Hoppa till huvudinnehållet

Midsommarfest – så gör du högtiden till en succé ✓ Kläderna ✓ Lekarna ✓ Maten

Publicerad:
Foto: Sören Turesson

Vad vore en midsommar utan lekar, somriga kläder och god mat?

NLT har bästa tipsen på hur du löser den bästa midsommarfesten.

Vad ska man egentligen ha på sig på midsommarafton – är det blommig klänning eller vit skjorta som gäller? Har du fått titeln lekledare men saknar inspiration till vilka lekar som ska genomföras? Och hur var det nu igen, måste man verkligen äta sill och potatis på midsommar?

Frågorna är många inför den kommande högtiden nu på fredag.

NLT tog en runda i Lidköping och sökte efter de bästa tipsen inför midsommarfesten.

Vid första stoppet stannade NLT till vid Vero Moda och Jack and Jones, där fick vi tips och råd av Pernilla Antonsson.

– Många kvinnor kör på det klassiska att köpa en klänning. Men det är kul med de som går ifrån det och köper istället linnebyxor, en topp och en kavaj till. Man kan välja lite vad man vill och det man känner sig bekväm med, berättar hon.

Så den typiska långa sommarklänningen är inte ett ”tvång” så att säga?

– Nej, jag tror att folk har kommit ifrån det ganska mycket. Sen finns ju det de som vill ha den där långa sommarklänningen, för det är på midsommar som de använder den. Jag skulle säga att linnebyxan är den nya klänningen.

Vad brukar killar köpa inför midsommar?

– De börjar leva ut lite mer med mer färg och sådär. Många kör bomullsskjortor, så de vågar ha på sig mer av sådana grejer. Men en vit skjorta och ett par linneshorts är ju ett säkert kort.

Pernilla Antonsson, som arbetar på Vero Moda och Jack and Jones i Lidköping ger sina bästa klädtips inför midsommar.
Pernilla Antonsson, som arbetar på Vero Moda och Jack and Jones i Lidköping ger sina bästa klädtips inför midsommar. Foto: Clara Carlsson

Säg att man inte har tid att köpa något nytt till midsommar – vad har du för rekommendationer då?

– Killar kommer långt på en kortärmad skjorta och jeansshorts. Man ska ta på sig kläder som man är bekväm i. För tjejer så kommer man långt med att bära klänning.

Vad ska man undvika när man väljer midsommaroutfiten?

– Klä dig inte för varmt, det ska ju bli varmt väder. Så det är ett bra tips, svarar Pernilla och skrattar.

Hon fortsätter:

– Tänk att du ska ha på dig kläderna en hel dag och att man ska vara bekväm. Ta inte något som du inte vill använda mer än kanske två till tre timmar. Midsommarafton är ju en väldigt lång dag, så man ska ju inte känna sig obekväm efter halva dagen.

Är det några färger man ska undvika?

– Nej, alla färger funkar.

Även svart?

– Det funkar det med, kanske inte som heltäckande just för att det blir så varmt. Man kan till exempel ha en svart kjol och pigga upp det med något färgglatt eller vitt upptill. Jag tycker inte att det är så strikt nu för tiden.

Lek för stora och små

Lekar och femkamp är en evig klassiker på midsommarafton. NLT tog en sväng förbi Lekextra, där Frida Mjörnestrand arbetar. Hon hade flera tips på olika lekar man kan köra på midsommar. Ett av hennes starkare tips var Mölkky.

– Det fungerar lite som kubb, fast man kastar pinnar på andra pinnar och samlar poäng, berättar Frida.

Finns det något speciellt spel som folk köper inför midsommar?

– Ringkast-spel. Det var en kund häromdagen som kom in och letade efter spel inför midsommar. Han var lekledare och ville ha ringkast-spel, säger Frida och fortsätter:

– Även dart är populärt, det passar bra om man ska köra femkamp. Krocket är också ganska klassiskt. En personlig favorit är strandtennis eller badminton.

Frida Mjörnestrand på Lekextra gav flera tips på lekar inför midsommarafton.
Frida Mjörnestrand på Lekextra gav flera tips på lekar inför midsommarafton. Foto: Clara Carlsson

Vad kan man ha för lekar om det finns yngre barn med på midsommar?

– Trädgårdsbowling passar bra och sen kan man fylla en pool med vatten och ha i plastbollar – så det blir som ett bollhav. Det brukar vara uppskattat. Gatukritor är också perfekt, då kan barnen måla, hoppa hage och skapa egna lekar med bara kritorna.

Vad har du för favoritlekar på midsommar?

– Jag tycker femkamp är kul! Då blir det en blandning av lite allt möjligt. Man delar in alla i lag och så får man köra mot varandra. Till exempel lite pilkastning och kasta säckar i hål. Irländsk julafton är ju också en klassiker.

Ät midsommarlunchen tidigt

Traditionsenligt är det sill och färskpotatis som gäller vid midsommar. Men om man är tokless på det har Samuel Didier, krögare på Mellbygatans, flera heta tips.

– Jag är ju traditionell i mycket avseende att det är supermysigt att äta sill på midsommar. Många älskar ju att grilla, så där finns det ju tusen olika recept som man kan göra. Det är ju trendigt med nordafrikanska recept och sådana sallader om man vill krydda sin midsommar lite mer än med traditionell svensk mat.

Han fortsätter:

– Mitt bästa tips till sill är att ha brynt smör till. Smöret ska vara karamellfärgat. Det ska inte vara bränt, utan brynt. Då är det tusen gånger godare.

Om man ska anordna en midsommarfest, vilken mat rekommenderar du att man bjuder på då?

– Just på midsommar hade jag sagt att man ska satsa på kall mat som kan stå sig ett tag. Ett superbra tips för alla är att blötlägga sin sallad i kallt vatten. Låt den ligga i 10-15 minuter i superkallt vatten så suger salladen åt sig vätskan. Då blir den mycket krispigare och fräschare. Sen ska man blanda salladen precis innan gästerna kommer, berättar Samuel och fortsätter:

– Om man vill göra en fransk potatissallad är den nästan godare dagen efter, så den kan man förbereda dagen innan. Det är ett superbra tips. Ska man ha ägg till sillen så ska man satsa på så löskokta ägg som möjligt. Eller göra 36,4 graders ägg om man har sådana möjligheter hemma.

Krögaren Samuel Didiers hetaste tips inför midsommar är att ha brynt smör till sillen.
Krögaren Samuel Didiers hetaste tips inför midsommar är att ha brynt smör till sillen. Foto: Clara Carlsson

Vad rekommenderar du för mat till våra läsare som är veganer och vegetarianer?

– Då hade jag kört något kryddigare och lite roligare. Det finns mycket färdigmat, till exempel Oumph som är supertrevligt. Mycket av till exempel nordafrikansk mat, som är väldigt trendigt just nu, är redan vegetarisk som den är. Och även veganskt, som jag tycker är fantastiskt gott.

När tycker du att man ska äta på midsommar?

– Många har ju barn och maten beror på deras tidshållning. Ett smart taktiskt drag är att äta lunch ganska tidigt om man har tänkt att grilla på kvällen. Sen ska man ju hinna med en tårta någonstans där mittemellan, svarar Samuel Didiers och skrattar.

LISTA: Dans, sång och blomsterkransar – här är 18 platser du kan fira midsommar

Artikeltaggar

KläderMatMat och dryckMellbygatanMidsommar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.