Hoppa till huvudinnehållet

Västergötlands museum testar nytt grepp: ”En av museets centrala funktioner”

Publicerad:
Museipedagog Ludvig Lhonneur delar med sig av sina kunskaper vid guidningarna.
Museipedagog Ludvig Lhonneur delar med sig av sina kunskaper vid guidningarna. Foto: Västergötlands museum

Det är inte alltid lätt att sprida kunskap eller en bra berättelse.

Men i ett försök att locka fler besökare börjar Västergötlands museum denna sommar att ge guidningar.

– Många av de saker som finns här kräver nästan en förklaring för att uppskattas fullt ut och genom att genomföra öppna visningar får vi möjlighet att berätta om dem, menar museipedagog Ludvig Lhonneur.

Med sin över hundra år gamla museibyggnad och Sveriges tredje största föremålsmagasin finns det ingen brist på historiska skatter på Västergötlands museum i Skara. I sommar anstränger sig museet lite extra för att lyfta fram kulturskatterna i utställningarna. Nytt för i år är att det kommer att erbjudas öppna visningar en gång i veckan under hela sommaren.

Svenska och engelska

Det blir två öppna visningar varje torsdag under hela sommaren, varav en på svenska och en på engelska.

– Att förmedla och tillgängliggöra historia är en av museets centrala funktioner. Detta tillåter oss att göra det på ett nytt sätt. Många av de saker som finns här kräver nästan en förklaring för att uppskattas fullt ut och genom att genomföra öppna visningar får vi möjlighet att berätta om de fantastiska saker som utgör våra samlingar och utställningar, säger museipedagog Ludvig Lhonneur.

Västergötlands museum börjar med guidningar en gång i veckan under sommaren. Berättar gör museipedagog Ludvig Lhonneur.
Västergötlands museum börjar med guidningar en gång i veckan under sommaren. Berättar gör museipedagog Ludvig Lhonneur. Foto: Västergötlands museum

Fokus varierar

Visningarna pågår en gång i veckan fram till den 31 augusti. De är gratis, men om man vill garantera sin plats kan det vara bra att boka in sig via museets hemsida. Varje vecka kommer att erbjuda något nytt då fokus för visningarna kommer att vara olika.

– Det finns så mycket att se här på museet att vi nästa måste göra så här för att låta alla utställningar få den uppmärksamhet som de förtjänar. Vi kommer dels att ha mer allmänna visningar där alla utställningar kort introduceras och dels kommer vi att ha mer fördjupande visningar där en eller två av våra utställningar lyfts fram. Sedan kommer även friluftsmuseet Fornbyn utanför museet att få vara i fokus några gånger, berättar Ludvig Lhonneur.

Utställningen med Agnes de Frumieres verk är en del som visas i år på Västergötlands museum i Skara.
Utställningen med Agnes de Frumieres verk är en del som visas i år på Västergötlands museum i Skara. Foto: Elin Andersson

Även utsocknes

Utställningarna handlar om allt från istiden och de första människorna i Västergötland, till kopplingen mellan konstscenen i Paris och Skaraborg under det tidiga 1900-talet. Visningarna riktar sig både till turister och Skaraborgare. Alla åldersgrupper är välkomna att ta del av visningarna och av de kulturella skatter som gömmer sig i museets utställningar.

Vill att alla ska ha något att hitta på på sommarlovet: ”Ett himla bra program”

Artikeltaggar

MuseumNöje/KulturSkaraUtställningarVästergötlands museumVästra Götalands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.