Hoppa till huvudinnehållet

Jonslunds nya skola börjar ta form: ”Kommer upplevas mycket mer modern”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Så här ser förslaget till ny skola i Jonslund ut. Dock kan förslaget komma att ändras.
Så här ser förslaget till ny skola i Jonslund ut. Dock kan förslaget komma att ändras.

Fler och fler bitar faller på plats inför byggstarten av Jonslunds nya skola. Detaljplanen är på väg att ändras för att skolan ska kunna byggas utifrån önskemålen, skisserna är snart klara och efter semestrarna kommer upphandling av entreprenör att ske.

Från första början var planen att byggstarten av Jonslunds nya skola skulle ske till hösten. Som det ser ut nu blir det istället byggstart i vinter - men utifrån den reviderade tidsplanen flyter arbetet på.

Parallellt med att handlingar tas fram på hur man vill att den nya skolan ska se ut gör Essunga kommun en detaljplan över området. Framför allt är det höjden på hur högt man får bygga som måste ändras i den gamla detaljplanen.

– Det behövs göras en del ändringar i detaljplanen för att vi ska kunna bygga den skola vi vill, konstaterar Alexander Lidén, projektledare vid Essungabostäder som bygger den nya skolan åt kommunen.

Ändringarna som görs i detaljplanen betyder också att skolan kan växa om det behövs, att det finns möjlighet att bygga ut på den mark där nuvarande skola ligger, samt att det finns möjlighet att i framtiden bygga en hall med fullmått och 15 meters höjd.

– Redan nu kommer det bli mycket bättre gymnastiksal, dessutom sektionerad så det underlättar uthyrning. Skolan kommer upplevas som mycket mer modern, säger Johan Skoglund, vd Essungabostäder.

Här, med start där förskolan ligger i dag, kommer den nya skolan i Jonslund att byggas.
Här, med start där förskolan ligger i dag, kommer den nya skolan i Jonslund att byggas. Foto: Cecilia Isberg

Fler grupprum

I det förslag på hur skolan ska se ut som nu skissas fram tänker man sig en tvåvåningsbyggnad med många ytor som kan samutnyttjas. Det finns också fler mindre rum som kan användas som grupprum.

– Vi har jobbat mycket med hur skolan ska byggas invändigt för att forma en attraktiv skola och tillgodose behoven utifrån den pedagogik som man arbetar med i dag. Det är ett arbete som vi gjort i nära samarbete med utbildningsförvaltning och verksamheten, säger Alexander Lidén.

Handlingarna och underlagen är nu på väg att bli klara, och tanken är att upphandling av den entreprenör som ska bygga skolan ska ske efter semestern. Den nya skolan i Jonslund är av Essunga kommun budgeterad till 100 miljoner kronor.

Vid det samrådsmöte som hölls i början av juni angående den nya detaljplanen över marken där skolan byggs kom ett 20-tal intresserade, de flesta boende i Jonslund.

– Vi upplever att de planer vi har för skolan tagits emot väl. Men vi tycker också att planen ser väldigt bra ut, säger Alexander Lidén.

TV: Jonslunds nya skola börjar ta form: ”Skisserna klara före semestern”Så vill eleverna att den nya skolan i Jonslund ska se ut: ”Större klassrum”
Essungabostäders vd Johan Skoglund och projektledare Alexander Lidén, här tillsammans med projekteringens general manager Ann Dalberg från arkitektkontoret D Office på plats i Jonslund.
Essungabostäders vd Johan Skoglund och projektledare Alexander Lidén, här tillsammans med projekteringens general manager Ann Dalberg från arkitektkontoret D Office på plats i Jonslund. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

Alexander LidénBostad och byggenDetaljplanerEntreprenörskapEssunga kommunJohan SkoglundJonslundSamhälleSkola och utbildningSkolorUpphandling

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.