Hoppa till huvudinnehållet

Visar kaféernas historia - årets sommarutställning öppnar

Publicerad:
Sylvie Andersson och de övriga i hembygdsföreningen slår upp dörrarna till årets utställning på lördag.
Sylvie Andersson och de övriga i hembygdsföreningen slår upp dörrarna till årets utställning på lördag. Foto: Mats Rosqvist

Visst är Conditori Nordpolen den klarast lysande stjärnan på Varas kaféhimmel. Men genom åren har det funnits åtskilliga andra konditorier på orten, något som årets sommarutställning i Bengtssonska magasinet uppmärksammar.

Bengtssonska hemmet är också en given del av utställningen.

Förra årets utställning handlade om livsmedelsbutiker och hembygdsföreningen ansåg att konditorier var ett lämpligt nästa steg. Mest utrymme ges i år naturligt nog åt Conditori Nordpolen. I bilder illustreras historien om hur Otto Jansson kom till Vara från Fröjered och köpte ett bryggeri på Torggatan som han döpte till Bryggeriet Nordpolen.

Ett par år senare öppnade hans två systrar Alma och Alvida Thebrödsbageriet i lokaler på andra sidan Torggatan, vilket sedermera blev Conditori Nordpolen.

Men genom åren har det funnits ett antal kaféer och konditorier i Vara, varav ett antal uppmärksammas på utställningen.

– Men vi vet inte om vi fått med alla, säger Ingemar Olsson från hembygdsföreningen.

Ett av de som finns med är Gleisners, som startade 1906 och lade ned 70 år senare. Utställningen visar bland annat bilder på några av de konstfärdigt och skickligt utformade tårtor, i form av olika byggnader i Vara, som konditoriet producerade vid speciella tillfällen.

Varas första konditori låg för övrigt i korsningen Drottninggatan - Torggatan och drevs av mamsell Anna Maria Robach. Det var för övrigt här som ingenjör André ägnade sig åt ”umgänge med varaborna” efter att ha landat med sin ballong vid Glädjen untanför Vara.

Ingemar Olsson i det rum i Bengtssonska hemmet som återställts i ursprunglig stil.
Ingemar Olsson i det rum i Bengtssonska hemmet som återställts i ursprunglig stil. Foto: Mats Rosqvist

Även Bengtssonska hemmet uppmärksammas på utställningen. I magasinet visas bilder från trädgården, tagna av Maria, äldsta dotter i spannmålshandlarfamiljen. Bilderna har getts nytt liv genom datakolorering.

Hembygdsföreningen kommer också att öppna Bengtsonsska hemmet för besökare. Efter församlingshemmets ombyggnad har föreningen fått tillgång till hemmet, som fortfarande utgör en unik miljö i form av ett hem för en välbeställd familj från förra sekelskiftet.

– Utställningen har öppet på lördagar och vi kommer att vara två personer på plats, så en kan vara i magasinet och en visa upp hemmet, förklarar Ingemar Olsson.

Lördagen den 1 juli öppnar utställningen.

Artikeltaggar

BryggerierConditori NordpolenHandelKaféerKonditorierMat och dryckUtställningarVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.