Hoppa till huvudinnehållet

Omorganisation väntar Katedral efter problemen: ”Ska skapa närmare kontakt”

Publicerad:

En psykolog har varit inkopplad för att lösa arbetsmiljöproblemen bland lärare och rektorer på Katedralskolan.

Skolchefen har också fattat beslut om en omorganisering.

– Härnäst vidtar arbete med att planera genomförandet. Först ut är att rekrytera avdelningschef tillika rektor, säger Elin Liljebäck Nilsson, skolchef i Skara kommun.

Arbetsmiljöproblemen på Katedralskolan i Skara har pågått under en längre tid och har blivit mer och mer infekterade. För att försöka reda ut vad som skett och vad som behöver göras framåt har skolchef Elin Liljebäck Nilsson på uppdrag av barn- och utbildningsnämnden undersökt och följt utvecklingen noga under vårterminen. Vid flera tillfällen har arbetsmiljön på gymnasieskolan också varit uppe för politisk behandling i nämnden.

Under våren har en psykolog kopplats in för att utreda vad som ligger till grund för problemen. Denne har kommit fram till tre punkter som presenteras i ett brev från skolchefen till politikerna, och som också tagits upp med skolans berörda personal.

Strukturer, beteendenormer och olika övertygelser i värderingsfrågor pekas ut som grunden för problemen. Som första punkt för att åtgärda detta anges att en konfliktlösare bör kopplas in, under förutsättning att ”parterna är villiga att satsa på det och underordna sig konfliktlösaren”. Om man inte vill det bedöms framtida samarbete omöjligt.

Elin Liljebäck Nilsson, skolchef i Skara kommun.
Elin Liljebäck Nilsson, skolchef i Skara kommun. Foto: Elin Andersson

Omorganisation

Att återuppbygga tilliten mellan lärare i ett arbetslag och rektor ses också som en avgörande del i det framtida arbetet för att förbättra arbetsmiljön på skolan.

– Berörda medarbetare och rektor har nu möjlighet att delge sin individuella syn på psykologens rekommendation om nästa steg, säger Elin Liljebäck Nilsson i brevet.

Skolchefen har också beslutat om en organisationsförändring. Det bildas en avdelning inom barn- och utbildningsförvaltningen som kallas ”Avdelning gymnasium och vuxenutbildning”. Denna kommer i sin tur bestå av fyra enheter som leds av varsin rektor som har en femte rektor som avdelningschef.

– Härnäst vidtar arbete med att planera genomförandet. Först ut är att rekrytera avdelningschef tillika rektor, säger Elin Liljebäck Nilsson.

Arbetsmiljöproblemen på gymnasieskolan i Skara ska nu åtgärdas med en omorganisation.
Arbetsmiljöproblemen på gymnasieskolan i Skara ska nu åtgärdas med en omorganisation. Foto: Elin Andersson

Facket delvis oenigt

Det finns en oenighet mellan förvaltningschefen och fackförbundet Sveriges lärare, som består i att facket är kritiska till tjänsten som ska vara både avdelningschef och rektor. För att titta närmare på det ska en risk- och konsekvensanalys göras.

– Organiseringen ger utöver syftet om ökat fokus på fullföljda studier och kompetensförsörjning bland annat bättre förutsättningar till närmare kontakt mellan rektor och medarbetare respektive arbetslag, menar hon.

”Otillräcklig kommunikation”

Under försommaren lämnades en kränkningsanmälan in gällande en rektor på Katedralskolan, då personal känt sig missgynnad eller misskrediterad. Denna anmälan har nu utretts och det ser mer ut som om det rört sig om en missuppfattning än en ren kränkning.

– Utredningen visar sammanfattningsvis inte på en direkt kränkning utan snarare på missförstånd och det finns orsaker i botten som leder till upplevelserna som beskrivits. Utredningen visar att det finns otillräcklig kommunikation mellan medarbetare och rektor som behöver åtgärdas för att liknande situationerna inte ska förekomma, menar Liljebäck Nilsson.

Lärares arbetsmiljö fråga för politikerna: ”Både kostsamt och helt orimligt”Oppositionen om Katedralskolan: ”En enhet som inte fungerar”

Artikeltaggar

ÅtgärderElin Liljebäck NilssonKatedralskolanLärareOmorganisationerSamhälleSkaraSkara KommunSkara kommunSkola och utbildningUtredningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.