Hoppa till huvudinnehållet

Teatergrupp aktuell med sommarpjäs om Kinnekulle: ”Pampigt teaterspel”

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Medlemmar i Leifs teater repeterar och fixar iordning kulisserna inför premiären den 5 juli.
Medlemmar i Leifs teater repeterar och fixar iordning kulisserna inför premiären den 5 juli. Foto: Jens Fritzson

Systrarna på Kinnekulle.

Det blir den mångårige regissören Leif Olssons sista föreställning i Götene kommun.

– Jag vill avsluta min karriär med att sätta upp ett pampigt teaterspel om Kinnekulle.

Faktum är att pjäsen, som kretsar kring två systrar och hemligheter i berget, i själva verket är dansk. Den skrevs av dramatikern Carsten Hauch (1790-1872) och utspelar sig under 1800-talets första hälft.

– Han skrev en hel dramer och just den här ansågs vara hans pangnummer och var oerhört populär. HC Andersen ska ha uttryckt sig positivt om den här pjäsen, berättar regiassistenten Marianne Milles.

Tillfört detaljer

Första gången Leif Olsson hörde talas om pjäsen var när han för flera år sedan arbetade med teater i Danmark. När han läste igenom pjäsen tyckte han att den var intressant och bestämde sig för att göra en översättning och samtidigt tillföra detaljer.

– Man kan säga att 75 procent är Hauchs skapelse och 25 procent min egen, säger han.

Fick skjutas upp

Pjäsen skulle egentligen ha haft premiär sommaren 2020. Gruppen med amatörskådespelarna såg fram emot detta, men så kom det där omtalade covid-19-viruset som påverkade det mesta här i världen.

– Om det inte vore för pandemin så hade den pjäsen varit spelad för längesedan. Men att den nu äntligen blir av är jag förstås lycklig över, säger Leif Olsson.

Sex föreställningar

I nästa månad väntar totalt sex föreställningar. Premiären äger rum den 5 juli.

Spelplatsen är ladan vid Kollängens tingshus, samma ställe som en del av SVT:s valborgskonsert spelades in.

– Ägarna Stigsson kontaktade mig och frågade om jag ville sätta upp föreställningen här. När jag klev in i den här miljön fick jag en fantastisk känsla och tänkte direkt att ”Klart vi ska spela här”. Det blir en fantastisk slutpunkt för mig som spelat här i kommunen i 60 år, säger Leif Olsson avslutningsvis.

Artikeltaggar

KinnekulleKollängenLeifs TeaterNöje/KulturTeater

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.