Hoppa till huvudinnehållet

Ändrade planer i Vara – stort gatuprojekt startar tidigare: ”Räknar med augusti”

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Byggstarten kommer att ske där Storgatan når Sveagatan.
Byggstarten kommer att ske där Storgatan når Sveagatan. Foto: Mats Rosqvist

Planerna för Storgatan och Torggatans ombyggnad i Vara har ändrats.

Den första etappen blir i motsatt ände mot vad som tidigare planerats – nämligen mellan Sveagatan och Lilla Torget.

Därmed kan byggstarten ske redan i mitten av augusti.

Tidigare var planen att starta vid Torggatans korsningen mot Teatergatan, alltså i jämnhöjd med Senap och ketchup-husen. Men istället kommer byggstarten att ske i andra änden av sträckan.

– Vi kommer gå från Sveagatan till Majsans kiosk ungefär, säger Roger Immerstrand, projektledare på kommunens gatu- och parkenhet.

Anledningen är att kommunen vill vara säker på att kunna börja bygga redan i år. Om man behöver göra en formell upphandling finns risken att det hela drar ut på tiden.

På den aktuella sträckan finns inga va-ledningar under gatan. Därmed räknar man med att kunna slutföra etappen med hjälp av entreprenörer som man redan har ramavtal med. Någon upphandling blir därmed inte nödvändig förrän nästa etapp ska påbörjas.

– Det blir Skanska asfalt och Strömbergs grus som vi kommer att anlita, förklarar Roger Immerstrand.

Vill säkra stöd

Att kommunen vill börja bygga redan i år har i sin tur att göra med det statliga bidrag på 4,7 miljoner kronor för trafiksäkerhetshöjande åtgärder, som man redan beviljats. Ett villkor för att få pengarna är nämligen att byggnationen startar under året.

I praktiken planerar man för byggstart betydligt tidigare än vid årsskiftet Redan efter semestrarna är arbetet tänkt att dra igång.

– Vi har haft ett förmöte med Strömbergs och vi räknar med att börja den 14 augusti, säger Roger Immerstrand.

Om allt går som planerat ska den första etappen, vilken omfattar 100 meter av de totalt 380 som ska byggas om, bli klar i mitten av november. Därefter räknar man med ett vinteruppehåll innan nästa etapp påbörjas i början av nästa år.

Artikeltaggar

ByggnationEntreprenörskapNäringslivSamhälleUpphandlingVaraVara kommunÅtgärder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.