Hoppa till huvudinnehållet

Albin, 27, har hittat sin plats – jobbar med de stora tv-produktionerna: ”Ett äventyr”

Publicerad:
”Det är ett äventyr att åka iväg” berättar Albin Johansson om att spendera sju veckor i Sydostasien under inspelningen av Robinson.
”Det är ett äventyr att åka iväg” berättar Albin Johansson om att spendera sju veckor i Sydostasien under inspelningen av Robinson. Foto: Thomas Kühnel

Allt för Sverige, Young Royals och Robinson – det är bara några av de produktioner som Lidköpingssonen Albin Johansson, 27, har jobbat i.

– Underhållnings-tv har alltid legat nära till hands, berättar han

Albin Johansson har precis landat i Lidköping efter inspelningen av Så mycket bättre på Gotland. Under två veckors tid har han tillsammans med cirka 80 andra jobbat med produktionen.

När NLT möter honom är han hemma i sin hemstad för en kort visit, innan han återvänder till Stockholm för nya projekt.

– Det är så himla mysigt på Gotland. Man får se otroligt mycket musik, artisterna är jättefina och alla skapar något fint tillsammans – fast det är långa dagar och hårt jobb.

Har du alltid varit intresserad av att jobba med tv?

– Underhållnings–tv har alltid legat nära till hands. Jag ville först bli journalist och jobba med nyheter. Det vill jag fortfarande – men det kanske sker längre fram.

2017 började Albin studera journalistik med inriktning tv-produktion i Piteå via Luleå Tekniska Universitet. Snabbt därefter satte karriären fart.

Han fick en praktikplats på Allt för Sverige två somrar i rad, där han och teamet med Anders Lundin i spetsen, åkte Sverige runt för att hjälpa amerikaner att hitta sina svenska ättlingar.

Sedan fortsatte jobben trilla in.

Efter examen 2020 fick Albin jobb som runner på LasseMajas detektivbyrå som spelades in i både Boden och Luleå. En så kallad runner gör ärenden under inspelning samt skjutsar skådespelare och teamet till olika inspelningsplatser. Säsong två av programmet blev han koordinator och jobbade med logistiken kring inspelningen.

Senast under Så mycket bättre agerade han studioman, vilket var en ny arbetsroll för honom.

– Då är man med vid inspelningen som när artisterna äter, sjunger och så vidare. Jag hjälper då till med det logistiska på plats och kommunicerar med berörda avdelningar – så inspelningen flyter på så bra som möjligt, berättar han.

Under inspelningen av Så mycket bättre fick Albin testa på en ny arbetsroll som studioman.  ”Jag hjälper då till med det logistiska på plats och kommunicerar med berörda avdelningar så inspelningen flyter på så bra som möjligt”, berättar han om rollen.
Under inspelningen av Så mycket bättre fick Albin testa på en ny arbetsroll som studioman. ”Jag hjälper då till med det logistiska på plats och kommunicerar med berörda avdelningar så inspelningen flyter på så bra som möjligt”, berättar han om rollen. Foto: Privat

Från norr till söder

När säsong två av Netflixsuccén Young Royals skulle spelas in i Stockholm, fick Albin en plats i produktionsteamet. Det gav honom också möjlighet att flytta ner till huvudstaden, något som han länge längtat efter.

– Det har alltid funnits en önskan och en väntan att komma till Stockholm. Men jag trivdes otroligt bra i Piteå, säger Albin, som dock hade tröttnat på avståndet mellan Piteå och Lidköping.

Han fortsätter:

– Du kan inte åka ner en helg precis, det är dyrt och det tar upp mot nio timmar. Så att bo i Stockholm underlättar då det blir närmare familjen och släkten.

Efter inspelningen av Young Royals väntade ett riktigt äventyr – Robinson.

Under sju veckors tid hösten 2022 arbetade han som koordinator bland magiska stränder och palmer i Malaysia. I våras blev det ytterligare en sväng ner till Sydostasien för en ytterligare en säsong – denna gången i Filippinierna.

Albin Johansson under inspelningen av Robinson tillsammans med sin kollega Sussie Viklund, projektledare.
Albin Johansson under inspelningen av Robinson tillsammans med sin kollega Sussie Viklund, projektledare. Foto: Privat

Till skillnad mot deltagarna, som bor ensamma på en öde ö, lever produktionsteamet på fastlandet. Som koordinator vid en sådan inspelning gäller det att ligga steget före. Bland annat ska båtscheman och transporter planeras in, man måste anpassa sig till tidvattnet och diverse regnskurar.

Trots mycket jobb och långa dagar under inspelningar så njuter han varje sekund av sitt jobb.

– Det är verkligen ett äventyr och jag älskar att komma iväg. Oavsett produktion så lever man alltid i en bubbla vilket jag trivs väldigt bra med.

En osäker bransch

Som man säkert förstår är kontakter A och O i den här branschen. Albin berättar att branschen är osäker, och att det är få som får fast anställning på produktionsbolag. Han, i sin tur, fick i samband med Robinson krita på ett ettårskontrakt med Mastiff – det produktionsbolag som bland annat producerar Robinson och Så mycket bättre.

När NLT frågar honom vad det bästa är med att arbeta med tv svarar han att det är alla människorna han får träffa och möjligheten att resa runt – men som med allt annat finns det också nackdelar och för Albin är det att vara borta från familj och vänner.

– När jag har varit i väg på Robinson så är man borta ett tag och det är väldigt mycket jobb, man har inte mycket tid till annat, berättar han.

Vad har du för mål med din tv-karriär?

– Nästa naturliga steg är att bli produktionsledare, men det lockar inte mig för tillfället. Det är mycket mer ansvar och jag trivs i min roll som koordinator väldigt bra just nu.

Ett drömprojekt som Albin gärna hade velat jobba med är Eurovision Song Contest, som arrangeras i Sverige nästa år. Det lockar även att arbeta mer med det journalistiska, så som Nyhetsmorgon eller Aktuellt.

– Det är ju det som också är spännande med den här branschen, att man inte riktigt vet vad det finns för roller i alla olika produktioner. Varje produktion kräver sina roller, berättar han och fortsätter:

– Jag vill i alla fall jobba mer åt det journalistiska hållet. Och sen även göra mer dokumentärer, det är också väldigt roligt.

”Det är verkligen ett äventyr och jag älskar att komma iväg. Oavsett produktion”, berättar Albin som bland annat har fått besöka Gotland, Arjeplog, Malaysia, Kalmar och Filippinierna under sin tv-karriär.
”Det är verkligen ett äventyr och jag älskar att komma iväg. Oavsett produktion”, berättar Albin som bland annat har fått besöka Gotland, Arjeplog, Malaysia, Kalmar och Filippinierna under sin tv-karriär. Foto: Thomas Kühnel

Tillbaka i Stockholm väntar nästa projekt – Helikopterrånet, som baseras på den verkliga händelsen från 2009. Albin kommer återigen axla rollen som koordinator och nu väntar förproduktionen innan det är dags för inspelning.

Men innan dess ska han ta vara på den korta tiden han är hemma med familj och vänner.

Albins bästa tips om man vill jobba med film och tv:

1. Välj en utbildning inom media som passar dina intressen och innehåller praktik.

2. Under praktiken – skapa kontakter!

3. Var social, pratglad och redo för nya utmaningar. Se inte problem, utan möjligheter.

4. Gå med i Facebook-grupper för praktik och jobb för film och tv-arbetare.

5. Man måste börja någonstans. Ta det steg för steg.

Artikeltaggar

FilmFilmerLidköpingMänskligtMastiffPiteåStockholmTVTV-serier

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.