Hoppa till huvudinnehållet

Överfallet vid Framnäs – filmad ungdom medger slag mot kvinna: ”Vidgår vad han gjort”

Publicerad:
Två ungdomar i 15- till 18-årsåldern misstänks för misshandeln som filmades och lades på ut på sociala medier efter midsommarhelgen.
Två ungdomar i 15- till 18-årsåldern misstänks för misshandeln som filmades och lades på ut på sociala medier efter midsommarhelgen. Foto: Ingen Byline

Ett till synes oprovocerat överfall på en kvinna filmades och lades ut på sociala medier. Händelsen rubriceras som grov misshandel och två unga personer misstänks för delaktighet i dådet.

Den misstänkta huvudpersonen har hörts av polisen.

– Han vidgår händelseförloppet som sådant, vad han har gjort, säger assistentåklagaren Josefin Dufva.

I samband med midsommarhelgen började en film florera på sociala medier.

En kvinna ligger på en bänk vid Framnäs köpcentrum när en hoodieklädd person till synes oprovocerat går fram med bestämda steg och slår henne i huvudet med ett tillhygge, troligen en flaska. Personen springer sedan från platsen.

Film på överfall av kvinna sprids i sociala medier – polisen nu inkopplad

Överfallet, som ska ha inträffat under nattetid antingen midsommarafton eller midsommardagen, polisanmäldes och är numera överlämnat till åklagarkammaren i Skövde.

– Jag har också fått ta del av den här filmen inom ramen av förundersökningen och enligt min uppfattning ser det som att det är en flaska, säger assistentåklagare Josefin Dufva som leder förundersökningen.

Två ungdomar

Två ungdomar mellan 15 och 18 år misstänks för gärningen. En av dem för misstänks för grov misshandel, medan den andra misstänks för medhjälp till grov misshandel. Den misstänkta huvudgärningspersonen ska enligt uppgifter själv ha angett sig till polisen.

– Ja, vi har hållit förhör med den här misstänkta personen som har vidgått att det är han på filmen, säger Josefin Dufva.

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Han vidgår händelseförloppet som sådant, vad han har gjort. Sedan får vi utreda själva inställningen. Den har inte angetts tydligt ännu.

Motivet utreds

Motivet är fortfarande oklart, men enligt uppgifter ska något inträffat mellan de inblandade personerna en längre tid tillbaka.

– Vad som har angetts är att det ska ha förekommit någon form av konfrontation mellan de här parterna tidigare, men exakt vill jag inte gå in på.

Men attacken sig ska ha varit oprovocerad i stunden?

– Ja, sett till målsägandens perspektiv. Just vid det här tillfället har det varit oprovocerat.

Misstänker ni att det har varit en medveten handling på det viset att man angriper en person just för att sprida materialet på sociala medier?

– Det är något som vi får utreda.

Förhör väntar

Polis och ambulans ska ha larmats till brottsplatsen efter händelsen, men kvinnan ska inte ha varit allvarligt skadad och behövt sjukhusvård.

– Om jag har förstått uppgifterna rätt ska sårskador ha uppstått men inga allvarliga skador utöver det.

Förundersökningen fortgår.

Bland annat är kvinnan ännu inte hörd.

– Vi ska höra flera personer och reda ut de frågor som är oklara – brottstid och exakt skadebild för det har vi inte hundra procent kartlagt ännu. Sedan ska vi försöka få tag i målsäganden såklart, se om hon vill höras av polisen och se vad hon har för uppgifter att lämna.

Kan fler personer ha bevittnat händelsen?

– Det är något vi också kommer utreda, och i sådana fall kommer vi förhöra fler personer.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFörhörFörundersökningFramnäsLidköpingMisshandelSkövdeSociala medier

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.