Hoppa till huvudinnehållet

Skolverket kliver in – ska se till att lyfta Wennerbergskolan: ”Jätteförmånligt”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Wennerbergskolan, nedläggningshotad tidigare i år, ska kunna dra nytta av kommunens samverkan med Skolverket. Arkivbild.
Wennerbergskolan, nedläggningshotad tidigare i år, ska kunna dra nytta av kommunens samverkan med Skolverket. Arkivbild. Foto: Sören Turesson

Wennerbergskolan ska lyfta med hjälp av Skolverkets expertis. Det hoppas Lidköpings kommun som blivit utvald att ingå i satsningen Samverkan för bästa skola.

– Jätteförmånligt, konstaterar bildningsnämndens ordförande Pär Johnson (L).

Det var skiftande argument som framfördes när en nedläggning av Wennerbergskolan var på tapeten tidigare i år. Ett av de flitigast förekommande handlade om segregation och svag måluppfyllelse och det är mot just detta som Skolverket riktar fokus när myndigheten nu etablerar samverkan med kommunen.

Det är inom ramen för den statliga satsningen Samverkan för bästa skola som sektor bildning ska få hjälp att identifiera problem och genomföra insatser för stärkta kunskapsresultat och ökad likvärdighet.

– Det är jätteförmånligt att få det här, säger Pär Johnson (L), ordförande i bildningsnämnden.

– Samtidigt är det lite skönt att att det vi sett att man behöver göra något åt har även Skolverket identifierat från sitt håll; det är en bekräftelse på att vi gemensamt måste göra något.

Statliga pengar

Samverkan innefattar statlig finansiering till insatser som bedöms nödvändiga.

– Är det så att man konstaterar att det behövs någon form av konsultation eller någon form av specialistfunktion som går in och hjälper till är de med och finansierar det. Om det behövs extrautbildningar, workshops eller liknande – de finansierar de bitarna, berättar Pär Johnson.

Efter nämndbeslut i förra veckan om att framskrida är man redan igång med arbetet. Ett uppstartsmöte hålls nu i veckan där förutsättningar diskuteras och upplägget stakas ut.

Pär Johnson (L), ordförande i bildningsnämnden. Arkivbild.
Pär Johnson (L), ordförande i bildningsnämnden. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

– Skolverket ser detta som viktigt själva också. Det är ett sätt för dem att lära sig hur man hanterar den här typen av utanförskap och dåliga resultat, för att kunna skicka vidare det till andra i Sverige.

Riktad tillsyn

Skolverket är inte ensamt om att ha ögonen på Wennerbergskolan. Även Skolinspektionen har nåtts av uppgifter om brister och utifrån detta, samt svaren från skolenkäten, startat ett tillsynsärende. Tillsynen innefattar besök på skolan och intervjuer med såväl rektor som lärare och elevhälsa samt samt genomgång av skriftlig information.

– Det blir många krafter som hjälps åt i detta, konstaterar Pär Johnson (L).

Samverkan för bästa skola

Skolverket väljer ut och erbjuder stöd till huvudmän vars skolor har låga kunskapsresultat och som bedöms ha svåra förutsättningar att förbättra elevernas resultat på egen hand.

Under tre år erbjuds utvalda huvudmän personlig kontakt och stöd genom samverkan för att stärka det systematiska kvalitetsarbetet så att barn och elever möts av en undervisning som motsvarar deras förutsättningar och behov.

Under de första terminerna stödjer Skolverket huvudmannen och de utvalda verksamheterna i att beskriva och analysera sin verksamhet. Även barn och elever ska få möjlighet att tycka till. Under arbetet utformas en nulägesanalys och en åtgärdsplan. I åtgärdsplanen utformar verksamheterna mål för förbättringsarbetet.

Källa: Skolverket

Artikeltaggar

Lidköpings kommunLärarePär JohnsonSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorSkolverketUndervisningWennerbergskolan

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.