Hoppa till huvudinnehållet

Expert: "Extremt allvarligt för ryska ledningen"

Publicerad:
Att gripa Wagnergruppens ledare kan bli svårt, tror överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Arkivbild.
Att gripa Wagnergruppens ledare kan bli svårt, tror överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Wagnergruppen utmanar öppet Rysslands militärledning. Ett väpnat uppror, menar Joakim Paasikivi, överstelöjtnant på Försvarshögskolan.

Enligt Joakim Paasikivi kan allvaret i situationen inte överskattas.

– Det här är en extremt allvarlig händelse som illustrerar att den ryska militärledningen inte har kontroll över de väpnade styrkorna.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har inlett en brottsutredning mot Jevgenij Prigozjin för uppmaning till väpnat uppror, men enligt Paasikivi kan det vara svårt att gripa Wagnerchefen.

– Jag har inte sett några tecken på att hans soldater skulle svikta i lojaliteten. Han har ju rekryterat soldaterna på egna meriter, de har fått en andra chans, dessutom har de bättre utrustning och bättre betalt.

Viktigt att notera är att Wagnerchefen inte vänder sig mot Putin, påpekar Paasikivi, utan mot den ryska militära ledningen och försvarsminister Sergej Sjojgu.

– Alltså kan man inte tala om en militärkupp, men det är definitivt ett väpnat uppror.

Väpnad konfrontation sannolik

I bakgrunden ligger en stegrande maktkamp mellan Prigozjin och den ryska försvarsledningen. För ett par veckor antogs en ny lag om att alla paramilitära styrkor ska inordnas i den ryska reguljära krigsmakten. Det vägrar Prigozjin att gå med på.

– Efter det har det kommit uppgifter om att Wagnergruppens soldater har blivit attackerade av den ryska militären, men det förnekas av myndigheterna.

Finns det risk för en väpnad konfrontation mellan ryska styrkor och Wagnergruppen?

– Ja, det verkar mer sannolikt än att någon av sidorna ger upp. Frågan är bara vilka ryska förband som skulle sättas in. Det vore ju inte så troligt att man vill ta förband från Ukraina.

Påverkar Prigozjins uppror Rysslands förmåga på slagfältet i Ukraina?

– Nej, det kommer inte ha någon inverkan på hur kriget förs just nu eftersom Wagnergruppen redan har dragit sig bort från fronten. De tog Bachmut (i Doneskregionen) och har sedan dess dragit sig tillbaka för återhämtning och omgruppering. Men på sikt kan det här splittra fokus för de ryska krigsansträngningarna.

En historisk händelse

Gudrun Persson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, anser att följderna av Prigozjins uppror är svåra att överblicka.

– Det här är en historisk händelse med potentiellt enorma konsekvenser. Oavsett hur det kommer att gå, så kommer Putin att framstå som försvagad. Att han har låtit det gå så här långt.

Persson menar att de långsiktiga konsekvenserna kan beröra flera närliggande länder. Exempelvis kanske Belarus och Kazakstan, som nu ser den ryska ledningen försvagad, tycker att de måste ta hand om sin egen säkerhet i stället för att förlita sig på Ryssland.

Även Paasikivi menar att det här får konsekvenser för bilden av Ryssland i utlandet.

– Det här förstärker inte förtroendet för Ryssland och landets förmåga som stat. Det här är en allvarlig situation för Kreml.

Billström: "Allvarligt läge"

Det svenska regeringen håller sig uppdaterad om händelseutvecklingen. I en kommentar till TT skriver utrikesminister Tobias Billström (M) att: "Regeringen följer utvecklingen i Ryssland noga, allvarligt läge."

Sedan tidigare avråder Sverige från resor till Ryssland.

Agneta Liljeqvist/TT

Gudrun Persson, forskningsledare Totalförsvarets forskningsinstitut säger att upproret kan få 'enorma konsekvenser'. Arkivbild.
Gudrun Persson, forskningsledare Totalförsvarets forskningsinstitut säger att upproret kan få "enorma konsekvenser". Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Artikeltaggar

BelarusFörsvarshögskolanGripandenGudrun PerssonJevgenij PrigozjinMilitärMyndigheterPolitikRyska federationens federala säkerhetstjänstRysslandTotalförsvaretUkraina

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.