Hoppa till huvudinnehållet

Detta vill politikerna skapa i Skara: ”Mer som förenar”

Publicerad:

Den politiska viljeinriktningen för innevarande mandatperiod skulle ha beslutats i april, men då gick den inte igenom fullmäktige.

Istället har ”Program för mandatperioden” antagits på junisammanträdet.

– Vi redovisar våra avsikter för mandatperioden, säger kommunalråd Gunilla Druve Jansson.

Redan tidigare försökte kommunfullmäktige i Skara att anta den politiska viljeinriktningen för de kommande åren. Efter maktskiftet i och med valet 2022 formades en ny majoritet, och därmed också en delvis ny politik för Skara kommun.

Dokumentet som heter Program för mandatperioden gick inte igenom fullmäkige i april då oppositionen röstade på återremiss (och det räcker med att en tredjedel av ledamöterna vill det i fullmäktige), utan fick tas upp igen två månader senare.

– Den politiska ledningen har gjort justeringar enligt oppositionens önskan. Det är färre ”ska” med i dokumentet, säger Gunilla Druve Jansson (C) om förändringarna.

Gunilla Druve Jansson (C) i talarstolen i Skaras kommunfullmäktige.
Gunilla Druve Jansson (C) i talarstolen i Skaras kommunfullmäktige. Foto: Elin Andersson

”Mer som förenar”

Programmet är till för att visa hur man vill utveckla och behålla det som är gott i Skara kommun.

– Vi redovisar våra avsikter för mandatperioden. Det är inte direkt styrande uppdrag, utan de ska konkretiseras i årliga budgetar eller andra beslut som föreläggs fullmäktige i den takt ekonomin tillåter, säger Druve Jansson.

Hon företräder sen så kallade Skarakoalitionen, med alla partier utom två.

– I en sexpartikonstellation har vi insett att vi har mer som förenar än som skiljer oss åt. Därför vill vi hitta mer av konsensus och att det bygger på lyssnande med respekt. Vi vill ha bra klimat med näringsliv och civilsamhälle. Allt är viktigt tillsammans, menar hon.

Gunilla Druve Jansson (C) i mitten, flankerad av Tony Svensson (KD), Karl-Gustav Bynke (L), Per-Åke Pettersson (S), Bo Karlsson (V) och Magnus Gunnarsson (MP) när de under våren presenterade sitt Program för mandatperioden.
Gunilla Druve Jansson (C) i mitten, flankerad av Tony Svensson (KD), Karl-Gustav Bynke (L), Per-Åke Pettersson (S), Bo Karlsson (V) och Magnus Gunnarsson (MP) när de under våren presenterade sitt Program för mandatperioden. Foto: Elin Andersson

Ingen reservation

Oppositionen har presenterat ett eget förslag på Program för mandatperioden, men hade i grunden inga större förhoppningar på att få igenom det då deras antal ledamöter i fullmäktige är något för få.

– Här finns en vision och en vilja och en riktning, tycker oppositionsråd Ylva Pettersson (M).

Omröstningen gav majoritetens program grönt ljus och oppositionen hade kunna reservera sig mot beslutet för att visa sitt missnöje. Men så blev det inte.

Ylva Pettersson (M) debatterar Program för mandatperioden från talarstolen.
Ylva Pettersson (M) debatterar Program för mandatperioden från talarstolen. Foto: Elin Andersson

– Vi kommer självklart yrka bifall till vårt förslag för mandatperioden, men om ledningens förslags antas kommer vi inte reservera oss. Skara behöver politik där vi tar ansvar tillsammans, så vi reserverar oss inte utan är med på beslutet för att ta ansvar, redogjorde Pettersson.

Hon skickar också med en brasklapp inför kommande diskussioner inom politiken.

– På de punkter där vi har bättre förslag kommer vi fortsätta att gå fram med dem.

Se faktarutor här under för de båda förslagens innehåll i sammanfattning:

Majoritetens program för mandatperioden:

* Demokrati är grunden i Skara

* Skara ska ha en sund ekonomi i balans

* Ett hållbart Skara

* Skara som attraktiv arbetsgivare

* Samsyn i Skara och samverkan med andra

* Skaras centrala läge i Skaraborg

* Ett tryggt och robust Skara

Oppositionens program för mandatperioden:

* Skara på väg framåt

* Skaras avstamp i nuet

* Vårt gemensamma Skara

* Ett Skara med tillförsikt

* Skaraborgs pulserande hjärta

Lanserar ny politisk inriktning för Skara: ”Måste skriva med demokratin”

Artikeltaggar

BudgetarCenterpartietEkonomiGunilla Druve JanssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaMiljöpartietModeraternaPolitikSkaraSkara KommunSkara kommunSkaraborgSocialdemokraternaYlva Pettersson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.