enligt tidigare överenskommelser.

Stiftelsen Västergötlands museum har en stiftelseurkund som säger att Skara kommun ska stå för en tredjedel av kostnaderna och Västra Götalandsregionens kulturavdelning för två tredjedelar.

– Vi har halkat efter i den ekonomiska finansieringen. Kommunen ska stå för en tredjedel men har inte riktigt gjort det de senaste åren. Vi ska komma ifatt med finansieringen nu och fram till 2026 höja vår insats, säger kommunstyrelsens ordförande Gunilla Druve Jansson.

Gunilla Druve Jansson i talarstolen i kommunfullmäktige.
Gunilla Druve Jansson i talarstolen i kommunfullmäktige. Foto: Elin Andersson

Vill ha mer dialog

Från och med nästa år läggs det på hundratusentals kronor årligen.

– Nästa år blir det 700 000 kronor och sedan 350 000 kronor i två år till själva driften av museet. Under det här året bidrar vi med 3 347 000 kronor och det ska ha ökat med 1,4 miljoner inom fyra år, beskriver kommunalrådet.

Frågan har tagits upp i både kommunstyrelsen och fullmäktige inför sommaren, och det fanns inga invändningar mot att börja gör det man redan borde gjort.

– Vi vill också ha dialog med museet för att bättre kunna budgetera för det här. Det vore bra för den dialogen saknas idag, menar hon.

Nån mer betala?

Samtidigt ser hon ett behov av att fler aktörer intresserar sig för finansieringen av Västergötlands museum.

– Det är inte bara till för Skara, utan för hela Västergötland. Vi har försökt påtala det när vi är runt i andra sammanhang, att det behövs fler finansiärer, kanske andra kommuner eller andra kan vara intresserade, hoppas Druve Jansson.

En lång rad föremål ur kulturarvet finns i förråden hos Västergötlands museum.
En lång rad föremål ur kulturarvet finns i förråden hos Västergötlands museum. Foto: Elin Andersson

Ett bättre samarbete mellan kommunen och museet vill kommunalrådet också se.

– Kan den delen som är ett kommunalt museum samverka mer med det som är Västergötlands museum? Det är bara en påbörjad dialog så vi får se vart de tar vägen, menar Gunilla Druve Jansson.

Nio miljoner

Förutom de kommunala pengarna för innevarande år har Västergötlands museum också fått 9 682 000 kronor från Västra Götalandsregionen.

Artikeltaggar

EkonomiFinansieringGunilla Druve JanssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMuseumNöje/KulturSkaraSkara kommunVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.