Hoppa till huvudinnehållet

MEDAN DU SOV: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:
Herman Rydeberg
webbredaktion@nwt.se

Det har varit en lugn natt utan några större nyhetshändelser i Skaraborg.

I Uppsala har en man gripits för mordförberedelser och människorov.

Fyra personer har skjutits ihjäl av en man med gevär i Philadelphia.

Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.
Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.

Sverige

En man har gripits i Uppsala misstänkt för att ha hotat att skada flera personer med ett skjutvapen.

Larmet kom vid 21-tiden på måndagen och när polisen anlände hade mannen barrikaderat sig i en bostad tillsammans med en annan person. Efter förhandling med polisen kom han självmant ut från bostaden strax före midnatt.

Händelsen rubriceras som förberedelse till mord och människorov och platsen kommer att spärras av i väntan på en teknisk undersökning.

Polisen vill inte kommentera vilken relation mannen har till den person som befann sig i bostaden med honom. Polisen vill inte heller svara på huruvida man hittat något vapen.

– Gripandet gick lugnt till, mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Viktor Åkring-Dicksved, ledningsbefäl vid polisen.

Ingen person skadades fysiskt i samband med insatsen. (TT)

Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) öppnar för att en rätt stor del av Sveriges militära förband ska kunna ställas under Natos direkta befäl efter ett svenskt inträde i försvarsalliansen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Ja, det bedömer jag att vi kommer att göra. Men vi kommer att behöva diskutera med Försvarsmakten om vilka tillgängliga resurser och förmågor vi har, säger Jonson till radion, och hänvisar bland annat till att det finns ett svenskt intresse för att Nato ska ha en krigsavhållande förmåga.

Hur stor del av det egna försvaret som ska ställas under Nato, som inte har några större egna militära resurser, är upp till varje enskilt medlemsland att bestämma.

Ur Sveriges synvinkel finns det fördelar med att bidra med många förband, anser försvarsministern.

– Vi har ju från svensk sida sagt att vi vill vara en pålitlig, uppkastad och inflytelserik allierad inom Nato, och det kommer naturligtvis att påverka våra åtaganden till Nato och vår målsättning att kunna stärka Natos försvarsplanering, säger Pål Jonson. (TT)

Världen

Minst fyra personer har skjutits till döds och ytterligare fyra har skottskadats i Philadelphia i USA, rapporterar lokala medier.

En person har gripits, enligt polisen.

Polisen fick in flera larm om en beväpnad man som sköt med ett gevär vid halv nio-tiden på måndagskvällen, lokal tid, i centrala delar av staden, rapporterar The Philadelphia Inquirer. (TT)

Den stora nattliga insatsen med 45 000 poliser fortsätter i Frankrike för att hantera våldsamheterna som skakat landet.

Antalet gripanden har minskat varje natt sedan i fredags.

I huvudstadsregionen hade 17 personer gripits vid 23.30 på måndagen, jämfört med ett 40-tal kvällen innan och fler än 400 i torsdags, rapporterar Le Monde.

Sammanlagt har omkring 3 200 personer gripits sedan oroligheterna började för en vecka sedan.

På tisdag kommer Frankrikes president Emmanuel Macron att träffa borgmästarna i cirka 220 städer som drabbats av våld för att diskutera situationen.

Hundratals människor samlades tidigare under måndagen framför stadshus runt om i Frankrike i protest mot våldsvågen.

I Parisförorten Nanterre, där oroligheterna startade förra veckan efter att en 17-årig pojke vid namn Nahel sköts ihjäl av polis i förra veckan, uppmanade områdets borgmästare Patrick Jarry invånarna till lugn.

– Det är dags för försoning, sade han till folksamlingen framför stadshuset.

Våldsamheterna har under veckan fördömts av flera familjemedlemmar till 17-åringen, som uppmanat till lugn. (TT-Bloomberg)

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFrankrikeFörsvarsmaktenGripandenHotMilitärModeraternaMänniskorovNatoPatrick JarryPhiladelphiaPål JonsonSveriges RadioThe Philadelphia InquirerUppsala

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.